Κολωνάκι. Μια από τις παλαιότερες συνοικίες της Αθήνας. Βαθιά αστική, κοσμική και διανοουμένη στον πυρήνα της ύπαρξης της. Με δρόμους που φιλοξενούν μερικά από τα σημαντικότερα αποσπάσματα του ελληνικού αρχιτεκτονικού μοντερνισμού. Με αυτές τις τόσο γοητευτικές ανηφόρες που οδηγούν σε μικροσκοπικά σκαλάκια και καταπράσινες πέτρινες λίθινες στο πέρασμα τους. Με τον Λυκαβηττό άγρυπνο φρουρό και παντοτινό θεόσταλτο σημάδι της Παλλάδας Αθηνάς κατά την ελληνική Μυθιστορία. Ποιος είμαι εγώ άλλωστε να αμφισβητήσω την ομορφιά μιας περιοχής που η αίγλη και η γοητεία της φροντίζει παντοτινά να ξεθωριάζει, μα να επιστρέφει δριμύτερη μέσα από τις καλένδες του χρόνου. Στη διασταύρωση της Πατριάρχου Ιωακείμ με την οδό Πλουτάρχου υπάρχει το Malconi’s.
Μια εστιατορική σταθερά με δεκαπενταετή παρουσία στην αθηναϊκή γαστρονομική σκηνή. Έχτισε τη φήμη του βήμα το βήμα χωρίς τυμπανοκρουσίες και υπερβολές δημιουργώντας τον δικό του μικρό, κοσμικό μα και γευστικό μύθο τη δεκαετία που πέρασε. Στα χεριά πλέον της S-One Hospitality κρατά όλες τις γοητευτικές συνήθειες του παρελθόντος ανεβάζοντας στροφές στο μαγειρικό τερέν εκεί, όπου κυριαρχεί μια μοντέρνα κουζίνα με ιταλικό ταπεραμέντο, μπολιασμένο σε κάποιες περιπτώσεις με διεθνείς και σύγχρονες αναφορές.
Καθίσαμε στο πλάι του, στην ανηφόρα της Πλουτάρχου σ’ ένα σύμπλεγμα τεσσάρων τραπέζιων, που παρότι δεν απεμπολεί τον κοσμικό του χαρακτήρα και τη feeling good ατμόσφαιρα του εσωτερικού ή των τραπεζιών μπροστά στην Πατριάρχου Ιωακείμ, εντούτοις χαρίζει στον επισκέπτη μια αποκαλυπτική μυστικότητα και ησυχία που τη διακόπτουν ενίοτε οι μουσικές αναφορές σε 80s και 90s, ευρωπαϊκές επιτυχίες αναμεμειγμένες με τις παρουσίες των ανθρώπων του σέρβις και τις χαμηλόφωνες συνομιλίες των γύρω τραπέζιών. Κόσμος που χαίρεται μια φιάλη κρασί άψογα τιμολογημένη και σχεδιασμένη από την μια εκ των 2 wine director του ομίλου Μαρία Ρούσση, απολαμβάνοντας παράλληλα την κουζίνα του Malconi’s.


Η κουζίνα του Malconi’s
Ο executive chef του ομίλου Δημήτρης Σταμούδης και ο chef de Cuisine Γιάννης Σοφιανός βουτούν βαθιά στα ιερά της ιταλικής παράδοσης των ζυμαρικών τολμώντας να αναμετρηθούν με επιτυχία με συνταγές, όπως μια amatriciana (παρόλο που το guanciale είχε αντικατασταθεί από καπνιστή πανσέτα) ή μια cacio e pepe με καλοσχηματισμένη κρέμα από Pecorino Romano και το νερό του βρασμού των μακαρονιών. Στις πρώτες γραμμές ενός περιεκτικού καταλόγου φιγουράρει ένα από τα γευστικά σουξέ του: τα gnocchi. Δεν θα τα δείτε να λείπουν σχεδόν από κανένα τραπέζι. Βούτυρο φασκόμηλου, prosciutto, κρέμα παρμεζάνας και αμύγδαλο και στο κέντρο αυτά τα τροφαντά μπαλάκια από πατάτα.
Beef carpaccio και tartar, vitello tonnato με καλομαγειρεμένο κρέας και δεμένη σάλτσα τόνου αλλά και μια ψητή μελιτζάνα με νεροκάρδαμο, ντομάτα, βασιλικό και ρικότα που πρώτη φορά δοκιμάζαμε και βρήκαμε γοητευτικά αρωματική συνθέτουν την πλειοψηφία των πρώτων επίλογων. Η πίτσα φτιάχνεται με ζυμάρι 24ωρης ωρίμανσης εύπεπτη με καλοσχηματισμένο στεφάνι cornicione) με μικρότερη κυψέλωση και ελαφρύ πάχος στην επιφάνεια με όλες τις κλασικές συνταγές να φωνάζουν παρών, ενώ η τραγανή πορκέτα με καρότο και σάλτσα πορτοκαλιού και η tagliata με πολέντα, τρούφα και παρμεζάνα πρωταγωνιστούν στην κατηγορία κρέας.


Χωρίς Tiramisu δεν κλείνει ποτέ μια βραδιά σ’ ένα εστιατόριο που σέβεται τις ιταλικές του επιρροές. Εκεί όπου η ατμόσφαιρα, η μουσική υπόκρουση, ο όμορφος κόσμος και το φαγητό δημιουργούν μια προμενάδα συναισθημάτων και στιγμών που κρατά ψηλά το γοητευτικό της ταπεραμέντο.
info
Malconi’s. Π. Ιωακείμ 43 & Πλουτάρχου 23 Αθήνα, τηλ. 210 7248920.
Δείτε επίσης
Καφενείο 1987: Η αναγέννηση ενός αστικού θρύλου