Πρόκειται για ένα τυρί, που είτε το λατρεύετε εξαιτίας της μοναδικής υφής του είτε ακριβώς για τον ίδιο λόγο το μισείτε, αφού οι σβώλοι μπορεί να έχουν δυσάρεστη υφή για κάποιους. Πώς, όμως, το προϊόν που μεσουρανούσε στη δεκαετία του 1970 και του 1980 κατέληξε να είναι πάλι της μόδας;

Ένα τυρί που φέρνει αναμνήσεις

Το τυρί cottage έχει μακρά ιστορία, αφού σύμφωνα με το «The Food Historian», η άνοδός του ξεκίνησε κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν προωθήθηκε ως ένα πλούσιο σε πρωτεΐνες υποκατάστατο κρέατος, εν μέσω πλεονάσματος γαλακτοκομικών. Λίγες δεκαετίες μετέπειτα το 1950 έγινε αρκετά δημοφιλές στην Αμερική, ως υγιεινή τροφή, με τη δημοτικότητά του να κορυφώνεται τη δεκαετία του 1970 αποκτώντας κυρίαρχη θέση στο δείπνο. Φυσικά, και δεν μπορεί να ξεχάσει κανείς τις μοντέρνες δίαιτες που το πρότειναν τη δεκαετία του 1980. Το τυρί cottage, λοιπόν, μπορεί να προκαλέσει σε πολλούς θετικά συναισθήματα, παρέχοντας ευκολία γευμάτων και μία αίσθηση οικειότητας σε ένα μεταβαλλόμενο διατροφικό τοπίο.

Η διατροφική αξία του

Ξεχωρίζει για την υφή του, αφού πρόκειται για ένα μαλακό τυρί σε σβόλους, που παράγεται από αγελαδινό γάλα. Στην αγορά κυκλοφορεί με πλήρη ή μειωμένα λιπαρά, ενώ υπάρχει και άπαχη εκδοχή. Σε ό,τι αφορά το γευστικό του προφίλ είναι αρκετά ήπιο και ελαφρώς αλμυρό, γι’ αυτό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες συνταγές. Επιπλέον, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και χαμηλή σε υδατάνθρακες, αποτελώντας καλή πηγή ασβεστίου και βιταμινών του συμπλέγματος Β.

Ο ρόλος του TikTok

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν την μοναδική ικανότητα να επηρεάζουν γρήγορα τις διατροφικές τάσεις και το τυρί cottage δεν αποτελεί εξαίρεση. Η άνοδος του στο TikTok ξεκίνησε με μερικά viral βίντεο που δείχνουν την ευελιξία και τα οφέλη για την υγεία. Παρ’ όλα αυτά fitness influencers, προώθησαν το cottage cheese ως σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και χαμηλούς υδατάνθρακες. Ταυτόχρονα, άλλοι food bloggers και σεφ στην πλατφόρμα, πειραματίστηκαν με καινοτόμους τρόπους χρήσης του τυριού στη μαγειρική. Έτσι, η ρετρό απήχηση του ευθύνεται για το «rebranding» του από το TikTok, διότι δεν αναφερόμαστε μόνο σε μία συνταγή με cottage αλλά σε δεκάδες συνταγές. Ειδικότερα, αν πληκτρολογήσετε «cottage chesse recipe» θα βρείτε εκατοντάδες χιλιάδες βίντεο που σας δείχνουν πώς να φτιάχνετε από ζυμαρικά με cottage cheese μέχρι τηγανίτες και μπισκότα.

Οι viral συνταγές

https://www.tiktok.com/@whatmollymade/video/7374884653431278890?lang=el-GR

Το Cottage Cheese Flatbread της Molly Thompson
H πιο πρόσφατη συνταγή που έγινε viral αποτελεί την ιδανική βάση για σάντουιτς και πίτσες που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες.

Υλικά
1 συσκευασία τυρί cottage
2 αυγά
1 κουτ. γλυκού σκόρδο σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού ιταλικό καρύκευμα

Διαδικασία
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ, μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί. Ψήνουμε σε ταψί με λαδόκολλα για 35 λεπτά στους 180°C. Το αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά.

Σημ.: το συγκεκριμένο μείγμα φτιάχνει 2 flatbreads.

@emthenutritionist

Hot honey cottage cheese toasts You will need to serve 1 360kcal and 20g protein 2 big tbsp of Cottage Cheese (low fat or regular) 1/2 avocado 1 tbsp chopped basil 1 tbsp chopped parsley 1 spring onion 1 heaped tsp honey Pinch of chilli flakes 1 large slice of Sourdough Mash the avocado with spring onion, basil and parsley. Season with salt and pepper. Toast the bread then top with the avocado mix. Add the cottage cheese. Warm the honey with a pinch of chilli flakes and drizzle over the cottage cheese. #toast #breakfast #healthyrecipes

♬ original sound – Emily English

Το Hot honey cottage cheese open toast της Emily English
Η Emily English, διατροφολόγος που σπούδασε στο King’s College του Λονδίνου, έγινε viral για την άποψή της για το ζεστό τυρί cottage με μέλι, συγκεντρώνοντας 2 εκατομμύρια προβολές στο βίντεο της συνταγής της.

Υλικά
2 κουτ. σούπας τυρί cottage (με χαμηλά λιπαρά ή κανονικό)
1/2 αβοκάντο
1 κουτ. σούπας βασιλικό ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 φρέσκο ​​κρεμμυδάκι
1 κουτ. γλυκού μέλι
1 φέτα ψωμί
Τσίλι

Διαδικασία
Πολτοποιούμε το αβοκάντο, ανακατεύουμε το με φρέσκο ​​κρεμμυδάκι, βασιλικό και μαϊντανό και αλατοπιπερώνουμε. Φρυγανίζουμε το ψωμί και στη συνέχεια προσθέτουμε το αβοκάντο. Προσθέτουμε από πάνω το cottage. Ζεσταίνουμε το μέλι με λίγες νιφάδες τσίλι και περιχύνουμε πάνω από το τυρί.

@oliviajarviss VIRAL COTTAGE CHEESE PIZZA I’m so shocked how good this is! Like crazy good 😂 light and fluffy, packed with protein and simple ingredients! Whole pizza is 353 cals, 23g carbs, 58g protein!! 🍕❤️ Ingredients – 1 cup/230g cottage cheese – 140g egg whites – 1/3 cup/30g cheese – 2 tbsp tomato puree – Turkey rasher cut into circles – Seasoning: Basil, mixed herbs, onion, garlic, salt & pepper Bake at 180 degrees for 35 mins, take out and add toppings, then allow another 5-10 mins until cheese is melted Allow to cool for a couple mins before cutting, serve and enjoy! Cals – 353 Protein – 58g Fat – 2g Carbs – 23g #cottagecheese #highproteinpizza #highproteinrecipes #highproteinmeals ♬ original sound – Olivia Jarvis

Η cottage chesse pizza της Olivia Jarvis
Άλλη μία συνταγή από το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτή τη φορά, η Jarvis χρησιμοποίησε το τυρί cottage για να φτιάξει τη βάση της πίτσας της, λέγοντας ότι πρόσθεσε πρωτεΐνη σε μια από τις αγαπημένες της λιχουδιές.

Υλικά
230 γρ. τυρί κότατζ
140 γρ. ασπράδια αυγών
30 γρ. τυρί
2 κουτ. σούπας πουρέ ντομάτας
Γαλοπούλα σε φέτες
Καρυκεύματα: βασιλικός, ανάμεικτα μυρωδικά, κρεμμύδι, σκόρδο, αλάτι και πιπέρι

Διαδικασία
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και τοποθετούμε σε ταψάκι με λαδόκολα. Ψήνουμε στους 180°C για 35 λεπτά. Αφαιρούμε τη βάση της πίτσας και προσθέτουμε γαρνιτούρες. Ψήνουμε για άλλα 5-10 λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί.

Ταιριάζει το cottage σε όλες αυτές τις παρασκευές;

Η γρήγορη απάντηση είναι ναι, αφού λειτουργεί καλά σε αλμυρά και γλυκά πιάτα, ακόμη και σε smoothies. Για παράδειγμα, στα λαζάνια αποτελεί ένα θαυμάσιο υποκατάστατο της ρικότα και αναμειγνύεται σωστά με πλούσιες σάλτσες ντομάτας. Στα μπράουνις, η υγρασία από το cottage μπορεί να δημιουργήσει μια εξαιρετικά άχρωμη υφή με μια νότα λεπτότητας που κόβει τη γλυκύτητα, δημιουργώντας ένα πιο εκλεπτυσμένο προφίλ γεύσης. Αν, όμως, φτιάχνετε κάποιο πιάτο που απαιτεί λεία υφή όπως είναι οι κρέμες, το συγκεκριμένο προϊόν δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί.