Στον 10 όροφο του Athens Capital Hotel, του πρώτου ξενοδοχείου της MGallery Collection στην Ελλάδα, καθώς αυτό λοξοκοιτάζει την πλατεία Συντάγματος, ακριβώς απέναντι από το Κοινοβούλιο, θα συναντήσετε έναν χάρτη. Έναν χάρτη όχι γραμμένο σε πάπυρο αλλά κεντημένο σε γευστικό καμβά. Μappemonde είναι ένας γαλλικός όρος για έναν παγκόσμιο χάρτη. Ο όρος μπορεί να αναφέρεται σε έναν μεσαιωνικό χάρτη, όπως ο ιστορικός mappa mundi ή σε έναν σύγχρονο χάρτη του κόσμου. Στην ιστορία μας όμως, ο όρος Mappemonde προσδιορίζει το έργο του πολύ σπουδαίου συγχρόνου Έλληνα γλύπτη Γιώργου Λάππα. Το Mappemonde ένα από τα περισσότερο γνωστά και σημαντικά έργα της ελληνικής μεταπολεμικής γλυπτικής, που εκπροσώπησε τη χώρα μας το 1988 στη Μπιενάλε της Βενετίας δεσπόζει καθολικά καθώς κορυφώνει την υπαρξιακή του οντότητα σε μια κατακόρυφη εικαστική μονωδία που ξεκινά από τον δέκατο όροφο του ξενοδοχείου και καταλήγει στο αίθριο της υποδοχής. Μια εικαστική συνθήκη που σφραγίζει με την παρουσία της τον χώρο.

Περί Μappemonde Restaurant λοιπόν ο λόγος, και εκεί στον θόλο του ουρανού με τον Λυκαβηττό από την μια πλευρά και τον Ιερό βράχο της Ακρόπολης από την άλλη να ορθώνονται σαν γίγαντες φρουροί, υπάρχει ένα από τα ομορφότερα rooftop της Αθήνας. Κομψό εσωτερικά με εντυπωσιακό φωτισμό, μοντέρνα μπάρα και όμορφες γωνίες, minimal μα και χορτάτο στο βλέμμα, με μια εξωτερική παραλληλόγραμμή πισίνα και τον περιβάλλοντα χώρο σαν σε θαλασσινή καλοκαιρινή απόδραση και ένα παγκόσμιο κοινό που απολαμβάνει τις στιγμές στην Ελληνική πρωτεύουσα.

Στην κουζίνα από την πρώτη ημέρα καθοδηγητής και δημιουργός είναι ο executive chef του ξενοδοχείου Δημήτρης Μπούτσαλης. Στο πλάι του ο chef de cuisine Δημήτρης Αρσενίδης. Mαζί έχουν δημιουργήσει μια κάρτα που αναδεικνύει τον παγκόσμιο χαρακτήρα της, ενώ την ίδια στιγμή, ενσωματώνει με επιτυχία παραδοσιακές ελληνικές συνταγές καθώς τις μετασχηματίζει σε μοντέρνες συνθέσεις.

Και η κουζίνα με καλωσόρισε με χειροποίητο προζυμένιο ψωμί, μυρωδάτο βούτυρο και μαύρες ελιές. Συνεχίζοντας σε ένα ελληνότροπο τερέν, εμφανίσθηκε εμπρός μου το ντουέτο ντολμάδων. Αξιομνημόνευτα σαρμαδάκια με αμπελόφυλλο μοσχαρίσιο τάρταρ και περγαμόντο, αλλά και λαχανοντολμάδες με γλάσο λεμονιού, αυγοτάραχο, αυγολέμονο και μια σφιχτή κρεατινή γέμιση. Η γλυκεία κολοκυθόπιτα ήταν το highlight της βραδιάς τόσο γευστικά όσο και από άποψη παρουσίασης καθώς μέσα στο άδειο κέλυφος μιας κολοκύθας ο επιδέξιος σερβιτόρος ένωνε τις ετερόκλητες μα ταιριαστές γεύσεις που συνέθεταν την πίτα. Ψητή κολοκυθόψυχα, ελληνικό μέλι από πεύκο, αμύγδαλα- σουσάμι και κολοκυθόσπορος, καρίκι, φέτα και μανούρι, γλυκά μπαχαρικά και λεπτές στρώσεις από τραγανό χειροποίητο φύλο δημιουργούσαν ένα ιδιότυπο μιλφέιγ. Μια τερίν από όστρακα, μια σάλτσα επίσης από όστρακα και σαμπάνια και Ένα τζελ με μήλο, σέλερι και άγριο σέλινο αγκάλιαζαν ένα λαβράκι στον ατμό. Ένα πιάτο με γαλλικές επιρροές σε τεχνικές και ιδέες, ενώ ευδιάκριτη είναι και η γαλλική κατεύθυνση σε πολλά στάδια του καταλόγου όπως η γλώσσα meuniere, το φιλέτο με σάλτσα Café de Paris που δεν λείπει ποτέ από τον κατάλογο, ένα κοτόπουλο με αχλάδι ποσέ, κάστανα και τρούφα καθώς και μια σαφρανάτη μπουγιαμπέσα που ήρθε μπροστά μου σαν καλωσόρισμα με εύγεστη rouille και φρυγανισμένο ψωμί.

Από τον κατάλογο δεν λείπουν και οι δημοφιλείς ωμοφαγικές συνθέσεις, με παγκόσμιο χαρακτήρα σαν το μαγιάτικο με έναν έξυπνα αρωματικό και δροσερό ζωμό μανταρινιού, βασιλικού και αγγουριού κάθε και οι, επίσης, δημοφιλείς κοπές κρεάτων που κρατούν ένα, σχετικά μικρό, section στο μενού. Η pastry chef Νάντια Μακρυγιάννη παίζει δημιουργικά με συνταγές από το παγκόσμιο ρεπερτόριο όπως ένα banoffee, μια Crème Brulé & μια Black Forest καθώς μετασχηματίζει την παραδοσιακή τους μορφή διακριτικά και με γευστική επιτυχία.

Για τον επίλογο κράτησα όχι ένα επιδόρπιο αλλά ένα ψάρι. Ναι καλά διαβάσατε. Το ολόκληρο ψάρι ημέρας που ψήνεται σε φούρνο Josper με ξυλοκάρβουνα και σερβίρεται με ψητές πατάτες, παντζάρια, χόρτα και μια σάλτσα κακαβιάς. Κατάλληλο για μεγαλύτερες παρέες, δηλώνει ευθαρσώς πως ακόμα και στις ταράτσες πολυτελών ξενοδοχείων, υπάρχει χώρος για μια παραδοσιακού τύπου ψαροφαγία στα κάρβουνα, με μεγάλη μάλιστα αποδοχή από την πλειοψηφία των επισκεπτών.

Πλάι στο ψάρι θα βάλω μια, απρόσμενης ομορφιάς, συντροφιά που συνάντησα το γλυκό, αν και χειμωνιάτικο, βράδυ της επίσκεψης μου. Και δεν μιλώ για την ανθρώπινη παρουσία διπλά μου αλλά για την μουσική συντροφιά που ξεπηδούσε από τα ηχεία του εστιατο ρίου και που υπεύθυνος για αυτήν ήταν ο DJ Γιάννης Αλεξόπουλος. Ένας από τους παλαιότερους και πιο γνωστούς Ντισκ Τζόκεϊ στην Αθήνα με περισσότερα από 30 χρόνια παρουσίας στο ενεργητικό του που κρατά ένα κεντρικό πόστο στα ντεκ του Mappemonde. Όταν τον ρώτησα τι παίζει απόψε, μου απάντησε αφοπλιστικά: «Ό,τι δεν παίζουν όλοι οι άλλοι».

info
Mappemonde, Athens Capital Hotel MGallery Collection, Ελ. Βενιζέλου 4 & Κριεζώτου, Σύνταγμα

 

Δείτε επίσης

Art Lounge Restaurant: Εκεί που η μοντέρνα τέχνη συμβαδίζει με την ελληνική γαστρονομία

Πού βγαίνουμε στην Αθήνα για brunch – 7 σημεία που ξεχωρίσαμε