Στις 7 Αυγούστου, το The Romanos, a Luxury Collection Resort, στην Costa Navarino, θα γίνει σκηνή μιας εξαιρετικής γαστρονομικής συνάντησης που υπόσχεται να επαναπροσδιορίσει τα όρια της μεσογειακής φιλοξενίας. Η καταξιωμένη σεφ Tala Bashmi από το Μπαχρέιν, που έχει αποκτήσει τον τίτλο της «Καλύτερης Γυναίκας Σεφ στη Μέση Ανατολή & Βόρεια Αφρική», θα παρουσιάσει ένα μενού που αποτελεί γέφυρα ανάμεσα σε δύο πολιτισμούς με κοινές μεσογειακές ρίζες.
Ποια είναι η Tala Bashmi
Η διαδρομή της Tala Bashmi στον κόσμο της γαστρονομίας είναι το αποτέλεσμα μιας απρόσμενης στροφής στη ζωή της. Επαγγελματίας ποδοσφαιρίστρια για δέκα χρόνια στην εθνική ομάδα γυναικών του Μπαχρέιν, ανακάλυψε το πάθος της για την κουζίνα μετά από έναν τραυματισμό που τερμάτισε την αθλητική της καριέρα. Αυτή η μετάβαση από τον αγωνιστικό χώρο στην κουζίνα αποκαλύπτει έναν χαρακτήρα που δεν υποχωρεί μπροστά στις προκλήσεις.
Η εκπαίδευσή της στην Culinary Arts Academy της Λουκέρνης, σε συνδυασμό με την εμπειρία της σε κορυφαία εστιατόρια όπως το βραβευμένο με αστέρι Michelin Prisma, της έδωσε τα εφόδια να επαναπροσδιορίσει την παραδοσιακή κουζίνα της πατρίδας της. Αυτό που κάνει την Bashmi ξεχωριστή είναι η ικανότητά της να μετατρέπει άγνωστα και υποτιμημένα τοπικά συστατικά σε γαστρονομικές εμπειρίες υψηλής αισθητικής. «Τα συστατικά μας είναι ανεξερεύνητα», εξηγεί η ίδια. «Είναι γνωστά για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες και καταναλώνονται στα οικογενειακά τραπέζια, αλλά δεν έχουν μελετηθεί ποτέ από επαγγελματική γαστρονομική σκοπιά».
Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της φιλοσοφίας είναι η επανερμηνεία της παραδοσιακής μπάμιας: αντί για τα συνηθισμένα κρέατα, χρησιμοποιεί μάγουλο wagyu, ενώ η μπάμια μετατρέπεται σε μία μοναδική τραγανή λιχουδιά, που συνοδεύει ζωμό ντομάτας με ρύζι. Είναι αυτή η τόλμη στη σύλληψη και η τεχνική τελειότητα στην εκτέλεση που της έχουν χαρίσει διεθνή αναγνώριση.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η Bashmi και η κουζίνα του Μπαχρέιν
Η εκδήλωση στο The Romanos είναι μια πολιτιστική συνάντηση. Η Bashmi, με τη βαθιά γνώση της στην παραδοσιακή κουζίνα του Κόλπου, θα αξιοποιήσει τις εξαιρετικές πρώτες ύλες της Μεσσηνίας για να δημιουργήσει ένα μενού που τιμά και τις δύο παραδόσεις. Το ελληνικό τοπίο, με τις ελιές, τα αρωματικά φυτά και τα φρέσκα θαλασσινά, θα γίνει καμβάς για τις καινοτόμες τεχνικές της.
Αυτή η προσέγγιση αντικατοπτρίζει την ευρύτερη φιλοσοφία της Costa Navarino, όπου η γαστρονομία βασίζεται σε φρέσκες τοπικές πρώτες ύλες και την αφοσίωση στην αυθεντική, ποιοτική κουζίνα. Σε έναν προορισμό που διαθέτει περισσότερους από 40 χώρους εστίασης, η παρουσία της Bashmi προσθέτει μια νέα διάσταση στην ήδη πλούσια γαστρονομική ταυτότητα του τόπου.
Το Estrella Damm N.A. Chefs’ Choice Award
Η επιτυχία της Tala Bashmi, δεν περιορίζεται στις γαστρονομικές της επιδόσεις. Ως γυναίκα σε έναν κλάδο που παραδοσιακά κυριαρχείται από άνδρες -ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή- έχει γίνει πρότυπο για μια ολόκληρη γενιά νεαρών μαγείρων. Η πρόσφατη απονομή του βραβείου «Estrella Damm N.A. Chefs’ Choice Award 2025», του μοναδικού βραβείου που απονέμεται από συναδέλφους σεφ, αποδεικνύει την εκτίμηση που απολαμβάνει στον επαγγελματικό χώρο.
Παράλληλα, ο ρόλος της ως Πρέσβειρα Γαστρονομίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (UNWTO) της δίνει την ευκαιρία να προωθήσει όχι μόνο την κουζίνα του Μπαχρέιν, αλλά και τη σημασία της διατήρησης των γαστρονομικών παραδόσεων μέσω της εκπαίδευσης των νεότερων γενεών.
Η Tala Bashmi στο The Romanos
Η εκδήλωση της 7ης Αυγούστου στο The Romanos αναμένεται να προσελκύσει την προσοχή διεθνών γαστρονομικών κριτικών και λάτρεων της ποιοτικής κουζίνας. Η παρουσία μιας σεφ του βεληνεκούς της Bashmi στην Costa Navarino ενισχύει τη θέση του προορισμού στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη και επιβεβαιώνει τη δέσμευσή του στην προσφορά μοναδικών πολιτιστικών εμπειριών.
Για τους επισκέπτες, αυτή η γαστρονομική συνάντηση προσφέρει μια σπάνια ευκαιρία να γευτούν τη σύγχρονη αραβική κουζίνα σε ένα περιβάλλον που αναδεικνύει την κοινή μεσογειακή κληρονομιά. Είναι μια εμπειρία που υπερβαίνει τα όρια της απλής γεύσης και εισέρχεται στον χώρο της πολιτιστικής κατανόησης και της γαστρονομικής εξερεύνησης.
Η Tala Bashmi έρχεται στη Μεσσηνία όχι μόνο ως σεφ, αλλά ως πρεσβευτής μιας κουζίνας που αναζητεί τη θέση της στον παγκόσμιο γαστρονομικό διάλογο. Και το The Romanos, με την παράδοση φιλοξενίας και την αφοσίωσή του στην ποιότητα, αποτελεί το ιδανικό σκηνικό για αυτήν την εξαιρετική γαστρονομική αφήγηση.
Διαβάστε επίσης:
– Μια σύγχρονη ματιά στη γαστρονομία: Εξερευνώντας το 1827 Lounge & Bar στην Costa Navarino
– Μάριος Πετράκης: Όταν η διεθνής εμπειρία συναντά την κρητική ψυχή
– Σπύρος Πεδιαδιτάκης, o ζαχαροπλάστης πίσω από τα γλυκά στα Άκρα