pilmeni_ANOIGMA
clock icon
2:0'

Πιλμένι γεμιστά με μανιτάρια και σάλτσα γιαουρτιού με πάπρικα

Υλικά

    Για τα πιλμένι

  • 400 γρ. αλεύρι τύπου 00
  • 1 μεγάλο αυγό
  • 180 ml νερό
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • αλεύρι για όλες τις χρήσεις για το άνοιγμα
  • Για τη γέμιση μανιταριών

  • 400 γρ. μικρά καφέ μανιτάρια
  • 200 γρ. κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • 40 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • μαύρο πιπέρι
  • Για τη σάλτσα με γιαούρτι

  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα, απαλή
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 1 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 1 κουτ. γλυκού ντοματοπελτέ
  • 250 γρ. ζωμό μανιταριών
  • 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
  • αλάτι
  • μαύρο πιπέρι

Tips

  • Για το σερβίρισμα αγγουράκια τουρσί άνηθο, ψιλοκομμένο μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Φτιάχνουμε πιλμένι, τα ρώσικα τορτελίνια. Σε αυτή τη συνταγή, τα ζυμαρικά είναι γεμιστά με μανιτάρια και σερβίρονται με σάλτσα από γιαούρτι και πάπρικα.

Πιλμένι: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι και το αλάτι. Κάνουμε μια λακκούβα, προσθέτουμε τα αυγά, ελαφρώς χτυπημένα, το νερό και ζυμώνουμε πολύ καλά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον νερό μέχρι να πάρουμε μια σφιχτή ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια και στα τοιχώματα του μπολ. Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και αφήνουμε για 30΄.

Γέμιση: Στο μούλτι ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια σαν κιμάς. Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε στο τα μανιτάρια μέχρι να στεγνώσουν, κατόπιν ρίχνουμε και το κρεμμύδι, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι σοτάροντας για 5΄. Αφήνουμε να κρυώσει.

Σάλτσα: Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε στο βούτυρο το κρεμμύδι, το σκόρδο και 2 κ.σ. από τη γέμιση για 2΄. Προσθέτουμε το αλεύρι πασπαλιστά και ανακατεύουμε για 1΄, κατόπιν τη μουστάρδα, τον τοματοπελτέ, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι και τον ζωμό. Μαγειρεύουμε μέχρι να πήξει η σάλτσα ελαφρώς, ρίχνουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε να πάρει μια βράση. Αφήνουμε στην άκρη.

Σε αλευρωμένο πάγκο χωρίζουμε τη ζύμη με σπάτουλα κόφτη στη μέση. Κατόπιν με τον πλάστη ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε φύλλο πάχους 1 εκ. πασπαλίζοντας με αλεύρι για να μην κολλήσει. Με ένα κουπάτ με διάμετρο 7-8 εκ. κόβουμε στρογγυλούς δίσκους ζύμης. Γεμίζουμε κάθε κομμάτι με 1 κ.γ. από τη γέμιση, το βρέχουμε ελαφρά στη μια άκρη και το κλείνουμε σε μισοφέγγαρο πατώντας πολύ καλά τις άκρες, δημιουργώντας ένα τορτελίνι.

Τα ακουμπάμε σε αλευρωμένο αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Βράζουμε τα πιλμένι σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει μέχρι να ανέβουν στην επιφάνεια. Τα σουρώνουμε με τρυπητή κουτάλα. Σερβίρουμε με σάλτσα, άνηθο και αγγουράκι τουρσί.

Styling: Τζαννής Σιφναίος - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφίες: Lambros Mentzos Photography

Διαδικασία

Βήμα 1

Πιλμένι: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι και το αλάτι. Κάνουμε μια λακκούβα, προσθέτουμε τα αυγά, ελαφρώς χτυπημένα, το νερό και ζυμώνουμε πολύ καλά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον νερό μέχρι να πάρουμε μια σφιχτή ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια και στα τοιχώματα του μπολ. Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και αφήνουμε για 30΄.

Βήμα 2

Γέμιση: Στο μούλτι ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια σαν κιμάς. Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε στο τα μανιτάρια μέχρι να στεγνώσουν, κατόπιν ρίχνουμε και το κρεμμύδι, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι σοτάροντας για 5΄. Αφήνουμε να κρυώσει.

Βήμα 3

Σάλτσα: Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε στο βούτυρο το κρεμμύδι, το σκόρδο και 2 κ.σ. από τη γέμιση για 2΄. Προσθέτουμε το αλεύρι πασπαλιστά και ανακατεύουμε για 1΄, κατόπιν τη μουστάρδα, τον τοματοπελτέ, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι και τον ζωμό. Μαγειρεύουμε μέχρι να πήξει η σάλτσα ελαφρώς, ρίχνουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε να πάρει μια βράση. Αφήνουμε στην άκρη.

Βήμα 4

Σε αλευρωμένο πάγκο χωρίζουμε τη ζύμη με σπάτουλα κόφτη στη μέση. Κατόπιν με τον πλάστη ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε φύλλο πάχους 1 εκ. πασπαλίζοντας με αλεύρι για να μην κολλήσει. Με ένα κουπάτ με διάμετρο 7-8 εκ. κόβουμε στρογγυλούς δίσκους ζύμης. Γεμίζουμε κάθε κομμάτι με 1 κ.γ. από τη γέμιση, το βρέχουμε ελαφρά στη μια άκρη και το κλείνουμε σε μισοφέγγαρο πατώντας πολύ καλά τις άκρες, δημιουργώντας ένα τορτελίνι.

Βήμα 5

Τα ακουμπάμε σε αλευρωμένο αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Βράζουμε τα πιλμένι σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει μέχρι να ανέβουν στην επιφάνεια. Τα σουρώνουμε με τρυπητή κουτάλα. Σερβίρουμε με σάλτσα, άνηθο και αγγουράκι τουρσί.

Styling: Τζαννής Σιφναίος - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφίες: Lambros Mentzos Photography