Κλασικό και αγαπημένο επιδόρπιο, ειδικά στους κόλπους των φίλων του καφέ, το τιραμισού ολοκληρώνει με τον πιο επιτυχημένο τρόπο, το γεύμα ή το δείπνο μας. Η αυθεντική ιταλική συνταγή που ξεκίνησε το ταξίδι της κάπου στα μέσα της δεκαετίας του ’60, από την κεντρική Ιταλία, δίνει ένα γλυκό με πλούσια κρεμώδη υφή, έντονο άρωμα εσπρέσο (ενισχύεται περισσότερο χάρη στα μπισκότα σαβαγιάρ που είναι βουτηγμένα στον καφέ) και φυσικά μπόλικη φινέτσα αρκετή για να το βοηθήσει να σταθεί σε κάθε τραπέζι, επίσημο ή καθημερινό.

Στην πορεία των χρόνων, το τιραμισού δέχτηκε πολλές παραλλαγές, άλλες εύστοχες και άλλες όχι και τόσο. Ποτέ όμως δεν έχασε τη δυναμική του, το ζαχαροπλαστικό του γόητρο, τους ακόλουθούς του, ακόμα και πολύ πριν ξεκινήσει να φιγουράρει στα timeline των social media. Μέσα, λοιπόν, σε όλες αυτές τις διαφορετικές εκτελέσεις που το άλλαξαν, το καθιέρωσαν, το έκαναν να αγαπηθεί ή να απορριφθεί, υπάρχουν και αυτές που αντιστάθηκαν στην πολυφωνία της μόδας, δεν υπέκυψαν σε τάσεις, ούτε υποχώρησαν σε ακραίους πειραματισμούς.

Η ανάγκη, ωστόσο, τελευταία, να ενισχύουμε το διατροφικό προφίλ των γλυκών που φτιάχνουμε στο σπίτι, με superfoods ώστε να παντρεύουμε τεχνηέντως την απόλαυση με τη θρεπτικότητα, οδηγεί πια σε ευφάνταστες και άκρως ιντριγκαδόρικες συνταγές, με ινσταγκραμικό ενδιαφέρον και νοστιμιά στη γεύση. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, φροντίζουμε ώστε να μην εξαφανίσουμε την πρακτικότητα και την ευκολία του χρόνου και των υλικών, για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Το τιραμισού με σπόρους chia θα μπορούσε να γίνει η νέα, αγαπημένη, παντός γούστου και εποχής, συνήθεια, τέτοια ώστε να προσεγγίσουμε εναλλακτικά το δημοφιλές αυτό γλυκό μέσα από μία healthy ματιά που βάζει στο παιχνίδι και τους σπόρους chia.

Υλικά ( για 2 μερίδες)
4 κουτ. γλυκού καφές εσπρέσο
360 ml γάλα φρέσκο πλήρες (ζεστό)
6 κουτ. σούπας σπόρους chia
3 κουτ. σούπας μέλι
250 γραμ. φρέσκο γιαούρτι
50 γραμ. σκόνη κακάο (άγλυκο)

Διαδικασία
Σε ένα βαθύ γυάλινο μπολ ανακατεύουμε το ζεστό γάλα με τον καφέ, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε τους σπόρους chia και το μέλι και συνεχίζουμε με το ανακάτεμα για ακόμα 2 λεπτά. Σκεπάζουμε με μία διαφάνεια το μπολ και το τοποθετούμε στο ψυγείο, όπου και παραμένει για τουλάχιστον 4 ώρες.

Παίρνουμε δύο κοντά γυάλινα ποτήρια και στρώνουμε τις βάσεις τους ρίχνοντας σε αυτά από δύο κουταλιές της σούπας με το μείγμα των σπόρων chia. Χτυπάμε στο μίξερ το γιαούρτι μέχρι να αφρατέψει και σκεπάζουμε με μία κουταλιά της σούπας τη στρώση με τους σπόρους. Συνεχίζουμε εναλλάξ και στα δύο ποτήρια στρώνοντας με chia και ολοκληρώνοντας με την τελευταία στρώση γιαουρτιού. Στο τέλος καλύπτουμε την επιφάνεια του γιαουρτιού με τη σκόνη του κακάο και είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε.