Λέγεται ότι επινοήθηκαν ειδικά για τη Δούκισσα του Μπέντφορντ. Στην ουσία όμως είναι ένας πουρές πατάτας ανακατεμένος με βούτυρο και κρόκο αβγού, φτιαγμένος σε διάφορα σχήματα, που χρησιμοποιούνται για γαρνίρισμα.
![patates-dises_192940studiopaterakis](https://cantina.protothema.gr/wp-content/uploads/2017/10/patates-dises_192940studiopaterakis-575x578.jpg)
Υλικά
- 1 κιλό πατάτες
- 2 κρόκοι αβγών
- 4 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
- 1 αβγό ελαφρά χτυπημένο, για επάλειψη
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Tips
- Αν θέλετε να δώσετε κόκκινο χρώμα στη γαρνιτούρα σας, ανακατεύετε τον πουρέ με 2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας ή πολτοποιημένο βρασμένο παντζάρι.
- Για πράσινο χρώμα, τον ανακατεύετε με πουρέ σπανακιού.
Διαδικασία
Βήμα 1
Καθαρίζετε τις πατάτες, τις κόβετε στα τέσσερα και τις βράζετε σε μπόλικο νερό με χοντρό αλάτι μέχρι να μαλακώσουν.Βήμα 2
Τις στραγγίζετε, τις βάζετε σε πυρίμαχο σκεύος και σε ζεστό φούρνο για 6-7 λεπτά, μέχρι να στεγνώσουν. Τις περνάτε από το μύλο του πουρέ ή τις πολτοποιείτε με το ειδικό εργαλείο.Βήμα 3
Ρίχνετε το βούτυρο λιωμένο και ανακατεύετε ζωηρά. Αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε στο ζεστό πουρέ τους κρόκους.Βήμα 4
Τον μεταφέρετε σε κορνέ με μεγάλο, οδοντωτό άνοιγμα και φτιάχνετε ροζέτες, φωλιές ή άλλα σχήματα σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.Βήμα 5
Με ένα πινέλο αλείφετε την επιφάνειά τους με ελαφρά χτυπημένο αβγό και τέλος τις ψήνετε στους 170°C μέχρι να ροδίσουν.Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή