Τα όσπρια είναι γευστικά, θρεπτικά και μας δίνουν την ευκαιρία για μια ποικιλία από παρασκευές, από σαλάτες και τάρτες μέχρι σούπες και μπρουσκέτες, ενώ τον τελευταίο καιρό είναι μεγάλο trend τα όσπρια ως πρώτη ύλη για σουτζουκάκια, κεφτεδάκια, και τηγανίτες. Κάνουν πολύ καλή παρέα με το ρύζι, την κινόα και τα λαχανικά, και ταιριάζουν με τα αλλαντικά, κυρίως το λουκάνικο και το απάκι, αλλά και τα καπνιστά ψάρια και το κρέας. Ένα υλικό πασπαρτού που είναι χορταστικό και πολύ νόστιμο.
Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά πιάτα που μπορούμε να φτιάξουμε με αυτά, αλλά ένας εύκολος τρόπος για να ανανεώσουμε τη σχέση μας με τα όσπρια είναι τα μπαχαρικά. Για παράδειγμα, ο κουρκουμάς θα δώσει μια ελαφρώς πικάντικη και λεμονάτη γεύση στην κλασική φασολάδα. Το κάρι θα προσθέσει εξωτική νότα στις φακές μας, και μια κουταλιά δυνατής μουστάρδας στα ρεβίθια που βράζουν στην κατσαρόλα ή ψήνονται στον φούρνο θα χαρίσει μεστή γεύση στη ρεβιθάδα.
Και κάποια σημαντικά tips: Τα φασόλια και τα ρεβίθια τα μουλιάζουμε αποβραδίς σε μπόλικο νερό για να φουσκώσουν. Μετά το μούλιασμά τους, τα βράζουμε για 5΄, τα σουρώνουμε, και έπειτα τα βράζουμε σε φρέσκο νερό. Αν κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος χρειαστεί να προσθέσουμε επιπλέον νερό φροντίζουμε να είναι καυτό για να μη διακοπεί ο βρασμός τους. Όποια όσπρια και να διαλέξουμε προτιμάμε το μαγείρεμα σε σιγανή φωτιά ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα και μέσα και έξω, και να χυλώσουν όπως πρέπει.
Καλά μαγειρέματα!
Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας τα βρίσκουμε στα Lidl.
Λαχταριστά και πρωτότυπα πιάτα με όσπρια
Τα όσπρια είναι γευστικά, θρεπτικά και μας δίνουν την ευκαιρία για μια ποικιλία από παρασκευές, από σαλάτες και τάρτες μέχρι σούπες και μπρουσκέτες, ενώ τον τελευταίο καιρό είναι μεγάλο trend τα όσπρια ως πρώτη ύλη για σουτζουκάκια, κεφτεδάκια, και τηγανίτες. Κάνουν πολύ καλή παρέα με το ρύζι, την κινόα και τα λαχανικά, και ταιριάζουν με τα αλλαντικά, κυρίως το λουκάνικο και το απάκι, αλλά και τα καπνιστά ψάρια και το κρέας. Ένα υλικό πασπαρτού που είναι χορταστικό και πολύ νόστιμο.
Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά πιάτα που μπορούμε να φτιάξουμε με αυτά, αλλά ένας εύκολος τρόπος για να ανανεώσουμε τη σχέση μας με τα όσπρια είναι τα μπαχαρικά. Για παράδειγμα, ο κουρκουμάς θα δώσει μια ελαφρώς πικάντικη και λεμονάτη γεύση στην κλασική φασολάδα. Το κάρι θα προσθέσει εξωτική νότα στις φακές μας, και μια κουταλιά δυνατής μουστάρδας στα ρεβίθια που βράζουν στην κατσαρόλα ή ψήνονται στον φούρνο θα χαρίσει μεστή γεύση στη ρεβιθάδα.
Και κάποια σημαντικά tips: Τα φασόλια και τα ρεβίθια τα μουλιάζουμε αποβραδίς σε μπόλικο νερό για να φουσκώσουν. Μετά το μούλιασμά τους, τα βράζουμε για 5΄, τα σουρώνουμε, και έπειτα τα βράζουμε σε φρέσκο νερό. Αν κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος χρειαστεί να προσθέσουμε επιπλέον νερό φροντίζουμε να είναι καυτό για να μη διακοπεί ο βρασμός τους. Όποια όσπρια και να διαλέξουμε προτιμάμε το μαγείρεμα σε σιγανή φωτιά ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα και μέσα και έξω, και να χυλώσουν όπως πρέπει.
Καλά μαγειρέματα!