Με τη μυρωδιά του γλυκάνισου, των βαρελιών και της ρητίνης να σχηματίζει τη μνήμη της γεύσης του και με καταγωγή από την Οδησσό, τη Σμύρνη, την Κω και το Πολύδροσο της Ηπείρου, μόνον τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι ο Ανδρέας Διακοδημήτρης ασχολήθηκε επαγγελματικά με το τσίπουρο. Αφού υπήρξε για 18 χρόνια γενικός διευθυντής, διευθύνων σύμβουλος και περιφερειακός διευθυντής ξενοδοχειακών επιχειρήσεων 4 και 5 αστέρων, κι ενώ είχε διατελέσει επίσημος συνεργάτης της πρεσβείας της Τυνησίας στην προώθηση του γαστρονομικού τουρισμού της χώρας, από το 2013 αφοσιώθηκε στην ιδιότητα του project manager του τσιπουράδικου ΜεΖέν.

Θεωρείται ο πρώτος Έλληνας sommelier ελληνικών αποσταγμάτων και έχει συμβάλει καθοριστικά στην καθιέρωση και διάδοσή τους. Από το 2021 επιμελείται τη λίστα αποσταγμάτων της κάβας My spirit στον Βόλο, της πρώτης κάβας ελληνικών αποσταγμάτων, καθώς και αρκετών καταστημάτων εστίασης και delicatessen σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Πώς αποφασίσατε να δημιουργήσετε μια κάβα με το κύριο βάρος στα ελληνικά αποστάγματα;

H αγάπη μας για την απόσταξη και τα ελληνικά αποστάγματα μάς οδήγησε στο να πάρουμε την απόφαση, μαζί με τον φίλο και συνέταιρο Δημήτρη Αγραφιώτη, να δημιουργήσουμε την πρώτη κάβα ελληνικών αποσταγμάτων με έδρα την πόλη του τσίπουρου, τον αγαπημένο μας Βόλο. Η μυρωδιά του τσίπουρου σε κάθε στενό, πάνω από 100 χρόνια, κάνει την πόλη αυτή μοναδική στην ανάδειξη νέων παραγωγών artisanal προϊόντων ζύμωσης, οινοποίησης και απόσταξης. Το γεωγραφικό σημείο κάνει ευκολότερη τη διανομή προϊόντων στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, έχει πρόσβαση στη νησιωτική Ελλάδα και γίνεται σιγά-σιγά παγκόσμια αναγνωρίσιμο. Εσείς, ως επισκέπτες, τι θα παίρνατε για δώρο μαζί σας από τον Βόλο;

Πόσο δεκτικοί είναι οι Βολιώτες στα εμφιαλωμένα τσίπουρα και ποια είναι εκείνα που αγαπούν;

Η τάση των εμφιαλωμένων ξεκίνησε από τον Βόλο και εξαπλώθηκε στην Ελλάδα σε μια περίοδο κρίσης και παρ’ όλα αυτά απέκτησε πανελλήνια ένα κοινό που διαρκώς αυξάνεται. Το Μοσχάτο, όπως και ο Ροδίτης, ανασύρουν μνήμες από τα παιδικά χρόνια για έναν Βολιώτη, όπως και η Φράουλα για έναν Πηλιορείτη, οπότε καταλαβαίνετε ότι είναι ποικιλίες που δύσκολα πέφτουν από τον θρόνο τους στην πόλη.

Υπάρχουν κάποια τσίπουρα που ταιριάζουν περισσότερο, αρωματικά και σε ένταση, με τη λογική των κλασικών μεζέδων στα τσιπουράδικα;

Αν δεν θέλουμε να αρχίσουμε «με», για τα πρώτα κάποιο blend και όσο συνηθίζει το στόμα προχωράμε σε επιλογές από ποικιλίες που βγάζουν εξαιρετικά λευκά κρασιά. Αν τελειώσουμε με κρεατικά, αντίστοιχα, από ποικιλίες που βγάζουν εξαιρετικά ερυθρά κρασιά.

Μπορούμε να κατηγοριοποιήσουμε τα τσίπουρα;

Φυσικά, όπως και το οποιοδήποτε αλκοολούχο ποτό. Τα ελληνικά αποστάγματα κατηγοριοποιούνται γεωγραφικά όπως και το κρασί, ανάλογα με την ποικιλιακή σύνθεση, όπου έχουμε ως πρώτη ύλη το σταφύλι, την πρώτη ύλη που έχει χρησιμοποιηθεί κατά την απόσταξη, π.χ. οίνος, την παλαίωσή τους και τον αρωματισμό τους.

Με ποια κριτήρια επιλέγετε τα αποστάγματα για τα ράφια σας;

Ψάχνουμε εκείνα που έχουν να διηγηθούν μια όμορφη ιστορία από παραγωγούς ανεξάρτητους, με αγάπη γι’ αυτό που κάνουν. Είμαστε τυχεροί καθώς εξυπηρετούμε πελάτες που μας εμπιστεύονται τόσο τοπικά όσο και σε όλη την Ελλάδα και αφηγούμαστε την ιστορία τους μαζί τους.

Info
My spirit, Πολυμέρη 52, Βόλος, τηλ.: 24210 80030, www.myspirit.gr

Φωτογραφίa: Σταύρος Χαμπάκης
Φωτογραφία ανοίγματος: www.myspirit.gr

Διαβάστε επίσης:

Αποστολή στον Βόλο: 7 τσιπουράδικα (και) για βραδινούς τύπους

8 τσιπουράδικα στον Βόλο που συνδυάζουν παραδοσιακές και σύγχρονες γεύσεις