ανοίξτε το μενού πλοήγησης
Slow,Cooker,Beef,Stew,With,Chickpeas,In,A,Pot,On

Λαχταριστά και πρωτότυπα πιάτα με όσπρια

Τα όσπρια είναι γευστικά, θρεπτικά και μας δίνουν την ευκαιρία για μια ποικιλία από παρασκευές, από σαλάτες και τάρτες μέχρι σούπες και μπρουσκέτες, ενώ τον τελευταίο καιρό είναι μεγάλο trend τα όσπρια ως πρώτη ύλη για σουτζουκάκια, κεφτεδάκια, και τηγανίτες. Κάνουν πολύ καλή παρέα με το ρύζι, την κινόα και τα λαχανικά, και ταιριάζουν με τα αλλαντικά, κυρίως το λουκάνικο και το απάκι, αλλά και τα καπνιστά ψάρια και το κρέας. Ένα υλικό πασπαρτού που είναι χορταστικό και πολύ νόστιμο.

Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά πιάτα που μπορούμε να φτιάξουμε με αυτά, αλλά ένας εύκολος τρόπος για να ανανεώσουμε τη σχέση μας με τα όσπρια είναι τα μπαχαρικά. Για παράδειγμα, ο κουρκουμάς θα δώσει μια ελαφρώς πικάντικη και λεμονάτη γεύση στην κλασική φασολάδα. Το κάρι θα προσθέσει εξωτική νότα στις φακές μας, και μια κουταλιά δυνατής μουστάρδας στα ρεβίθια που βράζουν στην κατσαρόλα ή ψήνονται στον φούρνο θα χαρίσει μεστή γεύση στη ρεβιθάδα.

Και κάποια σημαντικά tips: Τα φασόλια και τα ρεβίθια τα μουλιάζουμε αποβραδίς σε μπόλικο νερό για να φουσκώσουν. Μετά το μούλιασμά τους, τα βράζουμε για 5΄, τα σουρώνουμε, και έπειτα τα βράζουμε σε φρέσκο νερό. Αν κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος χρειαστεί να προσθέσουμε επιπλέον νερό φροντίζουμε να είναι καυτό για να μη διακοπεί ο βρασμός τους. Όποια όσπρια και να διαλέξουμε προτιμάμε το μαγείρεμα σε σιγανή φωτιά ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα και μέσα και έξω, και να χυλώσουν όπως πρέπει.

Καλά μαγειρέματα!

Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας τα βρίσκουμε στα Lidl.

Λαχταριστά και πρωτότυπα πιάτα με όσπρια

Τα όσπρια είναι γευστικά, θρεπτικά και μας δίνουν την ευκαιρία για μια ποικιλία από παρασκευές, από σαλάτες και τάρτες μέχρι σούπες και μπρουσκέτες, ενώ τον τελευταίο καιρό είναι μεγάλο trend τα όσπρια ως πρώτη ύλη για σουτζουκάκια, κεφτεδάκια, και τηγανίτες. Κάνουν πολύ καλή παρέα με το ρύζι, την κινόα και τα λαχανικά, και ταιριάζουν με τα αλλαντικά, κυρίως το λουκάνικο και το απάκι, αλλά και τα καπνιστά ψάρια και το κρέας. Ένα υλικό πασπαρτού που είναι χορταστικό και πολύ νόστιμο.

Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά πιάτα που μπορούμε να φτιάξουμε με αυτά, αλλά ένας εύκολος τρόπος για να ανανεώσουμε τη σχέση μας με τα όσπρια είναι τα μπαχαρικά. Για παράδειγμα, ο κουρκουμάς θα δώσει μια ελαφρώς πικάντικη και λεμονάτη γεύση στην κλασική φασολάδα. Το κάρι θα προσθέσει εξωτική νότα στις φακές μας, και μια κουταλιά δυνατής μουστάρδας στα ρεβίθια που βράζουν στην κατσαρόλα ή ψήνονται στον φούρνο θα χαρίσει μεστή γεύση στη ρεβιθάδα.

Και κάποια σημαντικά tips: Τα φασόλια και τα ρεβίθια τα μουλιάζουμε αποβραδίς σε μπόλικο νερό για να φουσκώσουν. Μετά το μούλιασμά τους, τα βράζουμε για 5΄, τα σουρώνουμε, και έπειτα τα βράζουμε σε φρέσκο νερό. Αν κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος χρειαστεί να προσθέσουμε επιπλέον νερό φροντίζουμε να είναι καυτό για να μη διακοπεί ο βρασμός τους. Όποια όσπρια και να διαλέξουμε προτιμάμε το μαγείρεμα σε σιγανή φωτιά ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα και μέσα και έξω, και να χυλώσουν όπως πρέπει.

Καλά μαγειρέματα!

Τάρτα με φακές, μανιτάρια, τυρί και μυρωδικά
Υλικά
  • 1 φύλλο Κουρού Καρδίς
  • 150γρ. φακές ψιλές επιλογής
  • 250γρ. μανιτάρια λευκά ή μίγμα από ό,τι φρέσκα βρείτε στην αγορά
  • 1 φλιτζάνι Γάλπο Τυροκομείο Γραβιέρα αιγοπρόβεια τριμμερή
  • ½ φλιτζάνι γάλα
  • 2 αβγά
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 κρεμμύδι μικρό, ολόκληρο
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • λίγο θυμάρι
  • αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
  • 1.

    Λαδώνετε τη φόρμα της τάρτας και απλώνετε τη ζύμη έτσι ώστε να καλύπτει τα τοιχώματα.

  • 2.

    Βράζετε τις φακές σε άφθονο αλατισμένο νερό με τη δάφνη και το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσουν. Τις στραγγίζετε, πετάτε τη δάφνη και το κρεμμύδι και τις αφήνετε στην άκρη να κρυώσουν.

  • 3.

    Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180˚C. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα μανιτάρια που έχετε κόψει σε φετούλες μαζί με το σκόρδο και το θυμάρι. Στη συνέχεια προσθέτετε το αλατοπίπερο και το μαϊντανό, ανακατεύετε και αποσύρετε το μίγμα από τη φωτιά.

  • 4.

    Απλώνετε τις φακές στη φόρμα ομοιόμορφα και πάνω τους στρώνετε τα μανιτάρια. Χτυπάτε τα αβγά με το γάλα, προσθέτετε και το τυρί και απλώνετε το μίγμα πάνω στα μανιτάρια. Ψήνετε την τάρτα στο φούρνο μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και σερβίρετε.

Γίγαντες φούρνου με κεφτεδάκια
Υλικά
  • 500γρ. φασόλια γίγαντες επιλογής, μουλιασμένα σε νερό αποβραδίς
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
  • 1 πιπεριά κόκκινη σε λωρίδες
  • 1 πιπεριά κίτρινη σε λωρίδες
  • 1 πιπεριά πράσινη σε λωρίδες
  • ¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 2 ντομάτες ώριμες τριμμένες στον τρίφτη
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 2-3 κλαδάκια σέλινο ψιλοκομμένο
  • λίγο άνηθο ψιλοκομμένο
  • Για τα κεφτεδάκια
  • 400γρ. χοιρινός κιμάς
  • 2 φέτες ψωμί χωρίς την κόρα
  • 1 φλιτζάνι κρασί κόκκινο
  • 1 κρεμμύδι μέτριο κομμένο στα τέσσερα
  • 2 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • ½ κουτ. γλυκού μαραθόσπορο κοπανισμένο
  • 7-8 κλαδάκια μαϊντανό
  • ½ κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό
  • αλάτι
  • μαύρο πιπέρι Kerala Deluxe
Διαδικασία
  • 1.

    Στραγγίζετε και βράζετε τους γίγαντες με φρέσκο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Κρατάτε ένα φλιτζάνι νερό από το βράσιμο και στραγγίζετε τα φασόλια. Τα μεταφέρετε σε ταβά ή κεραμική γάστρα.

  • 2.

    Στο μεταξύ ετοιμάζετε τα κεφτεδάκια: Μουλιάζετε το ψωμί στο κρασί, στύβετε και κρατάτε το κρασί στην άκρη. Ψιλοκόβετε στο μπλέντερ το κρεμμύδι μαζί με τα φυλλαράκια του μαϊντανού και το ελαιόλαδο. Σε ένα μπολ ανακατεύετε τον κιμά με το ψωμί, το μίγμα του κρεμμυδιού, το μαραθόσπορο, το θυμάρι κι ανάλογο αλατοπίπερο. Αφήνετε το μίγμα στο ψυγείο και προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC.

  • 3.

    Ετοιμάζετε τη σάλτσα: Σε ένα τηγάνι και με το 1/3 του ελαιόλαδου σοτάρετε το κρεμμύδι πολύ ελαφρά και προσθέτετε τις πιπεριές. Σοτάρετε για 3-4 λεπτά και σβήνετε με το κρασί (από τα κεφτεδάκια). Αμέσως μετά προσθέτετε την τριμμένη ντομάτα, τη ζάχαρη και αλατοπίπερο. Βράζετε για 5 λεπτά περίπου και στη συνέχεια περιχύνετε με τη σάλτσα τα φασόλια στον ταβά. Προσθέτετε το σέλινο, τον άνηθο, λίγο ακόμη από το ελαιόλαδο, το νερό που κρατήσατε και ψήνετε το φαγητό σκεπασμένο (με αλουμινόχαρτο ή με καπάκι) μέχρι να μελώσει η σάλτσα και να μαγειρευτούν οι γίγαντες.

  • 4.

    Στο μεταξύ πλάθετε τον κιμά σε μικρά κεφτεδάκια, τα περνάτε από ένα ελαφρύ αλεύρωμα και τα τηγανίζετε με το ελαιόλαδο που κρατήσατε. Όταν ροδίσουν και από τις δύο πλευρές βγάζετε τα κεφτεδάκια να στραγγίξουν σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

  • 5.

    Δέκα λεπτά πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο των φασολιών, βγάζετε τον ταβά από το φούρνο και προσθέτετε ενδιάμεσα από τα φασόλια τα κεφτεδάκια. Κουνάτε τον ταβά να ανακατευτούν στη σάλτσα και ξαναβάζετε το φαγητό στο φούρνο να ψηθεί για 10 λεπτά χωρίς το αλουμινόχαρτο. Αφήνετε το φαγητό να ηρεμήσει εκτός φούρνου πριν σερβίρετε σε πιάτα.

Ρεβίθια με κριθαράκι, λαχανικά και ντομάτα
Υλικά
  • 200 γρ. ρεβίθια χονδρά επιλογής
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 60 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 πιπεριά, σε κυβάκια
  • 200 γρ. σελινόριζα, σε κυβάκια
  • 1 καρότο, σε κυβάκια
  • 1 κλωναράκι σέλερι, χοντροκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
  • 150 γρ. κριθαράκι
  • 200 γρ. μπρόκολο, σε μπουκετάκια
  • αλάτι  
  • μαύρο πιπέρι Kerala Deluxe
Διαδικασία
  • 1.

    Σε άφθονο νερό βράζουμε τα ρεβίθια με το δαφνόφυλλο μέχρι να μαλακώσουν πολύ καλά για περίπου 1 ώρα και κρατάμε το νερό όπου έβρασαν. Σε μια άλλη κατσαρόλα σοτάρουμε με το μισό ελαιόλαδο το τριμμένο κρεμμύδι, το σκόρδο, την πιπεριά, τη σελινόριζα, το καρότο και το σέλερι για 5΄.

  • 2.

    Προσθέτουμε το κόκκινο πιπέρι, τον ντοματοπελτέ, τα ρεβίθια, 500 ml νερό (από τα ρεβίθια) και μαγειρεύουμε για 15΄ σε μέτρια φωτιά με κλειστό καπάκι. Κατόπιν προσθέτουμε το κριθαράκι, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

  • 3.

    Βράζουμε για ακόμη 10΄-12΄, μέχρι να χυλώσει το κριθαράκι, προσθέτουμε το μπρόκολο, αποσύρουμε και αφήνουμε το φαγητό σκεπασμένο για 10΄ να φουσκώσει το ρύζι προτού σερβίρουμε.

Μπρουσκέτα με γουακαμόλε, αυγό ποσέ και μαυρομάτικα φασόλια
Υλικά
    Μερίδες: 4
    Για την μπρουσκέτα
  • 4 φέτες ψωμί brioche ή τσιαπάτα ολικής αλέσεως
  • 4 φρέσκα αυγά αχυρώνα Κ. Μακεδονίας Nώμα ποσέ
  • 1 χούφτα φύλλα βασιλικού
  • 20 γρ. ντοματίνια
  • 100 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
  • Για το γουακαμόλε
  • 1 αβοκάντο
  • 1 χούφτα φρέσκα ελληνικά ντοματίνια, χοντροκομμένα
  • 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 λάιμ, τον χυμό
  • 2 κουτ. σούπας κόλιανδρο φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου Νώμα
  • Για τα μαυρομάτικα
  • 150 γρ. μαυρομάτικα φασόλια
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
  • 1.

    Μαυρομάτικα: Βάζουμε τα φασόλια σε κατσαρόλα με κρύο νερό σε μέτρια φωτιά να βράσουν για 5′ από τη στιγμή που το νερό θα πάρει βράση. Τα στραγγίζουμε και πετάμε το νερό. Στη συνέχεια προσθέτουμε στην κατσαρόλα καθαρό νερό και βράζουμε τα φασόλια για άλλα 20′. Αλατίζουμε την ώρα που βράζουν.

    Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν μέσα σε σαλατιέρα. Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, αλατοπιπερώνουμε και τα μεταφέρουμε στο ψυγείο.

  • 2.

    Γουακαμόλε: Σε ένα μπολ βάζουμε το αβοκάντο και το πολτοποιούμε καλά με πιρούνι. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε και αλατοπιπερώνουμε.

  • 3.

    Σύνθεση: Λαδώνουμε τις φέτες ψωμιού και τις φρυγανίζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° C. Τις αφαιρούμε από τον φούρνο και τις αφήνουμε να κρυώσουν.

    Αλείφουμε το φρυγανισμένο ψωμί με το γουακαμόλε. Τοποθετούμε από πάνω από ένα αυγό ποσέ και μαυρομάτικα φασόλια. Γαρνίρουμε με φύλλα βασιλικού, ντοματίνια και ελαιόλαδο και σερβίρουμε αμέσως.

Μοσχαράκι κοκκινιστό με λευκά φασόλια και κοφτό μακαρονάκι
Υλικά
  • 250 γρ. λευκά φασόλια
  • ½ φλιτζ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 1 κιλό φρέσκο νεαρό μοσχάρι οσομπούκο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 400 γρ. ντοματάκια κονκασέ, ψιλοκομμένα
  • 1 φύλλο δάφνη
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • 500 ml ζωμό κρέατος ψυγείου ή σπιτικό, ζεστό
  • 200 γρ. κοφτό μακαρονάκι Combino
  • 200 ml κόκκινο κρασί
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
  • 1.

    Βάζουμε τα φασόλια σε ένα μεγάλο μπολ με νερό και τα αφήνουμε όλη τη νύχτα να φουσκώσουν. Την άλλη μέρα τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι και τα ξεπλένουμε καλά με κρύο νερό.

  • 2.

    Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και μόλις κάψει βάζουμε λίγα κομμάτια κρέατος και τα ροδοκοκκινίζουμε καλά από όλες τις μεριές. Τα μεταφέρουμε με μια τσιμπίδα σε ένα πιάτο και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα κομμάτια μέχρι να τελειώσουν.

  • 3.

    Στην ίδια κατσαρόλα ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας με μια σπάτουλα. Προσθέτουμε και το σκόρδο και μόλις βγάλει τα αρώματά του ρίχνουμε μέσα ξανά το κρέας και σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνουμε τα φασόλια, τα ντοματάκια, τη δάφνη, την κανέλα, την πάπρικα, αλατοπίπερο και τον μισό ζωμό. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 1 ώρα.

  • 4.

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C/αέρα. Αδειάζουμε το φαγητό σε ένα ταψί, προσθέτουμε τον υπόλοιπο ζωμό και το κοφτό μακαρονάκι και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι. Ψήνουμε στον φούρνο για 30 λεπτά ή μέχρι να μαγειρευτεί το ζυμαρικό. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό επιπλέον κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.
    Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό σε πιάτα πασπαλίζοντας με λίγο μαϊντανό.

Πικάντικες φακές με γαρίδες και πιπεριές
Υλικά
    Μερίδες: 4
  • 200 γρ. φακές ψιλές επιλογή
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 30 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες σε μέτρια κομμάτια
  • 1 πορτοκαλί πιπεριά, κομμένη σε μέτρια κομμάτια
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο + λίγο επιπλέον
  • 2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 στικ σέλερι, ψιλοκομμένο
  • 250 γρ. σάλτσα από τριμμένες ντομάτες
  • ½ κουτ. γλυκού κύμινο
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
  • 1 κουτ. γλυκού κόκκινο γλυκό πιπέρι
  • ½ κουτ. γλυκού αποξηραμένο βασιλικό
  • ½ κουτ. γλυκού αποξηραμένο θυμάρι
  • 50 γρ. χυμό πορτοκάλι
  • 1 κουτ. σούπας βαλσαμικό ξύδι ρόδι
  • 1 κουτ. γλυκού κορν φλάουρ
  • 16 τμχ. γάμπαρη Αργεντινής Νο2, καθαρισμένες
  • ½ λάιμ, τον χυμό
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
  • 1.

    Βράζουμε σε δυνατή φωτιά τις φακές με το ένα δαφνόφυλλο μέχρι να μαλακώσουν. Ταυτόχρονα, σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε με το ελαιόλαδο τις πιπεριές για 4΄. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το σέλερι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2΄ ακόμη. Προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας, τα μπαχαρικά, τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι.

  • 2.

    Σουρώνουμε τις φακές και τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα μαζί με τον χυμό πορτοκάλι και το βαλσαμικό ξίδι. Σε 150 ml νερό διαλύουμε το κορν φλάουρ και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 5΄.

  • 3.

    Τέλος προσθέτουμε τις γαρίδες, μαγειρεύουμε 3΄-4΄ ακόμη και αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά. Σερβίρουμε τις φακές με τις γαρίδες με ψιλοκομμένο κρεμμύδι και χυμό λάιμ.