Το άνοιγμα του Jamie Oliver Kitchen στο Golden Hall έφερε στην πόλη ένα διεθνές concept που μιλάει τη γλώσσα του comfort food με καθαρές, φωτεινές γεύσεις και παγκόσμιες αναφορές.

Το Cantina βρέθηκε στην πρώτη παρουσίαση του εστιατορίου και μίλησε με τον Κυριάκο Κυριάκου, τον Κύπριο σεφ που εδώ και δέκα χρόνια αποτελεί σταθερό συνεργάτη της ομάδας του Jamie Oliver. Είναι ο άνθρωπος που επιμελείται τη «μετάφραση» της φιλοσοφίας του brand για το αθηναϊκό κοινό, με βάση ελληνικές πρώτες ύλες και δημιουργική ανάγνωση.

Η συνεργασία του με τον Jamie Oliver ξεκίνησε το 2015, όταν άνοιξε το πρώτο Jamie’s Italian στη Λευκωσία. «Ήταν η πρώτη επαφή. Τότε δεν υπήρχε ακόμη Jamie Oliver Kitchen» μας λέει. Από τότε, το brand εξελίχθηκε, το μενού ακολούθησε νέες κατευθύνσεις και το 2023 στη Λεμεσό εγκαινιάστηκε το πρώτο Jamie Oliver Kitchen της Κύπρου. «Το Jamie Oliver Kitchen είναι πιο σύγχρονο γιατί αγγίζει διαφορετικές ηπείρους και διαφορετικές κουζίνες. Περίπου το 60-70% του μενού είναι διεθνές και το υπόλοιπο βασίζεται σε ελληνικές και κυπριακές επιρροές, πάντα όμως με τοπικά υλικά».

«Η επιμονή στην τοπικότητα και την εποχικότητα είναι ο πυρήνας της φιλοσοφίας του Jamie», αξίες που ο Κυριάκου υιοθέτησε από την πρώτη στιγμή. Στο μενού της Αθήνας, σχεδόν κάθε πιάτο στηρίζεται σε ελληνικά προϊόντα όπως κοτόπουλο Πίνδου, μοσχάρι Ελασσόνας, γιαούρτι Αρκαδίας, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από Κρήτη και Μεσσηνία, χαλούμι ΠΟΠ, σαλάμι Λευκάδας, μέλι θυμαρίσιο. Τα λαχανικά και τα φρούτα προέρχονται κυρίως από μικρούς παραγωγούς στην Αττική και τη Βοιωτία, διαμορφώνοντας ένα μενού που ακολουθεί τον κύκλο της παραγωγής.

Ο ίδιος συνοψίζει τη φιλοσοφία στην αρχή quality in simplicity. «Καλή πρώτη ύλη, σωστό μαγείρεμα, καθαρές γεύσεις. Θέλουμε κάθε πιάτο να έχει χαρακτήρα, χωρίς υπερβολές, με καθαρότητα και ισορροπία». Ο στόχος άλλωστε είναι η ανάδειξη των επιλεγμένων πιάτων του Jamie μέσα από ελληνικές πρώτες ύλες.

Η απλότητα όμως δεν είναι το μόνο στοιχείο που έχει κρατήσει από τον Jamie Oliver. Ο σεφ ξεχωρίζει και τη δέσμευση στην ευζωία των ζώων και στη σωστή διατροφή του ανθρώπου. «Ήδη πριν δέκα χρόνια, αυτά ήταν βασικά για εκείνον. Ήθελε το κοτόπουλο να είναι ελευθέρας βοσκής, το χοιρινό να έχει χώρο, όπως, επίσης, οι παιδικές επιλογές να είναι χωρίς ζάχαρη, χωρίς συντηρητικά και χωρίς τηγανητά. Δεν το έκανε επειδή ήταν μόδα. Το έκανε επειδή το πίστευε». Αυτή η προσέγγιση συνεχίζεται και σήμερα, σε κάθε λεπτομέρεια του μενού. «Στο τέλος της ημέρας κι εμείς ταΐζουμε τις οικογένειές μας. Δεν μπορώ να κάνω κάτι λιγότερο από αυτό», τόνισε.

Στο Jamie Oliver Kitchen Athens η φιλοσοφία αυτή αποτυπώνεται και στο signature πιάτο Chicken al Mattone. Ελληνικό κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής  Πίνδου, μαριναρισμένο με μυρωδικά και pesto kale. «Είναι καθαρό, comfort, με φρεσκάδα και δείχνει αυτό που θέλουμε να είναι το φαγητό μας».

Η εκπαίδευση της ομάδας είναι εξίσου σημαντική. «Κρατάει περίπου 4–5 εβδομάδες και δεν είναι μόνο οι συνταγές. Είναι και η κουλτούρα του πώς μιλάμε στον πελάτη, πώς σερβίρουμε, πώς μεταφέρουμε το πνεύμα του Jamie». Η συνέπεια αυτής της φιλοσοφίας αποτυπώνεται και στη λεπτομέρεια του service, ακόμη και στην παρασκευή ενός signature cocktail όπως το Jamie Mojito.

Στο μενού υπάρχουν καθαρά σημειωμένες επιλογές για αλλεργίες και διατροφικούς περιορισμούς, με διαδικασίες που εξασφαλίζουν ασφαλή παρασκευή. Το μενού της Αθήνας αλλάζει δύο φορές τον χρόνο, ακολουθώντας τη διαθέσιμη παραγωγή και την εποχικότητα, ενώ αναπτύσσεται και γύρω από γιορτινά πιάτα κατά τις εορταστικές περιόδους, προτάσεις ευεξίας για την άνοιξη και το καλοκαίρι, sharing dishes που συνδέονται με την ελληνική και κυπριακή κουλτούρα του τραπεζιού.

Μετά τη συζήτηση, δοκιμάσαμε πιάτα που αποτυπώνουν αυτή τη «glocal» ταυτότητα όπως το beetroot labneh, εμπνευσμένο από τη Μέση Ανατολή αλλά φτιαγμένο με ελληνικό γιαούρτι Αρκαδίας, το ceviche με λάιμ και μυρωδικά με ελληνικό λαβράκι, καθώς και την πίτσα με προζύμι μακράς ωρίμασης με σαλάμι Λευκάδας και μυρωδικά. Καθαρές γεύσεις δουλεμένες με ισορροπία και άρτια τεχνική.

3 πιάτα που ξεχωρίσαμε

Superfood salad
Περιέχει αβοκάντο, μπρόκολο, ψητά παντζάρια, μάραθο, φακές, κινόα, μαύρο ρύζι, μυρωδικά, τσίλι, καυτερούς σπόρους του Jamie και βινεγκρέτ. Είναι η αγαπημένη του Jamie Oliver γιατί είναι πολύ υψηλή σε φυτικές ίνες. Το πλεονέκτημα της είναι ότι μπορεί να σταθεί και ως κυρίως πιάτο.

Ultimate umami ριζότο με τρία είδη μανιταριών
Μια παρασκευή που αποθηκεύεται στους 0 βαθμούς για να γίνει όσο πιο τραγανή μπορεί, και ο κονφί κρόκος αυγού που αποστειρώνεται στους 55 βαθμούς για 25′ στον φούρνο και πρέπει να σπάσει και να ανακατευτεί.

Κριθαρότο γαρίδας
Σουβλάκι γαρίδας αρωματισμένο με σκόρδο, αντζούγια και ντομάτα, παλαιωμένη παρμεζάνα, γαρνιρισμένο με φρέσκo σχοινόπρασo.

Ποιος είναι ο σεφ Κυριάκος Κυριάκου

Ο Κυριάκος Κυριάκου γεννήθηκε στη Λευκωσία και ανήκει στη γενιά των Κύπριων σεφ που διαμόρφωσαν μια σύγχρονη, διεθνή μαγειρική ταυτότητα. Σπούδασε στο Ανώτερο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο Κύπρου, όπου διακρίθηκε ως ο καλύτερος της χρονιάς, συνέχισε στο Johnson & Wales στις ΗΠΑ με «Dean’s List» και ολοκλήρωσε μεταπτυχιακό στο Middlesex, ενώ έχει μετεκπαιδευτεί και στη σχολή Le Notre στο Παρίσι. Στα πρώτα του χρόνια διακρίθηκε σε μεγάλους διαγωνισμούς, με κορυφαίες στιγμές το χρυσό στη Hotelympia στο Λονδίνο (2002) και το αργυρό με την Ολυμπιακή Ομάδα Μαγειρικής Κύπρου (2004). Έχει συνεργαστεί με ονόματα όπως ο Jamie Oliver, ο Λευτέρης Λαζάρου, ο Έκτορας Μποτρίνι και ο Ανδρέας Μαυρομμάτης.

Εδώ και 25 χρόνια είναι Group Executive Chef της PHC Franchised Restaurants, επιβλέποντας πάνω από 100 εστιατόρια σε Κύπρο και Ελλάδα, ενώ ως Senior Operations Manager της Catercom έχει επιμεληθεί γεύματα Αρχηγών Κρατών κατά την Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ. Σήμερα συνεργάζεται στενά με τον Jamie Oliver στη διαμόρφωση των μενού για τα εστιατόρια σε Κύπρο και Ελλάδα.

Σχετικά με τον Jamie Oliver

Ο Jamie Oliver είναι μία από τις πιο επιδραστικές φιγούρες της σύγχρονης γαστρονομίας, με έργο που συνδυάζει μαγειρική, εκπαίδευση και κοινωνική δράση. Έγινε γνωστός με το «The Naked Chef» στα τέλη των ’90s και έκτοτε έχει υπογράψει μια σειρά από τηλεοπτικές εκπομπές και βιβλία που έχουν πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Η σχέση του με την κουζίνα ξεκίνησε στο οικογενειακό μπαρ στο Essex και εξελίχθηκε στο River Café, όπου ανακαλύφθηκε από τηλεοπτική παραγωγή που σηματοδότησε την αρχή της διεθνούς πορείας του. Η φιλοσοφία του παραμένει σταθερή. Καλή πρώτη ύλη, απλές τεχνικές και πιάτα που μπορεί να μαγειρέψει οποιοσδήποτε, χωρίς να χάνεται ο χαρακτήρας. Πέρα από την τηλεόραση, έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της δουλειάς του στη βελτίωση της ποιότητας των σχολικών γευμάτων. Ζει στο Essex με τη σύζυγό του, Jools, και τα πέντε τους παιδιά.

info
Λ.Κηφισίας 37Α, Μαρούσι 151 23 Golden Hall, 2ος όροφος, τηλ: 2106899266
Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα – Σάββατο: 12:30-10:30, Κυριακή: 12:30 – 18:00

Δείτε επίσης

Αθηναϊκή Ταράτσα: Urban escape για brunch με ελληνικά προϊόντα και θέα Ακρόπολη