Σε μια γωνιά των Χάμπτονς, ένα πεπόνι πωλείται για 400 δολάρια. Όχι επειδή είναι καλυμμένο με φύλλα χρυσού – αλλά επειδή απλώς έτσι είναι τα πράγματα στον μικρόκοσμο της πολυτελούς υπερβολής.
Το Farm & Forage Market στο Southampton της Νέας Υόρκης ειδικεύεται σε σπάνια και πολυτελή είδη τροφίμων. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει το ιαπωνικό musk melon, ένα φρούτο που καλλιεργείται με εξαιρετικά περιορισμένη παραγωγή – κάθε φυτό δίνει μόνο ένα πεπόνι, για να «συγκεντρώνεται όλη η γεύση σε ένα», όπως εξηγεί ο ιδιοκτήτης του καταστήματος Τζόναθαν Μπέρναρντ στην New York Times.
Πέρα από το πεπόνι, το κατάστημα διαθέτει τα αναμενόμενα προϊόντα υψηλής κατηγορίας, όπως χαβιάρι και μαύρη τρούφα, σε μια αγορά που προσελκύει διασημότητες και εύπορους καταναλωτές. Η Bethenny Frankel, γνωστή από το Real Housewives of New York, αναφέρθηκε στα «ακριβοπληρωμένα φρούτα» σε πρόσφατη ανάρτησή της στο Instagram, σχολιάζοντας την τάση υπερβολής στην περιοχή.
Στην ίδια φιλοσοφία κινείται και το Red Horse Market στο East Hampton, όπου έχουν θεαθεί προσωπικότητες όπως η Martha Stewart, ο Alec Baldwin και μέλη της οικογένειας Kardashian. Το 2023, το κατάστημα έγινε αντικείμενο συζήτησης όταν πουλούσε σαλάτα αστακού με τιμή 120 δολάρια το κιλό. Ο υπεύθυνος εξήγησε ότι οι πελάτες «επενδύουν στην ποιότητα» – κάτι που φαίνεται να θεωρείται αυτονόητο στα Χάμπτονς.
Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με στοιχεία από τον Ιανουάριο του 2024, το μέσο εβδομαδιαίο έξοδο ενός αμερικανικού νοικοκυριού για τρόφιμα ανέρχεται σε 270,21 δολάρια – δηλαδή, λιγότερο από ένα πεπόνι.
Κι αν νομίζετε ότι αυτό είναι μεμονωμένο περιστατικό, θυμηθείτε πως πέρυσι, το Seafood Shop στο Wainscott έγινε viral για ένα μικρό τάπερ με αβοκάντο ντιπ που πωλούνταν για 29,51 δολάρια.
Η τοπική γαστρονομία των Χάμπτονς έχει γίνει, για κάποιους, σύμβολο γούστου και αποκλειστικότητας. Για άλλους, σύμβολο μιας πραγματικότητας που έχει ξεφύγει εντελώς από κάθε μέτρο. Το αν ένα πεπόνι μπορεί ποτέ να αξίζει όσο ολόκληρα ψώνια εβδομάδας, ίσως τελικά λέει περισσότερα για εμάς παρά για το φρούτο.