Μπήκαμε πρώτοι στο Καφενείο 1987, κλασικό στέκι της οδού Λουκιανού, νιώσαμε την αύρα του, πήραμε μαζί μας λίγη από την ολόφρεσκη ενέργεια του και δοκιμάσαμε την ελληνική κουζίνα του.

Η επαναλειτουργία του Καφενείου 1987
Μπροστά μας φθάνει μια πυκνή κοτόσουπα μοιρασμένη σε δυο πιάτα. Καλοδουλεμένη, αρωματική με φίνο αυγολέμονο και σάρκα γεμάτη γεύση από το πουλερικό ελευθέρας εκτροφής, σωστά αρτυμένη στο λεμονί και το πιπέρι. Στο πλάι της ένα από τα ιστορικά πιάτα της χρυσής πρώτης περιόδου του εν λόγω προορισμού: Οι κολοκυθοκεφτεδες. Αφράτοι αέρινοι και τραγανοί, με πλούσια γέμιση με την προσθήκη μιας γλυκείας φέτας μαζί με γιαούρτι Τριπόλεως είναι από
τα μεγάλα ατού του εστιατορίου.


Βρισκόμαστε στην οδό Λουκιανού στον αριθμό 26. Ακριβώς απέναντι από το Brunello· η ιδιοκτησιακή ομάδα του ιταλικού εστιατορίου αποφάσισε να ξαναζωντανέψει χαμένες μυρωδιές και μνήμες επαναλειτουργώντας το ιστορικό Καφενείο 1987. Έναν κλασικό προορισμό που σκοπό έχει να προσφέρει καθημερινά καλομαγειρεμένο φαγητό. Να γινεί εκείνο το σημείο συνάντησης όπου το φαγητό θα παίζει ισάξια και τον σημαντικό κοινωνικό του ρόλο πλάι σε αυτόν της θρέψης, σε ένα στέκι με το διαχρονικό χάρισμα να δημιουργεί συνθήκες ανθρώπινης ποικιλομορφίας και ετερόκλητων κοινωνικών και επαγγελματικών χαρακτηριστικών.

Αστική φινέτσα και παραδοσιακό φαγητό
Δημοσιογράφοι, πολιτικοί, καλλιτέχνες και αθλητές, κάτοικοι του Κολωνακιού αλλά και περαστικοί, όλοι βρίσκουν τον δικό τους ζωτικό χώρο στα τραπέζια του Καφενείου. Εκεί που συνυπάρχουν η αστική φινέτσα, η παλιά αίγλη και το ελληνικό παραδοσιακό φαγητό. Χωρίς βιασύνες, χωρίς έντονη προβολή, χωρίς τις κάμερες των κινητών να παίζουν τον πρωταγωνιστικό ρολό. Εκεί που τα λευκά τραπεζομάντηλα οι πίνακες και τα κάδρα στους τοίχους, τα ρετρό σκρίνια και τα έπιπλα, θα εξιστορούν στο διάβα του επισκέπτη την ένδοξη ιστορία της Αθήνας του χθες καθώς οι νέοι άνθρωποί που έδωσαν πνοή στο Καφενείο φέρουν την ευθύνη της διατήρησης και συνέχισης αυτής της τόσο σημαντικής εστιατορικής συνθήκης.

«Δυο μερίδες λαχανοντολμάδες πακέτο σας παρακαλώ». Μα πόσες φορές δεν ακούσαμε αυτή έκφραση όση ώρα περάσαμε στα τραπέζια του Καφενείου. Καλομαγειρεμένοι, τροφαντοί με τραγανό λάχανο και κρεατινή μοσχαρίσια γέμιση, με τα σωστά μυριστικά, όμορφο λεμόνι και διακριτικό αυγολέμονο τείνουν να δημιουργήσουν από τις πρώτες κιόλας ημέρες λειτουργιές μια επαναλαμβανομένη συνθήκη ζήτησης που θα ανεβάσει στα ύψη την δημοφιλία τους.



Στο πλάι τους στέκονται μελωμένα γιουβέτσια, αφράτοι τηγανητοί κεφτέδες από μοσχαρίσιο και χοιρινό κιμά, σουτζουκάκια με τραγάνες πατάτες ροδέλες, ένα φίνο ψητό μοσχαρίσιο συκώτι με φρέσκια ρίγανη αλλά και ψάρια ημέρας στην λαδόκολλα, λαβράκια πετάλια ψητά, και παντρεμένες σαρδέλες με μυρωδικά, σε μια κάρτα που ξεπερνά τα 50 πιάτα στο σύνολο της και αυτό είναι από μόνο του ένα μεγάλο στοίχημα για να κερδηθεί.

Στο γενικό πρόσταγμα η σεφ Κυριάκη Φωτοπούλου
Στην κουζίνα το γενικό πρόσταγμα έχει η σεφ Κυριάκη Φωτοπούλου. Άριστη γνώστης και υπέρμαχος της ελληνικής κουζίνας η ίδια, με σημαντική θητεία στο κτήμα Σιγάλα και κτήμα Κυρ Γιάννη, προσηνής, ταπεινή και τελειομανής με ό,τι καταπιάνεται, βρίσκεται εδώ καθημερινά από νωρίς το πρωί μέχρι την ώρα που κλείνει η κουζίνα στις έντεκα το βράδυ. Μαγειρεύει, κατευθύνει, δοκιμάζει, ακούει και συνομιλεί προσπαθώντας να φέρει το γρηγορότερο δυνατόν την πολυπόθητη σταθερότητα σε ένα υψηλό μαγειρικό επίπεδο.
Και αυτή η προσπάθεια είναι ευδιάκριτη από το ξεκίνημα. Εκεί βρίσκεται και το μυστικό κάθε επιτυχημένου εστιατορίου με την ταυτότητα του Καφενείου. Καθημερινό καλομαγειρεμένο ελληνικό φαγητό μεσημέρι – βραδύ, σταθερότητα και νοστιμιά σε προσιτές τιμές. Μια ακόμη σταθερά γενικότερης φιλοσοφίας φιλοξενίας πίσω από το Καφενείο.

Κλείσαμε με ένα μοσχοβολιστό και βουτυράτο μπακλαβά από τα χέρια ενός Λιβανέζου ζαχαροπλάστη που συνεργάζεται μαζί τους. Φεύγοντας από το Καφενείο η χαρά μου ήταν διπλή. Πρώτον γιατί μια ομάδα ανθρώπων έδωσε πνοή σε ένα ιστορικό εστιατόριο που ήταν κλειστό, και δεύτερον γιατί αυτή η πνοή είχε μια φρεσκάδα που είναι απολύτως απαραίτητη στις μέρες μας και που εύχομαι να μην λησμονήσει ποτέ την μεγάλη παρακαταθήκη που βαραίνει τους ωμούς της.
info
Λουκιανού 26, τηλ. 210-723 9600
Φωτογραφίες: Θάλεια Ιωάννου
Διαβάστε επίσης:
Δοκιμάσαμε πρώτοι το νέο μενού της Γεωργιάννας Χιλιαδάκη στο Iωdio