Η ασυναγώνιστη νοστιμιά του κρεμμυδιού, ενώνεται με το ξιδάτο λουκάνικο και δημιουργούν μια λαχταριστή χειμωνιάτικη συνταγή. Το σουσάμι για το πασπάλισμα κάνει τη διαφορά.
Υλικά
- 1.100 γρ. κρεμμύδια ξερά, σε λεπτές φέτες
- 40 γρ. σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1.100 ml ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου, σπιτικό ή ψυγείου
- 60 ml λευκό ξηρό κρασί
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 κουτ. γλυκού μαντζουράνα ξερή
- 80 γρ. βούτυρο
- 120 ml ε.π. ελαιόλαδο και λίγο επιπλέον
- 1 κουτ. σούπας μηλόξιδο
- 150 γρ. ξιδάτο λουκάνικο, σε λεπτές φέτες
- 1 κουτ. σούπας καβουρδισμένο σουσάμι, για το σερβίρισμα
- αλάτι
- μαύρο πιπέρι
Μερίδες: 4]  
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα βάζουμε τα κρεμμύδια μαζί με 30 ml από ελαιόλαδο και αλατίζουμε ελαφρώς. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 20΄.
Βήμα 2
Σε βαθιά κατσαρόλα γυρίζουμε τα κρεμμύδια από το ταψί και τα σοτάρουμε με το βούτυρο και 40 ml από το ελαιόλαδο. Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε τον ζωμό και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 20΄ με ένα δαφνόφυλλο.
Βήμα 3
Τέλος, βάζουμε τη μαντζουράνα και το μηλόξιδο. Αφήνουμε για 10΄ εκτός φωτιάς και αφαιρούμε τη δάφνη. Πολτοποιούμε τη σούπα επιτόπου με ραβδομπλέντερ ή σε μπλέντερ προσθέτοντας 80 ml ελαιόλαδο και περνάμε από σίτα.
Βήμα 4
Σερβίρουμε με λεπτές φέτες από το λουκάνικο, πασπαλίζουμε με το σουσάμι και ραντίζουμε με επιπλέον ελαιόλαδο.
Φωτογραφίες: Studio M, Styling: Κατερίνα Λυκουρέση, Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης