dolmadakia me kima
clock icon
1:40'

Ντολμαδάκια με κιμά και σος γιαουρτιού

Υλικά

    Για τα ντολμαδάκια

  • 500γρ. αμπελόφυλλα
  • 500γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 2 φλιτζανάκια του καφέ ρύζι Καρολίνα
  • 1 ντομάτα μικρή, κομμένη στα 4
  • 1 κρεμμύδι κομμένο στα 4
  • 3 κουτ. σούπας δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας κρασί κόκκινο
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • μερικά φύλλα μαρουλιού
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για τη σάλτσα γιαουρτιού

  • 400γρ. γιαούρτι σακούλας
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 3 κουτ. σούπας άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. γλυκού δυόσμο ξερό, τριμμένο
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • αλάτι, πιπέρι

Τρυφερά αμπελόφυλλα, φρέσκα μυρωδικά, μοσχαρίσιος κιμάς και ολίγον από ρύζι. Ο αντίποδας του γιαλαντζί ντολμά που αντεπιτίθεται. Η δροσερή σάλτσα γιαουρτιού συνοδεύει άψογα αυτό το νόστιμο πιάτο που μπορείτε να σερβίρετε είτε σαν κυρίως πιάτο, είτε σαν μεζέ

Πολτοποιείτε στο μπλέντερ την ντομάτα, το κρεμμύδι, το μαϊντανό, το δυόσμο και δυο-τρεις κουταλιές από το ελαιόλαδο. Τα αναμιγνύετε σε ένα μπολ με τον κιμά, το ρύζι, το δυόσμο, το κρασί, αλατοπίπερο και αφήνετε το μίγμα στο ψυγείο.

Ζεματάτε τα αμπελόφυλλα σε αλατισμένο νερό και τα στραγγίζετε. Στρώνετε μια κατσαρόλα με τα φύλλα του μαρουλιού και όσα κληματόφυλλα δεν είναι κατάλληλα για γέμισμα.

Βάζετε στο κέντρο της ανάποδης πλευράς κάθε κληματόφυλλου από ένα κουταλάκι γέμιση και τυλίγετε ντολμαδάκια. Τα αραδιάζετε στην κατσαρόλα ξεκινώντας από τα τοιχώματά της και προχωρώντας προς το κέντρο. Συνεχίζετε κάνοντας στρώσεις, μέχρι να εξαντληθούν αμπελόφυλλα και γέμιση.

Προσθέτετε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλάτι και το χυμό λεμονιού και σκεπάζετε τα ντολμαδάκια με ένα πιάτο. Συμπληρώνετε ζεστό νερό να μισοκαλυφθούν τα ντολμαδάκια, σκεπάζετε την κατσαρόλα και τη βάζετε σε μέτρια φωτιά για να βράσουν μέχρι να μείνουν μόνο με το λάδι τους.

Ετοιμάζετε τη σάλτσα γιαουρτιού, αναμιγνύοντας καλά όλα τα υλικά μαζί και συνοδεύετε με αυτή τα ντολμαδάκια σας.

Φωτογραφία : Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Εlena Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Πολτοποιείτε στο μπλέντερ την ντομάτα, το κρεμμύδι, το μαϊντανό, το δυόσμο και δυο-τρεις κουταλιές από το ελαιόλαδο. Τα αναμιγνύετε σε ένα μπολ με τον κιμά, το ρύζι, το δυόσμο, το κρασί, αλατοπίπερο και αφήνετε το μίγμα στο ψυγείο.

Βήμα 2

Ζεματάτε τα αμπελόφυλλα σε αλατισμένο νερό και τα στραγγίζετε. Στρώνετε μια κατσαρόλα με τα φύλλα του μαρουλιού και όσα κληματόφυλλα δεν είναι κατάλληλα για γέμισμα.

Βήμα 3

Βάζετε στο κέντρο της ανάποδης πλευράς κάθε κληματόφυλλου από ένα κουταλάκι γέμιση και τυλίγετε ντολμαδάκια. Τα αραδιάζετε στην κατσαρόλα ξεκινώντας από τα τοιχώματά της και προχωρώντας προς το κέντρο. Συνεχίζετε κάνοντας στρώσεις, μέχρι να εξαντληθούν αμπελόφυλλα και γέμιση.

Βήμα 4

Προσθέτετε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλάτι και το χυμό λεμονιού και σκεπάζετε τα ντολμαδάκια με ένα πιάτο. Συμπληρώνετε ζεστό νερό να μισοκαλυφθούν τα ντολμαδάκια, σκεπάζετε την κατσαρόλα και τη βάζετε σε μέτρια φωτιά για να βράσουν μέχρι να μείνουν μόνο με το λάδι τους.

Βήμα 5

Ετοιμάζετε τη σάλτσα γιαουρτιού, αναμιγνύοντας καλά όλα τα υλικά μαζί και συνοδεύετε με αυτή τα ντολμαδάκια σας.

Φωτογραφία : Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Εlena Jeffrey