trigona_mpesamel_anoigma
clock icon
60'

Τρίγωνα με μπεσαμέλ, κασέρι και μαρμελάδα πιπεριάς Φλωρίνης

Υλικά

    Μερίδες: 4

    Για τα τρίγωνα

  • 8 φύλλα κρούστας
  • 100 γρ. βούτυρο, λιωμένο
  • Για την κρέμα μπεσαμέλ με τυριά

  • 50 γρ. βούτυρο
  • 50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 500 ml γάλα φρέσκο
  • 2 αυγά
  • 300 γρ. κασέρι, τριμμένο
  • λίγο μοσχοκάρυδο
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
  • Για τη μαρμελάδα πιπεριάς Φλωρίνης

  • 3 πιπεριές Φλωρίνης, ψημένες, ξεφλουδισμένες
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 1/2 λεμόνι, τον χυμό
  • 1 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο

Αυτά τα αλμυρά σαλονικιώτικα τρίγωνα αξίζει να τα δοκιμάσετε.

Μαρμελάδα: Ψιλοκόβουμε τις πιπεριές χωρίς σπόρια και τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη, τον χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο και λίγο αλάτι. Σιγοβράζουμε το μείγμα για 20΄-25΄, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να δέσει η μαρμελάδα. Μόλις είναι έτοιμη, την αφήνουμε να κρυώσει.

Μπεσαμέλ: Στο μεταξύ, σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά με έναν αυγοδάρτη, δημιουργώντας μια πάστα (ρου). Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 1΄-2΄, χωρίς να πάρει χρώμα. Ρίχνουμε σταδιακά το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς για να μη δημιουργηθούν σβόλοι. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα και να γίνει λεία.

Όταν η μπεσαμέλ πήξει, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει ελαφρώς και στη συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά ανακατεύοντας γρήγορα. Προσθέτουμε το τριμμένο κασέρι, αλάτι, πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενσωματωθούν τα τυριά.

Παίρνουμε τα φύλλα κρούστας και τα κόβουμε σε λωρίδες, περίπου 10 εκ. πλάτος. Λιώνουμε το βούτυρο και αλείφουμε κάθε λωρίδα φύλλου με ένα πινέλο. Βάζουμε μια κουταλιά από την κρέμα μπεσαμέλ στην άκρη κάθε λωρίδας και διπλώνουμε το φύλλο σε τρίγωνο. Συνεχίζουμε το δίπλωμα μέχρι να φτάσουμε στο τέλος της λωρίδας. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα και την κρέμα, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Αραδιάζουμε τα τρίγωνα σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα αλείφουμε με λίγο ακόμα βούτυρο. Τα ψήνουμε για 15΄-20΄ μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.

Σερβίρουμε αμέσως τα τρίγωνα με μια κουταλιά μαρμελάδας πιπεριάς Φλωρίνης πάνω από το καθένα ή στο πλάι.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση — Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης — Φωτογραφία: Lambros Mentzos Photography

Διαδικασία

Βήμα 1

Μαρμελάδα: Ψιλοκόβουμε τις πιπεριές χωρίς σπόρια και τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη, τον χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο και λίγο αλάτι. Σιγοβράζουμε το μείγμα για 20΄-25΄, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να δέσει η μαρμελάδα. Μόλις είναι έτοιμη, την αφήνουμε να κρυώσει.

Βήμα 2

Μπεσαμέλ: Στο μεταξύ, σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά με έναν αυγοδάρτη, δημιουργώντας μια πάστα (ρου). Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 1΄-2΄, χωρίς να πάρει χρώμα. Ρίχνουμε σταδιακά το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς για να μη δημιουργηθούν σβόλοι. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα και να γίνει λεία.

Βήμα 3

Όταν η μπεσαμέλ πήξει, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει ελαφρώς και στη συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά ανακατεύοντας γρήγορα. Προσθέτουμε το τριμμένο κασέρι, αλάτι, πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενσωματωθούν τα τυριά.

Βήμα 4

Παίρνουμε τα φύλλα κρούστας και τα κόβουμε σε λωρίδες, περίπου 10 εκ. πλάτος. Λιώνουμε το βούτυρο και αλείφουμε κάθε λωρίδα φύλλου με ένα πινέλο. Βάζουμε μια κουταλιά από την κρέμα μπεσαμέλ στην άκρη κάθε λωρίδας και διπλώνουμε το φύλλο σε τρίγωνο. Συνεχίζουμε το δίπλωμα μέχρι να φτάσουμε στο τέλος της λωρίδας. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα και την κρέμα, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.

Βήμα 5

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Αραδιάζουμε τα τρίγωνα σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα αλείφουμε με λίγο ακόμα βούτυρο. Τα ψήνουμε για 15΄-20΄ μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.

Βήμα 6

Σερβίρουμε αμέσως τα τρίγωνα με μια κουταλιά μαρμελάδας πιπεριάς Φλωρίνης πάνω από το καθένα ή στο πλάι.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση — Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης — Φωτογραφία: Lambros Mentzos Photography