Οι λαχανοντολμάδες φτιάχνονται με ντομάτα, πολλά μυρωδικά και αρκετό βούτυρο, όπως τα περισσότερα αλεξανδρινά φαγητά, με κύμινο και σκόρδο

Υλικά
- 1 μεγάλο λάχανο
- 1 ποτήρι ε. π. ελαιόλαδο
- 4-5 κρεμμύδια περασμένα στον τρίφτη
- 4-5 ποτήρια χυμό ντομάτας
- 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
- ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- ½ ματσάκι κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
- ½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
- ½ ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. σούπας σκόρδο πολτοποιημένο
- 1 κουτ. γλυκού κύμινο
- 4-5 ποτήρια ρύζι Καρολίνα
- 1 κουτ. γλυκού μπούκοβο προαιρετικά
- 2-3 κουτ. σούπας αγελαδινό βούτυρο, λιωμένο
- 2 ντομάτες κομμένες σε ροδέλες
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
Μερίδες: 6-8
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε νερό και αλάτι και αφήνουμε να πάρει βράση. Παράλληλα, αφαιρούμε προσεκτικά το κοτσάνι από το λάχανο. Το βάζουμε στην κατσαρόλα με την πλευρά του κοτσανιού προς τα κάτω και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Όταν βράσει το λάχανο, αφαιρούμε προσεκτικά έναένα τα εξωτερικά φύλλα του. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τα αφαιρέσουμε όλα. Τα μεταφέρουμε σε ένα ταψί και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Βήμα 2
Στο μεταξύ, σε ένα τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να πάρει ξανθό χρώμα. Ρίχνουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1'. Στη συνέχεια προσθέτουμε τον πελτέ της ντομάτας και όλα τα μπαχαρικά. Αφήνουμε να πάρουν τα υλικά μια-δυο βράσεις μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Βήμα 3
Προσθέτουμε το ρύζι και βράζουμε για 1΄-2΄. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέτουμε όλα τα φρέσκα μυρωδικά. Αφήνουμε στην άκρη. Παίρνουμε τα φύλλα από το λάχανο και τα γεμίζουμε ένα-ένα με τη γέμιση. Τα τυλίγουμε σχετικά σφιχτά για να μην ανοίξουν κατά το μαγείρεμα.
Βήμα 4
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά τον πελτέ, λίγο σκόρδο, αλάτι, μπούκοβο (προαιρετικά) και το λιωμένο βούτυρο. Σε μια βαθιά κατσαρόλα στρώνουμε τις ντομάτες στη βάση της και από πάνω τοποθετούμε τους ντολμάδες τον έναν δίπλα στον άλλον. Ρίχνουμε από πάνω το μείγμα με το βούτυρο. Προσθέτουμε λίγο νερό μέχρι να καλυφθούν οι ντολμάδες.
Βράζουμε το φαγητό σε μέτρια με δυνατή φωτιά για περίπου 30΄-40΄ με κλειστό το καπάκι.
Συνταγή: Αντιγόνη Ζούλια
Φωτογραφία: Σταύρος Χαμπάκης