Ο Ηλίας Μαμαλάκης ταξίδεψε στις γεύσεις του εστιατορίου Πέλαγος στο Κουτσουνάρι Ιεράπετρας και μας μεταφέρει εντυπώσεις…

pelagos-(1)

Η Κρήτη παραμένει ένα προπύργιο της παραδοσιακή κουζίνας. Όπου και να καθίσεις θα βρεις φαγητό νόστιμο και μαγειρεμένο με ντόπια υλικά. Βιολογικοί καλλιεργητές παράγουν άριστης ποιότητας λαχανικά και έντεχνοι σεφ μεγάλης αξίας παίρνουν στα χέρια τους την παραδοσιακή κουζίνα και την πάνε ένα βήμα μπροστά. Ανάμεσά τους ένα νέο κορίτσι, η Κωνσταντίνα Βούλγαρη Κοντεσοπούλου. Στο υπέροχο εστιατόριο Pelagos, λίγο έξω από την Ιεράπετρα, δουλεύουν αποκλειστικά υλικά της κρητικής γης υπέροχα σε εμφάνιση, συνδυασμούς και γεύση.

pelagos-(2)

Οι αγκινάρες γίνονται με τρυφερό αρνάκι αβγολέμονο. Τα κόλλυβα αντικαθιστούν το ξενόφερτο μούσλι μαζί με γιαούρτι και μέλι. Οι λεπτές πίτες με χόρτα της Κρήτης ψήνονται σε στεγνό τηγάνι. Τα μαριναρισμένα φιλέτα μπαρμπουνιού μπαίνουν πάνω από τη σαλάτα. Ο ντάκος μεταμορφώνεται σε μια αλμυρή τούρτα και ο παλιός καλός ροφός μαγειρεύεται με μπάμιες και ανοιξιάτικες πατάτες. Οι μπουμπουριστοί χοχλιοί σερβίρονται με ωμό δεντρολίβανο και χοντρό αλάτι. Και μαζί με τις αγκινάρες σερβίρονται και χλωρά κουκιά. Το κοτόπουλο ψιλοκόβεται, αρωματίζεται με κουρκουμά και γίνεται ταμπουλέ. Το χταπόδι ανακατεύεται με μαυρομάτικα φασόλια και σερβίρεται πάνω σε φάβα και το υπέροχο γαλακτομπούρεκο γίνεται μικρή τουρτίτσα με φιστίκι Αιγίνης…

pelagos-(3)

Θα μπορούσα να σας μιλάω για τα φαγητά της με τις ώρες. Τη θαύμασα τη νεαρή σεφ για την επιμονή, την εργατικότητα και την υλοποίηση των συνταγών που φαντάζεται. Το καλό φαγητό αποτελεί την αιχμή του δόρατος της ανάπτυξης του τουρισμού. Και η Κωνσταντίνα το δουλεύει καλά!

info
Pelagos seaside restaurant, Κουτσουνάρι Ιεράπετρας, Κρήτη, τηλ. 6978488796-4.

Το άρθρο της εβδομάδας