Εχουν γεύση πικρή ή και γλυκόπικρη. Περιέχουν συμπυκνωμένα αρώματα από μπαχαρικά, βότανα, ρίζες και ένα αλκοολούχο που καθορίζει τον χαρακτήρα τους.
Η αρχική χρήση τους ήταν θεραπευτική, κατά της ελονοσίας, του στομαχόπονου κ.ά. Προς τα τέλη του 19ου αιώνα οι Αγγλοι για να αποφύγουν την τότε υψηλή φορολογία του τζιν πρόσθεταν 2-3 σταγόνες bitters για να βαφτίζουν το ποτό «φαρμακευτικό προϊόν».
Κάπως έτσι δημιουργήθηκε το πρώτο καταγεγραμμένο κοκτέιλ με bitters, το Pink Gin (τζιν με σταγόνες Angostura και φλούδα λεμονιού). Χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: τα ιταλικά amari (Campari, Fernet-Branca, Cynar, Averna, Aperol κ.ά.) και τα χωνευτικά, όπως το Underberg ή το Jägermeister. Υπάρχουν και τα aromatic bitters, τα μικρά μπουκαλάκια που βλέπουμε πάνω σε κάθε μπάρα και τα οποία δίνουν την τελευταία πινελιά έντασης σε ένα κοκτέιλ.