Όλοι λατρεύουμε τις μακαρονάδες με θαλασσινά, αλλά πόσο συχνά τις απολαμβάνουμε με μύδια; Δοκιμάζουμε αυτή τη λαχταριστή συνταγή που γίνεται γρήγορα και έχει βαθιά θαλασσινή γεύση.
Υλικά
- 500 γρ. μύδια φρέσκα
- 1/2 πακέτο λιγκουίνι ή σπαγγέτι
- 2 κουτ. σούπας κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 2 κουτ. σούπας κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1/2 φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί
- 1/2 λεμόνι, τον χυμό
- 1 πρέζα κρόκο Κοζάνης σκόνη (ή 10 στήμονες)
- 15 γρ. βούτυρο αγελαδινό
- 1 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
- ε.π. ελαιόλαδο
- 1 λεμόνι, το ξύσμα
- αλάτι
- μαύρο πιπέρι
Για 4 μερίδες
Διαδικασία
Βήμα 1
Πλένουμε τα μύδια και αφαιρούμε το μουστάκι τους. Πετάμε όσα είναι ανοιχτά. Βάζουμε μια κατσαρόλα με 2 λίτρα νερό αλατισμένο για τα ζυμαρικά.
Βήμα 2
Σε μια κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι που χωράει τα μύδια, ρίχνουμε 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά το ξερό κρεμμύδι, το ένα φρέσκο κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να ξανθύνουν. Προσθέτουμε τα μύδια, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί. Βάζουμε καπάκι και μαγειρεύουμε για 1΄-2΄ μέχρι να ανοίξουν όλα τα μύδια.
Βήμα 3
Αποσύρουμε από τη φωτιά και σουρώνουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας κρατώντας το ζουμί και τα μύδια. Μόλις κρυώσουν ελαφρώς, πετάμε όσα μύδια δεν εχουν ανοιξει και καθαρίζουμε την ψίχα από τα υπόλοιπα. Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου και σουρώνουμε κρατώντας 1 φλιτζάνι από το νερό βρασίματος. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα που βράσαμε τα ζυμαρικά το ζουμί από τα μύδια, τα ζυμαρικά, τον χυμό λεμόνι, τον κρόκο Κοζάνης και το φρέσκο κρεμμυδάκι.
Βήμα 4
Μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά, συμπληρώνοντας αν χρειαστεί λίγο νερό από το βράσιμο, και όταν αρχίσει να πήζει η σάλτσα, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα μύδια, το βούτυρο σε 2-3 κομμάτια και τον μαϊντανό. Ανακατεύουμε εκτός φωτιάς μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να δέσει καλύτερα η σάλτσα. Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.