Τα έξοδα για φαγητό απασχολούν την καθημερινότητά μας καθώς οι τιμές των προϊόντων έχουν αλλάξει ουκ ολίγες φορές το τελευταίο διάστημα. Προσπαθώντας να αναλύσουμε το συγκεκριμένο ζήτημα, στραφήκαμε στον Γρηγόρη, 29 ετών, ο οποίος είναι βραβευμένος σεφ, συνιδιοκτήτης γνωστού εστιατορίου και παράλληλα τρέχει ποικίλα projects με το φαγητό σε πρώτο πλάνο.
Μηνιαίο εισόδημα και πάγια έξοδα
Το μηνιαίο εισόδημα του Γρηγόρη ανέρχεται περίπου στα 2500€, με τα πάγια έξοδά του να κυμαίνονται από 950€ έως 1000€ το μήνα. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται το ενοίκιο, τα έξοδα μετακίνησης και συντήρησης του αυτοκινήτου του, το κόστος του γυμναστηρίου, οι λογαριασμοί και λοιπές συνδρομές.
Έξοδα για φαγητό: Το supermarket
Κάθε μήνα ξοδεύει περίπου 100€ με 120€ για ψώνια. «Επιλέγω αποκλειστικά το supermarket, λόγω έλλειψης χρόνου και αγοράζω αποκλειστικά διά ζώσης και όχι online. Για τον ίδιο λόγο αποφεύγω και τις πλατφόρμες delivery». Το budget του καλύπτει πολύ βασικά τρόφιμα όπως γιαούρτι, δημητριακά και μπάρες δημητριακών, φρούτα, τυρί και γαλοπούλα για τοστ, κατίκι, μαγιονέζα κλπ.. Στο σπίτι δεν μαγειρεύει σχεδόν καθόλου, και αν προλάβει επιλέγει πολύ απλά γεύματα. «Το βράδυ μπορεί να φτιάξω κάποια σαλάτα ή τοστ, αλλά η αλήθεια είναι ότι τρώω σχεδόν όλα τα γεύματα της ημέρας στο εστιατόριο. Μεσημέρι και βράδυ, έξι με επτά ημέρες της εβδομάδας τρώω εκεί», αναφέρει ο Γρηγόρης.
Μπορεί να μην αγοράζω τόσα πολλά τρόφιμα για το σπίτι αλλά το budget, που έχω για φαγητό είναι υψηλό. Φυσικά, προς το τέλος του μήνα θα σκεφτώ περισσότερο τις επιλογές μου, όπως όλοι. Είναι πολύ βοηθητικό, για τον προϋπολογισμό μου, ότι τρώω στο μαγαζί.
Μαγειρική και εστιατόρια
Δεν ακολουθεί κάποια ειδική διατροφή, αλλά όπως μας τονίζει «προσπαθώ να προσέχω και να τρώω ισορροπημένα, ωστόσο αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. Τουλάχιστον στην Ελλάδα καταφέρνω να το τηρώ σχετικά». Ταξιδεύει σίγουρα μία φορά τον μήνα – σε κάποιες περιπτώσεις και περισσότερες – και φροντίζει να επισκέπτεται τουλάχιστον ένα fine dining εστιατόριο, γεγονός που σημαίνει ότι θα πληρώσει κατά μέσο όρο 400€ – 500€.
Είναι έτσι η δουλειά ενός μάγειρα, που πρέπει να δοκιμάζει διαφορετικά πιάτα και τεχνικές.
Για εξόδους φαγητού το μήνα μπορεί να δώσει από 450€ έως και 1000€ και σε ένα ποσοστό 80% επιλέγει street food. «Τις Κυριακές και τις Δευτέρες θα φάω σίγουρα έξω, από σουβλάκι μέχρι ζυμαρικά. Μου αρέσει βέβαια να πηγαίνω και σε ταβέρνες για κάποια μπριζόλα», καταλήγει ο Γρηγόρης. Όταν τον ρώτησα αν πίνει καφέ ή τσάι μου είπε ότι πίνει πολύ καφέ «τουλάχιστον 4-5 καφέδες την ημέρα, τους οποίους αγοράζω αποκλειστικά απ’ έξω».