Το τριήμερο της εθνικής γιορτής της 28ης Οκτωβρίου θα έχει παρελάσεις, τηλεοπτικά αφιερώματα, εκθέσεις και τραγούδια. Μπορεί όμως και το μενού μας να διαμορφωθεί έτσι ώστε να ταιριάζει με την περίσταση. Τι πιο ταιριαστό λοιπόν από τη φασολάδα, το σταφιδόψωμο, και τη μπομπότα που έθρεψαν πολλούς κατά τη διάρκεια των δύσκολων χρόνων της κατοχής. Εμείς όμως θα φτιάξουμε τις εμπλουτισμένες εκδοχές τους. Πρώτα από όλα ας θυμηθούμε τι είναι η μπομπότα.
Πρόκειται για ένα ψωμί με πυκνή υφή που φτιάχνεται είτε σκέτο είτε με χόρτα, τυριά, μυρωδικά, και αλλαντικά. Είναι εξαιρετικό για το πρωινό και το δεκατιανό ενώ μαζί με μια σαλάτα γίνεται ένα χορταστικό γεύμα. Αν βάλουμε σταφίδες και χυμό πορτοκαλιού θα έχουμε την γλυκιά παραλλαγή της. Τα τελευταία χρόνια η μπομπότα έχει επιστρέψει δυναμικά στη διατροφή μας γιατί είναι νόστιμη, θρεπτική και υγιεινή, και πλέον τη βρίσκουμε σε φούρνους και εστιατόρια, συνήθως ως πίτα με καλαμποκάλευρο, μπατζίνα, μπλατσαριά και πισπιλίτα.
Με τα φασόλια και τα ρεβίθια τώρα φτιάχνουμε τις γνωστές μας σούπες αλλά και μια ποικιλία ακόμη πιάτων που περιλαμβάνουν κρέας, λαχανικά, χορταρικά και ζυμαρικά. Προτιμάμε τα εύγευστα ελληνικά όσπρια νέας εσοδείας, για να βράζουν ευκολότερα. Η φασολάδα γίνεται με ότι είδους φασόλια θέλουμε. Μπορεί να είναι ψιλά, μέτρια, χοντρά, γίγαντες, ελέφαντες κλπ. Και ποια είναι τα μυστικά της επιτυχίας; Πετάμε το πρώτο νερό για να είναι πιο εύπεπτα, τα μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά ώστε να μαλακώσουν σταδιακά και να χυλώσουν, και αλατίζουμε προς το τέλος του μαγειρέματος για να μην σκληρύνουν τα όσπρια. Όσα περισσέψουν, μπορούμε να τα περάσουμε από το μούλτι, να προσθέσουμε αλεύρι και μυρωδικά και να φτιάξουμε πεντανόστιμους οσπριοκεφτέδες. Ξεκινάμε!
Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας τα βρίσκουμε στα Lidl.
Φασολάδα, μπομπότα και σταφίδες, η γεύση της εθνικής γιορτής
Το τριήμερο της εθνικής γιορτής της 28ης Οκτωβρίου θα έχει παρελάσεις, τηλεοπτικά αφιερώματα, εκθέσεις και τραγούδια. Μπορεί όμως και το μενού μας να διαμορφωθεί έτσι ώστε να ταιριάζει με την περίσταση. Τι πιο ταιριαστό λοιπόν από τη φασολάδα, το σταφιδόψωμο, και τη μπομπότα που έθρεψαν πολλούς κατά τη διάρκεια των δύσκολων χρόνων της κατοχής. Εμείς όμως θα φτιάξουμε τις εμπλουτισμένες εκδοχές τους. Πρώτα από όλα ας θυμηθούμε τι είναι η μπομπότα.
Πρόκειται για ένα ψωμί με πυκνή υφή που φτιάχνεται είτε σκέτο είτε με χόρτα, τυριά, μυρωδικά, και αλλαντικά. Είναι εξαιρετικό για το πρωινό και το δεκατιανό ενώ μαζί με μια σαλάτα γίνεται ένα χορταστικό γεύμα. Αν βάλουμε σταφίδες και χυμό πορτοκαλιού θα έχουμε την γλυκιά παραλλαγή της. Τα τελευταία χρόνια η μπομπότα έχει επιστρέψει δυναμικά στη διατροφή μας γιατί είναι νόστιμη, θρεπτική και υγιεινή, και πλέον τη βρίσκουμε σε φούρνους και εστιατόρια, συνήθως ως πίτα με καλαμποκάλευρο, μπατζίνα, μπλατσαριά και πισπιλίτα.
Με τα φασόλια και τα ρεβίθια τώρα φτιάχνουμε τις γνωστές μας σούπες αλλά και μια ποικιλία ακόμη πιάτων που περιλαμβάνουν κρέας, λαχανικά, χορταρικά και ζυμαρικά. Προτιμάμε τα εύγευστα ελληνικά όσπρια νέας εσοδείας, για να βράζουν ευκολότερα. Η φασολάδα γίνεται με ότι είδους φασόλια θέλουμε. Μπορεί να είναι ψιλά, μέτρια, χοντρά, γίγαντες, ελέφαντες κλπ. Και ποια είναι τα μυστικά της επιτυχίας; Πετάμε το πρώτο νερό για να είναι πιο εύπεπτα, τα μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά ώστε να μαλακώσουν σταδιακά και να χυλώσουν, και αλατίζουμε προς το τέλος του μαγειρέματος για να μην σκληρύνουν τα όσπρια. Όσα περισσέψουν, μπορούμε να τα περάσουμε από το μούλτι, να προσθέσουμε αλεύρι και μυρωδικά και να φτιάξουμε πεντανόστιμους οσπριοκεφτέδες. Ξεκινάμε!