Βαρκελώνη. Όλοι, κυριολεκτικά όλοι, κάποια στιγμή περάσαμε, ξαναπεράσαμε ή θα περάσουμε από την πρωτεύουσα της Καταλονίας. Kαι όταν έρθει η ώρα του γεύματος ή του δείπνου, τι; Για αρχή λέμε πως σας προτείνουμε πέντε, κεντρικότατα, εστιατόρια που όμως δεν θα δείτε ανθρώπους σαν και εσάς, τουρίστες δηλαδή.
5 σημεία που θα φάμε σαν ντόπιοι στη Βαρκελώνη
Πέρα από τα παραπάνω, όσα ακολουθούν παρακάτω αφορούν χώρους εστίασης που άλλες φορές, γευστικά, τιμούν την Καταλανική παράδοση και άλλες έχουν το «θράσος» να εξερευνούν το νέο στη γαστρονομική σκηνή αυτής της πολύχρωμης πόλης.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Can Cargol – Η δύναμη της Καταλανικής ταυτότητας
Ρουστίκ ατμόσφαιρα, να ένας χώρος ταγμένος στη λαϊκή Καταλανική κουζίνα. Το Can Cargol είναι από εκείνα τα εστιατόρια που δεν επιδιώκουν να εντυπωσιάσουν. Δεν έχει υπερβολικό design. Οι τοίχοι του, σε σκόρπια σημεία, είναι φορτωμένοι φολκλόρ τέχνη. Το Can Cargol αποτελεί σταθερή επιλογή για όσους αναζητούν αυτό που η πόλη προσφέρει πίσω από τα τουριστικά της φώτα: απλότητα, ποιότητα και σωστή ψησταριά. Καθόλου τυχαία μέσα του δεν θα συναντήσεις influencers ή weekenders.
Στο Can Cargol η εξυπηρέτηση, αν και ανεπιτήδευτη, είναι φιλική και αποτελεσματική, ενώ το περιβάλλον έχει την αίσθηση «γειτονιάς», χωρίς υπερβολές ή πομπώδη ατμόσφαιρα. Η σπεσιαλιτέ του καταστήματος είναι τα «caracoles», τα σαλιγκάρια που σερβίρονται είτε κλασικά με αλάτι και πιπέρι είτε μαγειρεμένα με πιο πλούσια σάλτσα. Αν επισκεφθείτε το Can Cargol με παρέα 3-4 ατόμων, συνιστούμε να δοκιμάσετε Chuletón de vaca. Ένα XL κομμάτι μοσχαρίσιου κρέατος που θα σας το φέρουν συνοδεία καυτής πλάκας για να το ψήσετε σύμφωνα με το γούστο σας. Τα ορεκτικά, όπως η τορτίγια με μπακαλιάρο ή το λιωμένο τυρί με λιαστές ντομάτες, λειτουργούν τέλεια ως ξεκίνημα πριν από το κυρίως πιάτο.
Με ένα ορεκτικό, ένα κυρίως και ένα ποτήρι ή μεσαία φιάλη κρασιού, το κόστος κυμαίνεται περίπου στα 30–40 ευρώ το άτομο, ενώ με πιο προσεγμένη επιλογή κρασιού μπορεί να φτάσει τα 45–50 ευρώ.
info
Carrer de València 324, 08009.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Igueldo – Στην καρδιά της Βαρκελώνης με σεβασμό στη Βασκική γαστρονομική κουλτούρα
Εσωτερικά το Igueldo έχει απλή διακόσμηση, έναν πανέμορφο prive χώρο και μια από τις πιο ψαγμένες κάβες κρασιών στη Βαρκελώνη. Η συνιδιοκτήτρια του Igueldo και σομελιέ Ανά Λόπεζ (μια μελαχρινή με πλατύ χαμόγελο γυναίκα) είναι πάντα εκεί για να συνομιλήσει για τις γευστικές απαιτήσεις των πελατών της. Αν λέγαμε ότι έχει διαμορφώσει μια κάβα που συνομιλεί ιδανικά με το μενού, από επιλεγμένες ισπανικές ετικέτες έως κρασιά μικρών παραγωγών, δεν θα πέφταμε έξω.
Στο μενού του Igueldo, τα δυνατά πιάτα είναι το ωριμασμένο μοσχαρίσιο φιλέτο (dry aged beef loin) και το εντρεκότ (beef entrecôte), ενώ το φιλέτο μπακαλιάρου σε στυλ «αχοαριέρο» (ajoarriero) αναδεικνύει τη δεξιοτεχνία του σεφ στα ψαρικά. Από τα ορεκτικά, οι αντζούγιες Καντάβριας με καπνιστό βούτυρο και το γκρατέν βασιλικού καβουριού αξίζουν ιδιαίτερη προσοχή.
Η τιμή ανά άτομο κυμαίνεται στα 30–45 ευρώ, ενώ μπορεί να φτάσει τα 50–60 ευρώ αν επιλεγούν premium κρέατα ή πιο απαιτητικά κρασιά.
info
Carrer del Rosselló 186, 08008
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Restaurant Embat – Δημιουργική καταλανική κουζίνα
Το Embat είναι ένα από αυτά τα εστιατόρια που «γνωρίζουν οι ντόπιοι» και δεν γνωρίζουν οι τουρίστες. Με φιλοσοφία «cuina de mercat», κουζίνα αγοράς, το στυλ του είναι απλό, κομψό, προσανατολισμένο στην ποιότητα των πρώτων υλών. Ο χώρος είναι μικρός, ζεστός, με λιτό design, έχει μετρημένα τραπέζια, ενημερωμένη κάβα και ζεστή ιντελεκτουέλ ατμόσφαιρα.
Ο prive χώρος που βρίσκεται στο τέλος του εστιατορίου στα αριστερά είναι υπέροχος, αν είστε 5–6 άτομα, αξίζει να τον κλείσετε. Στάνταρ επιλογές για το Embat είναι τα σοταρισμένα αγριόχορτα με σάλτσα Romesco ή ψάρι ημέρας με λεπτές νότες ε.π.ελαιολάδου και λαχανικών αγοράς.
Με ένα ή δύο κύρια πιάτα και ποτήρι καλό κρασί, υπολογίστε 25–35 ευρώ/άτομο. Με πιο εκλεκτά υλικά ή φιάλη κρασιού, 40–45 ευρώ.
info
Carrer de Mallorca 304, 08037
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
9 Reinas – Κρέας (Αργεντίνικο)
Το Αργεντίνικο 9 Reinas είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα εστιατόρια της πόλης για τους λάτρεις της κρεατοφαγίας. Οι περίφημες empanadas (κάτι σαν τις δικές μας πίτες) αποτελούν ιδανικό ξεκίνημα και δίνουν μια αυθεντική πρώτη γεύση. Η provoleta, καπνιστό τυρί ψημένο μέχρι να λιώσει, είναι must και συνοδεύει άψογα κόκκινο κρασί. Από τα κυρίως, το Wagyu steak ή οι mixed premium cuts δικαιολογούν τη φήμη του εστιατορίου.
Με ένα ορεκτικό, ένα καλό κομμάτι κρέατος και ένα ποτήρι ή μικρή φιάλη κρασί, η τιμή ανά άτομο κυμαίνεται στα 35–45 ευρώ, ενώ για premium επιλογές φτάνει 50–60 ευρώ.
info
Carrer de València 267, 08007
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Compartir – Η ποπ πλευρά της υψηλής γαστρονομίας
Το Compartir συνδυάζει μεσογειακή κουζίνα υψηλού επιπέδου με την αίσθηση της κοινής απόλαυσης. Το όνομά του, «μοιράζομαι», αποτυπώνει τη φιλοσοφία του: πιάτα στο κέντρο του τραπεζιού για όλους. Η σειρά εστιατορίων Compartir ιδρύθηκε το 2012 από τους Oriol Castro, Eduard Xatruch και Mateu Casañas. Όλοι τους είχαν παρελθόν στο ιστορικό, αξεπέραστο εστιατόριο El Bulli. Ξεκινήστε με brown crab με αβοκάντο και χαβιάρι πέστροφας ή tuna cannelloni. Οι επιλογές ενθαρρύνουν το μοίρασμα και κάνουν το γεύμα κοινωνική εμπειρία.
Για μεσαίες επιλογές πιάτων και κρασιού: 40–60 €/άτομο. Για περισσότερα πιάτα ή premium κρασί, ανεβαίνει. Οι κρατήσεις είναι απαραίτητες τα βράδια και τα Σαββατοκύριακα.
info
Carrer de València 225, 08007
Δείτε επίσης
Τα 5 tapas bars που αξίζει να δοκιμάσετε στη Βαρκελώνη