Το Winners του Άλκη Μιχαήλ σερβίρει vegan πιάτα που όμως καταφέρνουν να ενθουσιάσουν γευστικά και τους πιο απαιτητικούς.

Όταν στην παρέα υπάρχουν άνθρωποι με ιδιαίτερες διατροφικές συνήθειες, όπως οι vegans, αρχίζουν τα προβλήματα. Βλέπετε στην Αθήνα δεν υπάρχουν πολλά εστιατόρια με αυτόν τον προσανατολισμό. Και απ’ αυτά που υπάρχουν, τα περισσότερα σερβίρουν πιάτα χωρίς ιδιαίτερη γεύση, δημιουργικότητα και ενδιαφέρον.

Και αν με ρωτάτε πού το ξέρω αυτό μια και vegan δεν είμαι, η απάντηση είναι απλή: η κολλητή μου έχει ασπαστεί αυτή τη διατροφική φιλοσοφία και πολλές φορές για να βγω μαζί της επισκέπτομαι τα μέρη της.

Κάπως έτσι, λοιπόν, καταλήξαμε και στο Winners, στην οδό Νίκης, στο Σύνταγμα. Είχα ακούσει και είχα διαβάσει άλλα τόσα γι’ αυτό το εστιατόριο και τον ιδιοκτήτη-μάγειρά του, Άλκη Μιχαήλ, και πήγαινα με αρκετές προσδοκίες.

Προσδοκίες που δεν διαψεύστηκαν από το πρώτο κιόλας πιάτο, την πληθωρική σαλάτα L.A. Salad. Βιολογικά λαχανικά, που έρχονται από το γειτονικό βιολογικό παντοπωλείο Four Seasons, κομμένα σε μικρά κυβάκια, συνδυάζονται με χειροποίητο καπνιστό τόφου -μοιάζει με καπνιστό τυρί στη γεύση-, «μπέικον» από νιφάδες καρύδας, τραγανό κρεμμύδι και μια απαλή καπνιστή, σπιτική μαγιονέζα. Νόστιμη, χορταστική και ευχάριστη, παρ’ όλα αυτά μπήκε στην άκρη μόλις ήρθαν τα νουντλς με κάρι, που μοσχοβολούσαν από την πρώτη στιγμή που «προσγειώθηκαν» στο τραπέζι.

Τα udon νουντλς, τα οποία φτιάχνουν στην κουζίνα από αλεύρι ρυζιού και φαγόπυρο, καλύπτονταν από μια κοκκινωπή σάλτσα-πάστα από γάλα καρύδας και ένα πλήθος από μπαχαρικά όπως καρδάμωμο, αστεροειδές γλυκάνισο, κανελογαρίφαλα και τσίλι. Διάσπαρτα πάνω στο πιάτο υπήρχαν κάσιους, λεπτές λωρίδες καρότου και κολοκυθιού, κόλιανδρος και ξύσμα λάιμ, με τα δύο τελευταία να σπάνε με τη δροσιά τους την ωραία κάψα από το κάρι. Ενα πιάτο πλούσιο σε γεύση και σε αρώματα, με νοστιμιά που σε ζέσταινε.

Και μετά από αυτό τι μπορεί να ακολουθήσει, σκεφτόμουν, μέχρι που ήρθε το smoky smash burger με τις επίσης smash γλυκοπατάτες φούρνου. Δύο beyond μπιφτέκια τοποθετούνται σε ψωμί από πατάτα και γλυκοπατάτα μαζί με καπνιστό «τυρί», καραμελωμένα και crispy κρεμμύδια, «μπέικον» από σεϊτάν και καπνιστή κέτσαπ, μεταξύ άλλων, και φτιάχνουν ένα χορταστικό, αν μη τι άλλο, vegan burger.

Και καθώς με είχε πάρει ο ενθουσιασμός, παραγγείλαμε και το Dynamite, μια vegan προσέγγιση στο τραγανό τηγανητό κοτόπουλο. Φτιάχνεται από σεϊτάν, αλεύρι ρεβιθιού και πανάρεται με δημητριακά ολικής άλεσης. Θα πρέπει να το φάτε ζεστό γιατί αν το αφήσετε, όπως συνέβη στη δική μου περίπτωση, γίνεται σκληρό και λίγο δυσάρεστο. Συνοδεύεται με ρύζι για σούσι και μια μακαρονοσαλάτα με vegan μαγιονέζα από ρεβίθι.

Για το τέλος, δοκιμάσαμε την ανάλαφρη vegan πάβλοβα με μαρέγκα από aquafaba (ρεβιθόζουμο), λεμόνι και λίτσι. Τα πιάτα στο Winners που φτιάχνει ο Άλκης μαζί με την ομάδα του μπορεί να έχουν πολλά υλικά, δεν είναι όμως φλύαρα, αφού όλα έχουν κάτι να δώσουν στο πιάτο. Ίσως να σας μπερδέψουν όταν πάρετε τον κατάλογο, όμως θα σας τα εξηγήσουν με πολλές, αλλά όχι κουραστικές λεπτομέρειες. Επίσης, η ποσότητά τους σας επιτρέπει να τα βάλετε στη μέση και να τα μοιραστείτε.

Καλή δουλειά κάνουν και στο κομμάτι των κοκτέιλ, που ετοιμάζει η Βίκυ Μπενιουδάκη, εκμεταλλευόμενη πολλά υλικά από την κουζίνα για τις δικές της συνταγές ώστε τα ποτά που φτιάχνει να μπορούν να ταιριάξουν και να συμπληρώσουν τα πιάτα. Ακόμα κι αν δεν είστε vegan, το Winners είναι ένα εστιατόριο που θα σας κερδίσει.

info
Νίκης 27, Σύνταγμα, τηλ. 2103220916, 20-25 ευρώ το άτομο