H θάλασσα του Ντοβίλ στην Καλαμαριά κρύβει μέσα της τη γεύση της ανάμνησης για τους Θεσσαλονικείς. Μια ιστορική τοποθεσία γεμάτη μνήμες εκεί όπου συνήθιζαν γενιές ολόκληρες να περνούν τα καλοκαιριά τους κολυμπώντας στα νερά του Θερμαϊκού. To εστιατόριο του γνωστού επιχειρηματία Ηλία Βιολίδη και των συνεργατών του Σάκη Γκοντίνου και Γιώργου Καραπαπάζογλου με την εμβληματική ονομασία Ακτή Ντοβίλ ήρθε στις αρχές του 2022 να καταθέσει τη δική του ψαροφαγική πρόταση εμπλουτίζοντας με την παρουσία του τις επιλογές εξόδου στην παράλια της Καλαμαριάς.
Τοποθετημένη σε προνομιακή θέση μια ανάσα από τη θάλασσα και ασυναγώνιστη θέα στη νύμφη του Θερμαϊκού, η Ακτή Ντοβίλ συνεχίζει ημέρα την ημέρα να χτίζει το γαστρονομικό της προφίλ αποκτώντας ένθερμους οπαδούς χάρις στη μαγειρική αξιοποίηση του πλούτου της ευρύτερης περιοχής. Και λέω περιοχής γιατί η εξαιρετική ντόπια θαλασσινή πρώτη ύλη είναι ένα από τα δυνατά χαρτιά του εστιατορίου. Ένα προφίλ που εμπλουτίζεται συνεχώς με γαστρονομικές δράσεις όπως οι βραδιές με τίτλο «Η Θάλασσα μας» όπου καταξιωμένοι μάγειρες από ολόκληρη την Ελλάδα δημιουργούν ειδικά μενού σε συνεργασία με τον επικεφαλή σεφ του εστιατορίου. Ο χειμώνας ξεκίνησε με την εμβληματική Ελληνίδα μαγείρισσα Γιώτα Κουφαδάκη και συνεχίζεται στις 23 Ιανουάριου με τον βραβευμένο σεφ patron του εστιατορίου Βεργιώτικο στη Βέροια, Νίκο Μαλιάρα σ’ ένα απρόσμενο πάντρεμα Γης με Θάλασσα.
Οι σελίδες του καταλόγου στην Ακτή Ντοβίλ εναρμονισμένες με τις σύγχρονες τάσεις στη ψαροφαγία είναι γεμάτες με εκείνες τις επιμέρους κατηγορίες που αναζητά ο σημερινός καταναλωτής σε ένα σύγχρονο εστιατόριο με θαλασσινή ταυτότητα. Όστρακα, ωμές συνθέσεις με διεθνές αποτύπωμα, ζυμαρικά με θαλασσινά, μικρά και μεγαλύτερα ψάρια για τηγάνι και σχάρα, αλλά και δημιουργίες όπου τα ψάρια μαγειρεύονται σε κατσαρόλες φούρνους και ταβάδες. Εδώ και περίπου ένα χρόνο στο εστιατόριο έχει προστεθεί μια εντυπωσιακή μπάρα καταμεσής στο «πέλαγος» του σαλονιού. Ένα γυάλινο και φωτεινό oyster bar που ζεσταίνει με την παρουσία του το κεντρικό σαλόνι και δίνει τη δυνατότητα σε μικρές παρέες να γευματίσουν στο μπαρ διαλέγοντας πιάτα από το ειδικά διαμορφωμένο bar menu. Στην ουσία από ένα τμήμα ολόκληρου του καταλόγου που έχει αυτονομηθεί και μετονομαστεί σε Oyster bar menu.
Επικεφαλής της κουζίνας από την πρώτη ημέρα λειτουργίας είναι ο γνωστός Βορειοελλαδίτης σεφ, Παναγιώτης Δεληθανάσης. Σε ετούτη την πρόσφατη επίσκεψη μου συνάντησα έναν Δεληθανάση πιο ώριμο και πιο νόστιμο. Απόλαυσα δείγματα αυτής της νοστιμιάς σε ολόκληρο το εύρος του καταλόγου, περισσότερο δε στα πιάτα όπου οι κατσαρόλες και οι φούρνοι είχαν τον πρώτο λόγο στις λιγοστές περιπτώσεις, που η παράδοση έγινε πρωταγωνιστής. Σε μια εποχή που η ωμή και fusion ψαροφαγία θριαμβεύει, πιάτα όπως ένα φρικασέ με ψαρί ημέρας, ένας αγιορείτικος ταβάς λεμονάτος με χυλωμένες πατάτες αλλά και εκείνο το χταπόδι στιφάδο δεν παύουν να συγκινούν με τη νοστιμιά τους. Νοστιμιά που αντανακλάται μέσω μια μαγειρικής που βασίζεται στην υφή και τον χρόνο.
Οι σύγχρονες επιταγές όμως μιλούν διαφορετική γλώσσα γι’ αυτό και στο δημοφιλές ταρτάρ μπαρμπουνιού θα συναντήσετε νότες από κόκκινο κάρι και γάλα καρύδας ενώ οι καραβίδες ταρτάρ έρχονται με passion fruit και shichimi togarashi (μείγμα ιαπωνικών μπαχαρικών). Στα κρύα ορεκτικά το ελληνικό στοιχείο κυριαρχεί με αγιορείτικες μελιτζανοσαλάτες, καλοδουλεμένη φάβα από τον Φενεό και πιάτα με αστική ταυτότητά, όπως μια κλασική Αθηναϊκή με την προσθήκη τρίματος αυγοτάραχου. Στα ζεστά ορεκτικά ξεχωρίζουν τα φιλεταρισμένα μπαρμπούνια με σάλτσα σαβόρε, δεντρολίβανο και cranberries, ένα πιάτο ψηλά στις προτιμήσεις των επισκεπτών από την πρώτη ημέρα, και το σνίτσελ τσιπούρας με μια φίνα coleslaw με το φινόκιο να τις χαρίζει μια ιδιαίτερη αρωματική χροιά. Αγγίζουν δε νοερά και τις δυτικές ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών μέσα από πιάτα με surf & turf διάθεση όπως ένα κριθαράκι με γαρίδες σαλάμι Λευκάδος και δαμάσκηνα. Πληθωρικό και γεμάτο αντιθέσεις.
Ο μπακλαβάς με καραμελωμένα φύλλα και σιρόπι που μοσχοβολά αρμπαρόριζα συνοδεία αγαπημένου παγωτού ντοντουρμά (παγωτό που φτιάχνεται από σαλέπι ή αλλιώς το παγωτό που δεν λιώνει) του σεφ – ζαχαροπλάστη Παναγιώτη Συμεωνίδη είναι ένα επιδόρπιο που αγαπώ να το επιλέγω για όλα τα επιμέρους χαρακτηριστικά του. Το ίδιο έπραξα και αυτήν τη φορά κοιτάζοντας τη Θεσσαλονίκη λουσμένη από τα χρώματα που σκορπίζει ο ήλιος κάθε έδυε στα βάθος.
info
Θεμιστοκλή Σοφούλη 86, Καλαμαριά, τηλ. 2310407000