giouvetsi_ANOIGMA
clock icon
60'

Γιουβέτσι με ντομάτα, σαλάμι, ελιές και φέτα

Υλικά

  • 250 γρ. κριθαράκι μέτριο
  • 2 κουτ. σούπας κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζ. ντομάτα τριμμένη
  • 1 κουτ. γλυκού πελτέ ντομάτας
  • 500 ml νερό ή ζωμό λαχανικών
  • 4 φέτες σαλάμι αέρος κομμένες
  • 1 κουτ. σούπας ελιές πράσινες ροδέλες χοντροκομμένες
  • ½ φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί
  • 5-6 κλωνάρια θυμάρι φρέσκο (μόνο τα φύλλα)
  • 100 γρ. φέτα θρυμματισμένη
  • ε.π. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • μαύρο πιπέρι

Ένα χυλωμένο γιουβέτσι που συνδυάζει την πικάντικη γεύση του αλλαντικού, τη γλύκα της ντομάτας, και την αψάδα της ελιάς και της φέτας, με αποτέλεσμα, ένα πιάτο γεμάτο νοστιμιά.

Σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο μαγειρεύουμε το σαλάμι αέρος μέχρι να γίνει ελαφρώς τραγανό. Το βγάζουμε σε ένα πιατάκι και στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε λίγο ακόμα ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τον πελτέ και καβουρδίζουμε για 1΄-2΄.

Ρίχνουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσει. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα. Δίνουμε 1-2 βράσεις και προσθέτουμε το μισό νερό, αλάτι και πιπέρι. Συνεχίζουμε το βράσιμο σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας ανά διαστήματα μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά του, και προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό. Συνεχίζουμε ανακατεύοντας και, μόλις χυλώσει, δοκιμάζουμε το μαγείρεμά του, που θα πρέπει να είναι al dente.

Όταν χυλώσει, ρίχνουμε το θυμάρι, το σαλάμι και τις ελιές. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 30΄΄-40΄΄ ακόμα και όταν το αποσύρουμε από τη φωτιά προσθέτουμε το σαλάμι.

Ανακατεύουμε και σερβίρουμε με τη φέτα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Styling: Τζαννής Σιφναίος - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφίες: Lambros Mentzos Photography

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο μαγειρεύουμε το σαλάμι αέρος μέχρι να γίνει ελαφρώς τραγανό. Το βγάζουμε σε ένα πιατάκι και στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε λίγο ακόμα ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τον πελτέ και καβουρδίζουμε για 1΄-2΄.

Βήμα 2

Ρίχνουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσει. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα. Δίνουμε 1-2 βράσεις και προσθέτουμε το μισό νερό, αλάτι και πιπέρι. Συνεχίζουμε το βράσιμο σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας ανά διαστήματα μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά του, και προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό. Συνεχίζουμε ανακατεύοντας και, μόλις χυλώσει, δοκιμάζουμε το μαγείρεμά του, που θα πρέπει να είναι al dente.

Βήμα 3

Όταν χυλώσει, ρίχνουμε το θυμάρι, το σαλάμι και τις ελιές. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 30΄΄-40΄΄ ακόμα και όταν το αποσύρουμε από τη φωτιά προσθέτουμε το σαλάμι.

Βήμα 4

Ανακατεύουμε και σερβίρουμε με τη φέτα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Styling: Τζαννής Σιφναίος - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφίες: Lambros Mentzos Photography