Κέικ
clock icon
1:30'

Κέικ μελιού με καρύδια, ολόκληρα αχλάδια και αρωματικό σιρόπι

Υλικά

    Για το κέικ

  • 250 γρ. μέλι ανθέων
  • ½ κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 100 γρ. αγελαδινό βούτυρο
  • 80 ml ελαφρύ ελαιόλαδο
  • 3 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 260 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 120 γρ. καρυδόψιχα
  • ½ κ.γ. κανέλα
  • 1 ¼ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • Για τα αχλάδια

  • 6 μικρά ώριμα αλλά σφιχτά αχλάδια
  • 300 ml νερό
  • 150 γρ. μέλι ανθέων
  • 1/2 λεμόνι, σε φέτες
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 6 σποράκια κάρδαμου, σπασμένα
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη

Tips

  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποια μπαχαρικά έχουμε και μας αρέσουν.

Ένα κέικ που φέρνει ζεστασιά στην κουζίνα μας, με τη γήινη γεύση και τα αρωματικά μπαχαρικά του, αλλά και το αχλάδι, έναν καρπό που πρωταγωνιστέι στα γλυκά του φθινοπώρου.

Αχλάδια: Καθαρίζουμε τα αχλάδια, αφήνοντας το κοτσάνι τους. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, το μέλι, τα λεμόνια, τον χυμό λεμονιού και τα μπαχαρικά.

Μόλις το μείγμα πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τα αχλάδια όρθια και τα σκεπάζουμε με καπάκι ώστε να μένουν βυθισμένα στο υγρό. Τα σιγοβράζουμε για 15΄, τα αφαιρούμε από το σιρόπι και τα αφήνουμε να στραγγίξουν. Κρατάμε το σιρόπι στην άκρη για το σιρόπιασμα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C, καλύπτουμε με χαρτί ψησίματος ένα αντικολλητικό στρογγυλό ταψάκι 24 εκ. και το λαδώνουμε.

Κέικ: Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το μέλι και τη σόδα σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε τακτικά, αφήνουμε το μείγμα να φουσκώσει, ανακατεύουμε για λίγα λεπτά μέχρι να αποκτήσει ελαφρύ καραμελένιο χρώμα και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Όσο αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει, κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ και προσθέτουμε το baking powder, τα καρύδια και την κανέλα. Στο μίξερ αφρατεύουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο, προσθέτουμε το μέλι και τα αυγά, έπειτα το αλεύρι και 2 κουτ. σούπας σιρόπι, και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 2΄.

Μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψί και βυθίζουμε μέσα τα αχλάδια, τοποθετώντας τα κυκλικά και ένα στο κέντρο. Ψήνουμε για περίπου 45΄-50΄ στους 175°C, στις αντιστάσεις, στη χαμηλή θέση του φούρνου.

Μόλις βγάλουμε το κέικ, το σιροπιάζουμε με όσο σιρόπι θέλουμε και σερβίρουμε.

 

Φωτογραφίες: Εύα Μονοχάρη

Διαδικασία

Βήμα 1

Αχλάδια: Καθαρίζουμε τα αχλάδια, αφήνοντας το κοτσάνι τους. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, το μέλι, τα λεμόνια, τον χυμό λεμονιού και τα μπαχαρικά.

Βήμα 2

Μόλις το μείγμα πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τα αχλάδια όρθια και τα σκεπάζουμε με καπάκι ώστε να μένουν βυθισμένα στο υγρό. Τα σιγοβράζουμε για 15΄, τα αφαιρούμε από το σιρόπι και τα αφήνουμε να στραγγίξουν. Κρατάμε το σιρόπι στην άκρη για το σιρόπιασμα.

Βήμα 3

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C, καλύπτουμε με χαρτί ψησίματος ένα αντικολλητικό στρογγυλό ταψάκι 24 εκ. και το λαδώνουμε.

Βήμα 4

Κέικ: Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το μέλι και τη σόδα σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε τακτικά, αφήνουμε το μείγμα να φουσκώσει, ανακατεύουμε για λίγα λεπτά μέχρι να αποκτήσει ελαφρύ καραμελένιο χρώμα και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Βήμα 5

Όσο αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει, κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ και προσθέτουμε το baking powder, τα καρύδια και την κανέλα. Στο μίξερ αφρατεύουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο, προσθέτουμε το μέλι και τα αυγά, έπειτα το αλεύρι και 2 κουτ. σούπας σιρόπι, και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 2΄.

Βήμα 6

Μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψί και βυθίζουμε μέσα τα αχλάδια, τοποθετώντας τα κυκλικά και ένα στο κέντρο. Ψήνουμε για περίπου 45΄-50΄ στους 175°C, στις αντιστάσεις, στη χαμηλή θέση του φούρνου.

Βήμα 7

Μόλις βγάλουμε το κέικ, το σιροπιάζουμε με όσο σιρόπι θέλουμε και σερβίρουμε.

 

Φωτογραφίες: Εύα Μονοχάρη