Στην Ελλάδα, τα μήλα έχουν εξέχουσα θέση και ποικιλίες όπως το Starking Delicious, το Φιρίκι και το Delicious Πιλαφά ξεχωρίζουν για την ποιότητα και τη γεύση τους. Επίσης, οι δημοφιλείς διεθνείς ποικιλίες όπως τα Granny Smith, Pink Lady και Fuji καλλιεργούνται ευρέως, προσφέροντας μεγάλη γκάμα γεύσεων και υφών.

Οι συνδυασμοί
– Συνδυάζονται με αλκοολούχα ποτά αλλά και με τον καφέ, το τσάι και άλλα γνωστά αφεψήματα, όπως το φλισκούνι και τη μέντα.
– Aγαπούν αρώματα, όπως το λεμόνι και το τζίντζερ, καρυκεύονται ταιριαστά με μπαχαρικά όπως η κανέλα, το μπαχάρι, το γαρίφαλο, το αστεροειδές γλυκάνισο. Ταιριάζουν με μυρωδικά όπως το δεντρολίβανο, το θυμάρι, η λουίζα, η λεβάντα και ο δυόσμος.


– Tα μήλα είναι μέρος των παιδικών μας αναμνήσεων, της παράδοσης και της κουλτούρας μας. Από τα λαϊκά ρητά μέχρι τα παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού, έχουν χαράξει βαθιά τη θέση τους στην καρδιά μας. Στην Ελλάδα, τα μήλα έχουν εξέχουσα θέση και ποικιλίες όπως το Starking Delicious, το Φιρίκι και το Delicious Πιλαφά ξεχωρίζουν για την ποιότητα και τη γεύση τους. Επίσης, οι δημοφιλείς διεθνείς ποικιλίες όπως τα Granny Smith, Pink Lady και Fuji καλλιεργούνται ευρέως, προσφέροντας μεγάλη γκάμα γεύσεων και υφών.

Οι ποικιλίες

STARKING
Πρόκειται για τα πιο δημοφιλή μήλα στην ελληνική αγορά. Σε αυτή την ποικιλία συναντάμε και τα μήλα Καστοριάς (ΠΓΕ), τα οποία έγιναν ΠΓΕ το 2002. Είναι τα κλασικά μήλα για μηλόπιτα, καθώς είναι αρωματικά και δεν διαλύονται στον φούρνο. Τα Starking Delicious Zagorin το 1996 ήταν τα πρώτα μήλα που πιστοποιήθηκαν στην Ευρώπη ως ΠΟΠ Μήλα Ζαγοράς Πηλίου.

PINK LADY
Είναι ποικιλία με μεγάλο χρόνο ωρίμασης, μικρές αποδόσεις και τα μήλα έχουν ελαφρώς αυξημένη τιμή. Έχουν χαρακτηριστικό ροζ χρώμα, τραγανή υφή, ισορροπημένη γλυκόξινη γεύση και είναι πολύ αρωματικά. Η πιο μακρά παραμονή τους στο δέντρο ενισχύει τη θρεπτική τους αξία. Χρησιμοποιούνται κυρίως ωμά σε σαλάτες ή συνδυάζονται με τυριά.

FUJI
Πρόκειται για μία από τις πιο γλυκές ποικιλίες μήλων. Χάρη στη γλυκιά γεύση τους, οι καταναλωτές δείχνουν να τα προτιμούν – ειδικά αν πρόκειται να τα καταναλώσουν ωμά για επιδόρπιο. Επιπλέον, συντηρούνται φρέσκα για πολύ μεγαλύτερο διάστημα σε σχέση με τις υπόλοιπες ποικιλίες.

GALA
Με το κίτρινο χρώμα τους με πορτοκαλί και κόκκινες αποχρώσεις, τη γλυκιά, χυμώδη και τραγανή τους σάρκα είναι ιδιαίτερα αγαπητά. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αμέτρητες συνταγές και καταναλώνονται τόσο μαγειρεμένα όσο και ωμά.

ΦΙΡΙΚΙ (ΠΟΠ)
Η νανόκαρπη ποικιλία Φιρίκι είναι κατοχυρωμένη ως ΠΟΠ στο Πήλιο, όπου καλλιεργείται στα ορεινά της περιοχής από τον 18ο αιώνα. Πρόκειται για μικρό μήλο με μακρουλό σχήμα και γλυκιά γεύση. Η σάρκα είναι λευκή, αφράτη, με χαρακτηριστικό έντονο άρωμα. Χρησιμοποιείται σε παραδοσιακά γλυκά, όπως του κουταλιού.

KIKU
Είναι κόκκινα με τραγανή, γλυκιά γεύση, ιδανικά για φρέσκους χυμούς. Καλλιεργούνται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.

DELICIOUS ΠΙΛΑΦΑ (ΠΟΠ)
Από το 1994 έχουν χαρακτηριστεί ΠΟΠ. Είναι μαλακόσαρκα, με ελαφρώς γλυκόξινη γεύση και λεπτό άρωμα. Η φλούδα τους είναι πρασινοκόκκινη με καφέ φακίδες. Χάρη στη συμπαγή τους σάρκα διατηρούνται για πολύ. Είναι παλιά ποικιλία, η οποία καλλιεργείται κυρίως στο αρκαδικό οροπέδιο, με περιορισμένη παραγωγή.

GOLDEN DELICIOUS
Αποκαλούνται και μπανανόμηλα, λόγω της χαρακτηριστικής κίτρινης απόχρωσής τους. Έχουν μοναδικό άρωμα, ζουμερή σάρκα και ευχάριστη γλυκιά γεύση. Χρησιμοποιούνται τόσο στη μαγειρική όσο και στη ζαχαροπλαστική, όπου και καταναλώνονται μαγειρεμένα ή ωμά.

ΡΕΝΕΔΕΣ
Παλιά ελληνική ποικιλία με πεπλατυσμένο καρπό και υπόξινη γεύση. Δυστυχώς έχουν μικρή παραγωγή, οπότε είναι δυσεύρετα. Τα συναντάμε αναλόγως με την εποχή σε κάποιες βιολογικές αγορές.

MUTSU (GRISPIN)
Πρόκειται για πράσινα μήλα με λιγότερο όξινη γεύση από τα Granny Smith. Η επιδερμίδα τους είναι στιλπνή υποπράσινη. Η σάρκα τους είναι λευκοκίτρινη τραγανή, χυμώδης, υπόξινη. Χρησιμοποιούνται για σαλάτες ή χυμούς.

GRANNY SMITH
Γνωστά και ως ξινόμηλα. Διαθέτουν έντονο πράσινο χρώμα, σκληρή, τραγανή σάρκα, η οποία λιώνει εύκολα κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Η γεύση τους είναι όξινη και είναι σχετικά στιφή. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο σε γλυκές όσο και σε αλμυρές συνταγές (πίτες, σαλάτες, σάλτσες).