Πολυφωνική, με πολλές αντιθέσεις και με multi-culti χαρακτήρα, η γειτονιά των Εξαρχείων, εξακολουθεί χρόνια τώρα και στην ίδια ανεξάντλητη ρότα, να δίνει αφορμές για all day εξόδους σε τουρίστες και Αθηναίους που λατρεύουν την αυθεντικότητα του αθηναϊκού Κέντρου. Παλιά και νέα στέκια μπλέκονται σε ένα ζωηρό μωσαϊκό εμπειριών, γεύσεων, αρωμάτων και διαφορετικών πολιτισμικών καταβολών, συνθέτοντας μία αστική πραγματικότητα την οποία ακόμα και αν δεν αγαπάμε τόσο πολύ, ακόμα και αν μας κουράζει ή αν μας ξενίζει, σε καμία περίπτωση δεν την αφήνουμε να περάσει από μπροστά μας απαρατήρητη.
Μερικές από τις τελευταίες πολυσυζητημένες αφίξεις στην περιοχή, το Λιβανέζικο Vicky’s με παραδοσιακές πίτες saj και το μικροσκοπικό ζαχαροπλαστείο Craquelin που όπως μαρτυρά και το όνομά του συστήνει στο αθηναϊκό κοινό τα διάσημα γαλλικά choux craquelin. Και αφού δοκιμάσουμε τα γλυκά και τα πικάντικά, θα πάμε και στα πιο νυχτερινά στέκια για κλασικά κοκτέιλ στην μπάρα του επίσης σχετικά νεοαφιχθέν, Ham of Rye.
Vicky’s
Φόρτωσε στις βαλίτσες του τις παραδοσιακές συνταγές της μαμάς και τις γνώσεις που κατάφερε να αποκτήσει τα προγούμενα χρονια διατηρώντας εστιατόριο στο Λίβανο και ύστερα πλέον από αμέτρητα πήγαινε-έλα μεταξύ Αθήνας και Λιβανου, ο Μαρκ κατάφερε να εγκατασταθεί μόνιμα στη χώρα μας και να ανοίξει το δικό του μαγαζι με λαχματζούν, ζάαταρ και φαλάφελ, στην καρδιά των Εξαρχείων. Το όνομα αυτού Vicky’s, εμπνευσμένο από τη σκυλίτσα του Μαρκ, την οποία του χάρισε στο Λιβανο ένας άστεγος και έτσι αποφάσισε να την φέρει μαζί του στην Αθήνα. Με έναν περιεκτικό κατάλογο αποκλειστικά και μόνο vegan επιλογών, ζυμώνει καθημερινά τις πιτούλες του τις οποίες και ψήνει παραδοσιακά σε φούρνο saj κάνοντας το πεζοδρόμιο της Αραχώβης να μοσχοβολά μυρωδικά και μεσογειακά καρικεύματα. Το λαχματζουν με βίγκαν κιμά σόγιας θεωρείται -και όχι άδικα- η best selling πρόταση ενώ σύντομα, ο Μάρκ σχεδιάζει να ενισχύσει τον κατάλογο με μία πιτούλα που θα κλείνει μέσα της κάτι από το ελληνικό καλοκαίρι: καρπούζι με φέτα σε πίτα saj για να σβήσουμε την -ευχάριστη μεν- κάψα του λαχματζούν.
Αραχώβης 29, Εξάρχεια
Craquelin
Ο ζαχαροπλάστης Πάνος Λόλος λατρεύει τα σουδάκια και αυτό φαίνεται. Όχι μόνο από το όνομα και τη βιτρίνα του μαγαζιού του στην οδό Σολωμού στα Εξάρχεια, μερικά μόλις βήματα μακριά από την πλατεία, αλλά και από τα ίδια τα σουδάκια του που σκάνε τόσο ευχάριστα και αφράτα στο στόμα, απελευθερώνοντας ακριβώς αυτή τη δροσερή γλυκα που ζητάμε από τα καλοκαίρια μας στην πόλη. Η φιλοσοφία είναι craquelin (κατά βάση), προφιτερόλ ή βάσκικο cheesecake στο χέρι.
Έξω από το μαγαζί ή σουλατσάρωντας στα στενά των Εξαρχείων. Ο Πάνος γεμίζει μπροστά στα μάτια μας, τα ντελικάτα craquelin του (φτιάχνονται και φεύγουν επί τόπου την ίδια μέρα) με αέρινες μους σε διάφορες γεύσεις: Φιστίκι Αιγίνης με βατόμουρο, Αμύγδαλο με μαντολάτο και κερασάκι στην κορυφή για να θυμίζει την παραδοσιακή πάστα αμυγδάλα, Σοκολάτα γάλακτος με passion fruit, Λεμόνι με μάνγκο, Πραλίνα φουντούκι με αλμυρή καραμέλα και σοκολάτα γάλακτος και τέλος Κρέμα βανίλια Μαδαγασκάρης με σπιτική μαρμελάδα φράουλα. Φιλική συμβουλή: Μη φύγετε πριν δοκιμάσετε το προφιτερόλ του με τη σοκολάτα bitter. Και αν έχετε παρέα, ακόμα καλύτερα. Η ποσότητά του αρκεί για να ευχαριστήσει άνετα και τη συνοδεία σας, αρκεί να δηλώνετε και οι δύο οπαδοί της πικρής σοκολάτας.
Σολωμού 23, Εξάρχεια
Ham on Rye
Κλασικά καλοφτιαγμένα κοκτέιλ και easy listening μουσικές στην κονσόλα, σε ένα cool μπαρ που “κρύβεται” τεχνηέντως, σε ένα σοκάκι στις παρυφές των Εξαρχείων, πάνω από την πλατεία Κάνιγγος. Ham of Rye το όνομά του, δανεισμένο από το ομώνυμο, αυτοβιογραφικό βιβλίο του Τσαρλς Μπουκόφσκι και τα τραπέζια του γεμίζουν από το πρωί με καφέδες και μικρά σνακ (προζυμένια ψωμιά μαζί με τυριά και αλλαντικά που κόβονται επί τόπου) και παραμένουν γεμάτα μέχρι αργά το βράδυ που τη σκυτάλη, πλέον, στην μπάρα του παίρνουν τα κλασικά Manhattan και τα Bobby Burns (φτιάχνονται με σκωτσέζικο ουίσκι, γλυκό βερμούτ και βενεδικτίνη).
Όσο για το ντεκόρ, πρωταγωνίστρια της σάλας του η μακρόστενη μπάρα που φοντάρεται από τους λαδί τόνους στους τοίχους, το ασπρομαυρο καρέ πάτωμα, τους χαμηλούς φωτισμούς και μία βιτρίνα κόσμημα, η οποία προδίδει τη γνώση και την εμμονή στη λεπτομέρεια των ανθρώπων που επιμελούνται της κάβας μαγαζιού. Καθώς η ώρα προχωρά, η ενέργεια ανεβαίνει, μαζί με αυτήν και τα ντεσιμπέλ στην κονσόλα, χωρίς ωστόσο να παρεμποδίζουν την προσπάθεια των νεαρών που έχουν μαζευτεί στην μπάρα να τσουλήσουν χαλαρά τις συζητήσεις τους.
Kλεισόβης 12, Eξάρχεια, τηλ.: 210 380 6681