Αν και η παραδοσιακή συνταγή της Αλεξάνδρειας αγαπά την καυτερή πιπεριά, μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με γλυκιά (κέρατο). Μια ωραία προσθήκη είναι και το σουμάκ. Σερβίρεται με αγγουράκι τουρσί

Υλικά
- κιλό βοδινό συκώτι κομμένο σε λεπτές λωρίδες
- 6-7 σκελίδες σκόρδο
- 1 μεγάλη πράσινη πιπεριά
- 2 καυτερές πιπεριές, προαιρετικά
- 1 κουτ. σούπας ξερό κόλιανδρο
- 1 κουτ. γλυκού κύμινο
- ½ κουτ. γλυκού καυτερό μπούκοβο, προαιρετικά
- ε.π. ελαιόλαδο
- λεμόνι ή ξίδι για το τέλος
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
Μερίδες: 4-6
Διαδικασία
Βήμα 1
Πλένουμε και καθαρίζουμε από τις ίνες το συκώτι. Σε ένα γουδί βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το ελαιόλαδο και τα πολτοποιούμε. Αποφεύγουμε το μπλέντερ για να μην «κατεβάσουν» πολλά υγρά. Αφού τα πολτοποιήσουμε ρίχνουμε 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και το αφήνουμε στην άκρη για να αναμειχθούν τα αρώματά τους.
Βήμα 2
Με το μισό μείγμα που έχουμε ετοιμάσει μαρινάρουμε το συκώτι για περίπου μισή ώρα. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το υπόλοιπο μείγμα σκόρδου, πιπεριάς και μπαχαρικών που έχουμε κρατήσει, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.
Βήμα 3
Στη συνέχεια προσθέτουμε το συκώτι και το τηγανίζουμε σε μέτρια με δυνατή φωτιά για 4΄- 5΄. Σβήνουμε με λεμόνι ή ξίδι και σερβίρουμε το συκώτι αμέσως.
Συνταγή: Αντιγόνη Ζούλια
Φωτογραφία: Σταύρος Χαμπάκης