ανοίξτε το μενού πλοήγησης
Beans,With,Sausages,In,Tomato,Sauce,On,A,Black,Plate.

Γρήγορα, λαχταριστά και φουρνιστά με λουκάνικα, χόρτα και καρύδια

Βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα και μας αρέσει να μένουμε στο σπίτι, με την οικογένεια και τους φίλους και να απολαμβάνουμε τη θαλπωρή με νόστιμα και γρήγορα πιάτα που μας ζεσταίνουν. Ο φούρνος είναι ο κατεξοχήν σύμμαχός μας αφού μας δίνει τη δυνατότητα να μαγειρέψουμε χωρίς κόπο και με εξαιρετικά αποτελέσματα, ενώ τα λουκάνικα, τα όσπρια, τα χόρτα, τα καρύδια και τα μπαχαρικά γίνονται οι πρωταγωνιστές στα μαγειρέματά μας.

Τα λουκάνικα, άλλοτε ως μεζές και άλλοτε ως βασικό υλικό μιας συνταγής είναι πάντα πολύ αγαπητά. Στη Θεσσαλία τα χοιρινά λουκάνικα αρωματίζονται με πράσο και κρεμμύδι που κάνουν τη γεύση τους πιο γλυκιά, στις Κυκλάδες αρωματίζονται με θρούμπι, σκόρδο, γλυκάνισο, ενώ στην Πελοπόννησο με πορτοκάλι. Πολύ νόστιμα όμως είναι και τα γερμανικά λουκάνικα αλλά και το τσορίθο, που προέρχεται από την Ιβηρική Χερσόνησο και το βρίσκουμε σε δύο τύπους, σκέτο ή καπνιστό. Τα λουκάνικα ταιριάζουν πολύ με τα όσπρια δίνοντάς τους πιο πλούσια και μεστή γεύση, με πατάτες και λαχανικά, ακόμη και με ψάρι.

Όσο για τα καρύδια, τώρα είναι και ο κατάλληλος καιρός για να τα βάλουμε σε γλυκιές και αλμυρές παρασκευές. Οι αγαπημένοι μας ξηροί καρποί με τη γήινη, βουτυράτη γεύση τους και την τραγανή υφή τους κάνουν πιο χορταστικές τις σαλάτες μας, ταιριάζουν με τα παντζάρια και την κολοκύθα και βέβαια είναι το βασικό υλικό για την all time classic καρυδόπιτα.

Ας ανάψουν λοιπόν οι φούρνοι!

Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας τα βρίσκουμε στα Lidl.

Γρήγορα, λαχταριστά και φουρνιστά με λουκάνικα, χόρτα και καρύδια

Βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα και μας αρέσει να μένουμε στο σπίτι, με την οικογένεια και τους φίλους και να απολαμβάνουμε τη θαλπωρή με νόστιμα και γρήγορα πιάτα που μας ζεσταίνουν. Ο φούρνος είναι ο κατεξοχήν σύμμαχός μας αφού μας δίνει τη δυνατότητα να μαγειρέψουμε χωρίς κόπο και με εξαιρετικά αποτελέσματα, ενώ τα λουκάνικα, τα όσπρια, τα χόρτα, τα καρύδια και τα μπαχαρικά γίνονται οι πρωταγωνιστές στα μαγειρέματά μας.

Τα λουκάνικα, άλλοτε ως μεζές και άλλοτε ως βασικό υλικό μιας συνταγής είναι πάντα πολύ αγαπητά. Στη Θεσσαλία τα χοιρινά λουκάνικα αρωματίζονται με πράσο και κρεμμύδι που κάνουν τη γεύση τους πιο γλυκιά, στις Κυκλάδες αρωματίζονται με θρούμπι, σκόρδο, γλυκάνισο, ενώ στην Πελοπόννησο με πορτοκάλι. Πολύ νόστιμα όμως είναι και τα γερμανικά λουκάνικα αλλά και το τσορίθο, που προέρχεται από την Ιβηρική Χερσόνησο και το βρίσκουμε σε δύο τύπους, σκέτο ή καπνιστό. Τα λουκάνικα ταιριάζουν πολύ με τα όσπρια δίνοντάς τους πιο πλούσια και μεστή γεύση, με πατάτες και λαχανικά, ακόμη και με ψάρι.

Όσο για τα καρύδια, τώρα είναι και ο κατάλληλος καιρός για να τα βάλουμε σε γλυκιές και αλμυρές παρασκευές. Οι αγαπημένοι μας ξηροί καρποί με τη γήινη, βουτυράτη γεύση τους και την τραγανή υφή τους κάνουν πιο χορταστικές τις σαλάτες μας, ταιριάζουν με τα παντζάρια και την κολοκύθα και βέβαια είναι το βασικό υλικό για την all time classic καρυδόπιτα.

Ας ανάψουν λοιπόν οι φούρνοι!

Κέικ κανέλα με γλάσο σοκολάτας
Υλικά
    Για το κέικ
  • 365 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις Χρυσός Μύλος
  • 20 γρ. ζάχαρη καστανή Belbake
  • 20 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 4 αυγά (μεσαίο μέγεθος)
  • 450 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 200 ml κεφίρ
  • 150 ml ηλιέλαιο Vita D'or
  • 200 γρ. σταγόνες σοκολάτας
  • Για το γλάσο
  • 150 γρ. μαύρη σοκολάτα κουβερτούρα, σε κομμάτια
  • 120 ml γάλα
  • 1 πρέζα αλάτι
Διαδικασία
  • 1.

    Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με την κανέλα και το μπέικιν πάουντερ. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με σύρμα ζαχαροπλαστικής τα αυγά, τη ζάχαρη και το κεφίρ. Προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι και ανακατεύουμε με σύρμα ζαχαροπλαστικής μέχρι να ομογενοποιηθούν. Τέλος, προσθέτουμε το ηλιέλαιο και τις σταγόνες και ανακατεύουμε.

  • 2.

    Με ένα πινέλο αλείφουμε με λίγο ηλιέλαιο μια κλασική στρόγγυλη φόρμα για κέικ και την πασπαλίζουμε με αλεύρι. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175οC σε αντιστάσεις, για 45΄. Εκτός φούρνου αφήνουμε το κέικ για 10΄ να πέσει η θερμοκρασία του και το ξεφορμάρουμε.

  • 3.

    Γλάσο: Τεμαχίζουμε την κουβερτούρα και τη βάζουμε σε ένα μπολ. Βράζουμε το γάλα και το αδειάζουμε πάνω από την κουβερτούρα. Προσθέτουμε και το αλάτι. Περιμένουμε λίγο να αρχίσουν να λιώνουν τα κομμάτια της σοκολάτας και ομογενοποιούμε με μια σπάτουλα. Περιχύνουμε το κέικ όσο το γλάσο είναι ακόμα ζεστό.

Γίγαντες στο φούρνο με χόρτα και ανθότυρο
Υλικά
  • 250γρ. φασόλια γίγαντες Επιλογής, που έχετε μουλιάσει σε κρύο νερό από την προηγούμενη
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 1 φλιτζ. τσαγιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια (το λευκό μέρος), σε ροδέλες
  • 2 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
  • 1 κιλό χόρτα (όπως λάπαθα, σέσκουλα, μυρώνια, κ.ά.)
  • 1 μέτριο πράσο (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), σε ροδέλες
  • 1½ φλιτζάνι τσαγιού ανθότυρο θρυμματισμένο
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού άνηθος, ψιλοκομμένος
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού λιαστές ντομάτες από βαζάκι, χοντροκομμένες
  • 3 κουτ. σούπας γαλέτα
  • Θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου Νώμα
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  • 1.

    Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζετε τους γίγαντες με άφθονο νερό να τους σκεπάζει καλά. Προσθέτετε τα δαφνόφυλλα και ζεσταίνετε σε δυνατή φωτιά έως ότου πάρουν μια βράση. Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 1 ώρα, με μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα, ξαφρίζοντας όσο χρειάζεται.

  • 2.

    Στο μεταξύ, σε μια ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε τα φρέσκα και τα ξερά κρεμμύδια μαζί, για 4 - 5 λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε τα χόρτα και το πράσο και ρίχνετε αμέσως αλατοπίπερο. Μαγειρεύετε για 4 λεπτά, ώσπου να μαραθούν, και αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά. Ρίχνετε στο μίγμα της κατσαρόλας το ανθότυρο, τον άνηθο και τις λιαστές ντομάτες και ανακατεύετε. Αφήνετε στην άκρη.

  • 3.

    Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Κρατάτε κατά μέρος 2 φλιτζάνια από το νερό που έβρασαν οι γίγαντες και τους στραγγίζετε. Μεταφέρετε τους γίγαντες σε ένα μέτριο, βαθύ ταψάκι, προσθέτετε το μίγμα λαχανικών - τυριού, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το νερό μέσα στο οποίο έβρασαν τα φασόλια που κρατήσατε στην άκρη. Ανακατεύετε απαλά και πασπαλίζετε με την γαλέτα (τριμμένη φρυγανιά).

  • 4.

    Βάζετε το ταψί στο φούρνο στο μεσαίο ράφι και ψήνετε για 1 ώρα ώσπου να μελώσουν οι χυμοί του φαγητού.

Ψητή κολοκύθα με σκόρδο και καρύδια
Υλικά
  • 600γρ. κολοκύθα
  • 6 σκελίδες σκόρδο
  • 100ml λευκός οίνος επετειακός 25 χρόνια Lidl Hellas
  • 5 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
  • 1 φέτα ψωμί μπαγιάτικο, χοντροτριμμένο
  • 240γρ. καρύδια ψιλοτριμμένα
  • 80ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 1 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Αλάτι
  • Μπόλικο μαύρο πιπέρι σε κόκκους Kania
Διαδικασία
  • 1.

    Καθαρίζετε την κολοκύθα από τους σπόρους και τη φλούδα και την κόβετε σε κύβους 1εκ.

  • 2.

    Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC και λαδώνετε ένα ταψί. Απλώνετε μέσα στο ταψί την κολοκύθα και αλατοπιπερώνετε.

  • 3.

    Βάζετε σε ένα γουδί το σκόρδο, το ξίδι, το κρασί, το ψωμί και τα καρύδια και τα χτυπάτε μέχρι να αναμιχθούν καλά. Σιγά σιγά ρίχνετε το ελαιόλαδο μέχρι να γίνει μία παχύρρευστη σάλτσα.

  • 4.

    Ρίχνετε κουταλιές από τη σάλτσα πάνω στην κολοκύθα και τέλος πασπαλίζετε με πιπέρι ή μπούκοβο.

  • 5.

    Ψήνετε την κολοκύθα στο φούρνο για 20-30 λεπτά. Πριν σερβίρετε, πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Μπαμπανάτσα Ναυπάκτου με χόρτα
Υλικά
    Για το χυλό
  • 500γρ. αλεύρι σταρένιο
  • 2 κουτ. γλυκού μπέϊκιν πάουντερ Belbake
  • 1 κουτ. γλυκού σόδα
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 5-6 φλιτζάνια νερό
  • Για τη γέμιση
  • 1 κιλό χόρτα (σπανάκι και σέσκουλα, ανάμικτα με πράσα ή ό,τι άλλο σας αρέσει), πλυμένα και ψιλοκομμένα
  • 5-6 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 250γρ. ΓΑΛΠΟ Τυρί Φέτα Π.Ο.Π.
  • 1/4 φλιτζανιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο για το ράντισμα
  • 2 κουτ. σούπας αλάτι
  • λίγο πιπέρι
Διαδικασία
  • 1.

    Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι. Ανοίγετε μια λακκούβα στη μέση και προσθέτετε το λάδι και λίγο-λίγο το νερό, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι να γίνει ένας πηχτός χυλός.

  • 2.

    Για να ετοιμάσετε τη γέμιση ανακατεύετε τα χόρτα, τον άνηθο και τα κρεμμυδάκια με δύο κουταλιές σούπας αλάτι και τα τρίβετε μέσα σε σουρωτήρι. Τα αφήνετε 5 λεπτά και μετά τα στύβετε καλά για να φύγουν τα υγρά. Τα ανακατεύετε με το τριμμένο τυρί, το πιπέρι και το ελαιόλαδο.

  • 3.

    Λαδώνετε ένα μέτριο ταψί και απλώνετε τον μισό από τον χυλό, έτσι ώστε να έχει παντού το ίδιο πάχος. Απλώνετε τη γέμιση ομοιόμορφα πάνω από τον χυλό και κατόπιν τον υπόλοιπο χυλό πάνω από τη γέμιση. Αν είναι πολύ πηχτός ο χυλός, προσθέτετε λίγο νερό ώστε να απλώνεται καλύτερα. Ραντίζετε την επιφάνεια με το μισό φλιτζάνι λάδι και ψήνετε τη μπαμπανάτσα στους 200 βαθμούς για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει.

Κριθαρότο με φιλέτο σφυρίδας, λιαστή ντομάτα και λουκάνικο
Υλικά
  • 50 ml ε.π. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 500 γρ. κριθαράκι
  • 100 ml κρασί λευκό, ξηρό
  • 160 γρ. ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβα, ψιλοκομμένα
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 200 γρ. πικάντικο λουκάνικο Τρικάλων καπνιστό Αρχοντικό, σε φέτες
  • 100 γρ. λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες
  • 500 γρ. περίπου φέτες σφυρίδας, κομμένες σε μέτρια κομμάτια, χωρίς το κόκαλο
  • 200 ml ζωμό λαχανικών
  • αλάτι
  • Μαύρο πιπέρι σε κόκκους Kania
Διαδικασία
  • 1.

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Βάζουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο για 1΄-2΄, ίσα να ροδίσουν. Προσθέτουμε το κριθαράκι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1΄-2΄. Σβήνουμε με το κρασί, ανακατεύουμε και προσθέτουμε τα ντοματάκια και τη δάφνη και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε για να ενωθούν τα υλικά και να πάρουν χρώμα και γεύση.

  • 2.

    Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αδειάζουμε το περιεχόμενό της σε ένα ταψί. Ρίχνουμε τις λιαστές τομάτες και το λουκάνικο σε μικρές ροδέλες. Προσθέτουμε τον ζωμό και βάζουμε το ταψί στον φούρνο. Κατά διαστήματα ελέγχουμε και, αν δούμε ότι το κριθαράκι έχει στεγνώσει, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. Στα 10΄ ψησίματος προσθέτουμε το ψάρι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10΄ ή μέχρι το κριθαράκι να μαλακώσει.

  • 3.

    Όταν βγει από τον φούρνο, το κριθαράκι πρέπει να είναι αρκετά ζουμερό, γιατί θα συνεχίσει να απορροφά το ζουμί από το ταψί.

Αφράτη καρυδόπιτα
Υλικά
  • 12 μεσαία φρέσκα αυγά Κ. Μακεδονίας Nώμα, χωρισμένους τους κρόκους από τα ασπράδια
  • 12 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 12 κουτ. σούπας φρυγανιές σίτου Χρυσός Μύλος τριμμένες
  • 12 κουτ. σούπας καρύδια κοπανισμένα
  • 12 κουτ. σούπας σιμιγδάλι χοντρό
  • 4 κουτ. σούπας μπράντι ή λικέρ βύσσινο
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • λίγο γαρίφαλο τριμμένο
  • λίγο μπαχάρι τριμμένο
  • Για το σιρόπι
  • 4 φλιτζάνια νερό
  • 4 φλιτζάνια ζάχαρη
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • Για την επικάλυψη σοκολάτας (προαιρετικά)
  • 100γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
  • 100ml κρέμα γάλακτος Milbona 30% λιπαρά
  • 1 κουτ. σούπας κονιάκ
  • 2-3 κουτ. σούπας καρύδια χοντροκοπανισμένα
Διαδικασία
  • 1.

    Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Χτυπάτε στο μίξερ τους κρόκους των αβγών με τη ζάχαρη για κάμποση ώρα μέχρι το μίγμα να ασπρίσει και να φουσκώσει πολύ. Προσθέτετε το κονιάκ χτυπώντας για λίγο ακόμα και σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ.

  • 2.

    Στο μεταξύ έχετε αναμίξει μέσα σε ένα μπολ το σιμιγδάλι με τη φρυγανιά, τα κοπανισμένα καρύδια, το μπέικιν πάουντερ, τα ξύσματα των εσπεριδοειδών και τα μπαχαρικά.

  • 3.

    Προσθέτετε σταδιακά το μίγμα του καρυδιού στο μίγμα των κρόκων ανακατεύοντας με σπάτουλα.

  • 4.

    Χτυπάτε σε ξεχωριστό μπολ τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και την ενσωματώνετε σε τρεις δόσεις ανακατεύοντας απαλά και κυκλικά με μια σπάτουλα για να μην πέσει ο αέρας.

  • 5.

    Βουτυρώνετε και πασπαλίζετε με φρυγανιά ένα μακρόστενο ταψί μέτριο σε μέγεθος και αδειάζετε μέσα το μίγμα. Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 50 λεπτά περίπου μέχρι να φουσκώσει και να ψηθεί καλά η καρυδόπιτα.

  • 6.

    Στο μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι: Βράζετε το νερό με τη ζάχαρη, την κανέλα και το ξύσμα του λεμονιού για 8 λεπτά. Προσθέτετε το χυμό του λεμονιού και βράζετε για 1 λεπτό ακόμη. Στο τέλος τραβάτε το σιρόπι από τη φωτιά και ανακατεύετε μέσα και το κονιάκ.

  • 7.

    Περιχύνετε την καρυδόπιτα με κρύο σιρόπι λίγα λεπτά αφού την ξεφουρνίσετε, ρίχνοντας το σιρόπι κουταλιά κουταλιά. Αφήνετε να κρυώσει και να το απορροφήσει όλο.

  • 8.

    Για το γλάσο (εάν φτιάξετε): Βάζετε την κρέμα σε κατσαρολάκι να πάρει βράση και τη σοκολάτα σε ένα μπολ. Ρίχνετε την καυτή κρέμα πάνω από τη σοκολάτα και μετά από λίγο ανακατεύετε να λιώσει η σοκολάτα. Τότε ενσωματώνετε το κονιάκ. Αφήνετε το γλάσο να κρυώσει και περιχύνετε με αυτό το γλυκό όσο αυτό είναι ακόμα ρευστό. Πασπαλίζετε με τα καρύδια και περιμένετε να στεγνώσει το γλάσο πριν σερβίρετε την καρυδόπιτα. Το καλοκαίρι τη διατηρείτε στο ψυγείο.