Σε λίγες ημέρες το Ham on Rye, το μπαρ της οδού Κλεισόβης που αναδεικνύει τη σπουδαιότητα του κλασικού και ξεθάβει από το δημιουργικό χρονοντούλαπο συνταγές των αρχών του περασμένου αιώνα, θα γιορτάσει τα πρώτα του γενέθλια. Πιστός θαμώνας και εγώ σχεδόν από τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του ανακάλυψα με χαρά στην τελευταία μου επίσκεψη ένα μικρό γκριζωπό βιβλιαράκι να χαϊδεύει την καλογυαλισμένη ξύλινη μπάρα του. Ένα μικρό γευστικό εγχειρίδιο με ρετρό αισθητική που με ταξίδεψε στις απαρχές των μπαρ, χαρίζοντας μου λιγοστά, αλλά απολαυστικά δευτερόλεπτα ανάγνωσης.

Στο Ham on Rye όλα περιστρέφονται γύρω από τη σύνδεση του επισκέπτη – πελάτη με το ίδιο το μπαρ. Από την ταύτιση που θα νιώσει με το χώρο την ατμόσφαιρα τα ποτά και τους ανθρώπους. Μια ταύτιση που θα τον οδηγήσει στη δημιουργία μιας σταθερής και επαναλαμβανόμενης σχέσης με αυτό. Μια ανθρωποκεντρική συνθήκη σφυρηλατημένη στον χρόνο. Ο ιδιοκτήτης Μάρκος Πρίφτης, λάτρης των κλασικών κοκτέιλ, δημιούργησε έναν κατάλογο που αριθμεί 110 συνταγές.

Ανάμεσα τους θα συναντήσετε μερικά από το παλαιότερα καταγεγραμμένα κοκτέιλ, όπως τα Old Fashioned, Aviation, Sazerac και Last Word, μέχρι τα classics of the new era τα μοντέρνα κλασικά, αυτά που η μεγάλη δημοφιλία τους τα τοποθέτησε στην κλίμακά του κλασικού σύμφωνα και με τον βραβευμένο συγγραφέα των New York Times Robert Simonson. Μια Tommy’s Margarita του 1990 από τον Julio Bermejo φτιαγμένη για πρώτη φορά στο εστιατόριο Tommy’s των γονιών του, το Οld Cuban των αρχών της δικής μας χιλιετίας και τα Penicillin & Paper plane από τον Sam Ross είναι ενδεικτικά παραδείγματα. Ανάμεσα τους υπάρχουν και άλλα, σπάνια και ξεχασμένα με βαρύ ιστορικό παρελθόν και μακρά παρακαταθήκη.

Ενδεικτικά:

Scofflaw (Law violator): Δημιουργήθηκε το 1924 τα χρόνια της ποτοαπαγόρευσης, στο Harrys Bar του Παρισιού. Περιέχει Rye Whisky, ξηρό βερμούτ, χυμό λεμόνι και σιρόπι ροδιού.

Brigadoon: Ιστορικό κοκτέιλ, με τη γέννηση του να χάνεται κάπου στα βάθη της δεκαετίας του τριάντα. Συνδυάζει σκωτσέζικο blended whisky, apricot brandy, χυμό λεμόνι και σιρόπι – γαλάκτωμα αμυγδάλου.

PenDennis club: Μια δημιουργία των αρχών του 1900 στο Louissville με London Dry Gin, apricot brandy, χυμό λάιμ και Peychaud’s Bitters.

Blood & Sand: Πήρε το όνομα του από την ταινία Blood fighter του 1921 και συνδυάζει σκωτσέζικο blended Whisky, Vermouth Rosso, Cherry Heering και χυμό από σαγκουίνι (blood orange).

Και αμέτρητα ακόμη κοκτέιλ που αν και ο χρόνος άφησε το στίγμα του επάνω τους και ξεθώριασαν, εντούτοις βγήκαν από τα συρτάρια και τις σελίδες της βίβλου των μπαρ καλογυαλίστηκαν και βρήκαν ξανά τη θέση τους στο Ham on Rye. Εδώ με σεβασμό και γνώση στην ιστορία και τη μεθοδολογία παρασκευής τους, αναβιώνουν σε καθημερινή βάση αποκτώντας μέρα την ημέρα όλο και περισσοτέρους φίλους. Ξεφυλλίζοντας τις σελίδες του καταλόγου και δοκιμάζοντας κάποια από τις συνθέσεις του, θα ανακαλύψετε για πρώτη φορά ή θα επικαιροποιήσετε στη μνήμη σας δημιουργίες, που το αποτύπωμα τους στο χρόνο είναι τόσο δυνατό, έτσι ώστε να ξεφεύγουν από τη μονοδιάστατη απόλαυση ενός καλοφτιαγμένου κοκτέιλ και να αποκτούν ένα μυθικό χαρακτήρα και συμβολισμό, χάρη κυρίως στους ανθρώπους, τις ιστορίες, το κοινωνικό πλαίσιο και τα ιστορικά γεγονότα που έχουν συνδεθεί με αυτές.

info
Κλεισόβης 12, Αθήνα, τηλ. 210 3806681