Η ελιά και το ελαιόλαδο αποτελούν σύμβολα ειρήνης και συμφιλίωσης εδώ και χιλιετίες αλλά και κοινό παρονομαστή στη γαστρονομία των λαών της Μεσογείου. Τους ιδιαίτερους αυτούς συμβολισμούς επέλεξαν να τιμήσουν δυο παραγωγοί εξαιρετικών παρθένων ελαιόλαδων από τις δύο πλευρές του Αιγαίου Πελάγους. Ο Ευτύχης Ανδρουλάκης από την Κρήτη και η Εμινέ Κόλιν από την Τουρκία ξεκίνησαν την συνεργασία τους εδώ ένα χρόνο προκειμένου να είναι σε θέση σήμερα να παρουσιάσουν μία συλλεκτική κασετίνα η οποία περιλαμβάνει μία φιάλη από το βιολογικό, υψηλά φαινολικό, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Pamako (250ml) και μία φιάλη του υψηλά φαινολικού εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου Oro di Milas (250ml).
Η ιδέα αυτής της συνεργασίας ξεκίνησε όταν η Αννίτα Ζάχου, γεωπόνος, εμπειρογνώμων δοκιμάστρια παρθένων ελαιολάδων, δημιουργός, σύμβουλος παραγωγής και ποιότητας του brand Oro di Milas και ο Ευτύχης Ανδρουλάκης ελαιουργός, τυποποιητής και παραγωγός του Pamako συζητούσαν για την αξιοσημείωτη βελτίωση της ποιότητας του ελαιολάδου των δυο χωρών, την αξία της συνεργασίας και τη μοναδική ενωτική διάσταση του ελαιολάδου να φέρνει κοντά ανθρώπους από διαφορετικούς λαούς, θρησκείες και κουλτούρες ως το ύψιστο μέσο ένωσης. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα να δημιουργηθεί μια κασετίνα που περιλαμβάνει τα δυο ελαιόλαδα σαν μια πράξη φιλίας και συνεργασίας. Η Εμινέ Κόλιν με καταγωγή από την Τουρκία και κάτοικος Αμερικής τα τελευταία 40 χρόνια μαζί με τον σύζυγό της Μαρκ Κόλιν τρέφοντας μεγάλη αγάπη για την Ελλάδα και όντας άνθρωποι με ανοιχτούς ορίζοντες αγκάλιασαν την ιδέα και έγιναν οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές της.
Το πολυβραβευμένο, υψηλά φαινολικό, βιολογικό, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Pamako παράγεται από την αρχαία ποικιλία ελιάς Τσουνάτη και προέρχεται από ορεινούς ελαιώνες της περιοχής του Αγριλέ Χανίων ενώ είναι το πρώτο ελαιόλαδο που πιστοποιήθηκε διεθνώς ως συμπλήρωμα διατροφής χάρη στον κορυφαίο του φαινολικό δείκτη (αντιοξεοδωτικά). Το επίσης υψηλά φαινολικό Oro di Milas παράγεται από ελιές της διάσημης τουρκικής ποικιλίας Memecik στα ορεινά της ιστορικής περιοχής Μίλας σε ιδιόκτητο ελαιουργείο, διακρίνεται για τον έντονο αρωματικό του χαρακτήρα και την πρώτη χρονιά της κυκλοφορίας του απέσπασε 9 χρυσά βραβεία στους πιο απαιτητικούς διεθνείς διαγωνισμούς ποιότητας.
Και τα δύο εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα συνταιριάζονται ιδανικά με τις γεύσεις της ελληνικής και της τουρκικής κουζίνας.
Με αφορμή τη συνεργασία των δύο παραγωγών, ο πολυβραβευμένος executive chef Μιχάλης Μάρθας δημιούργησε δυο συνταγές με θαλασσινά που τόσο αγαπούν και οι δυο λαοί. Μια συνταγή για μύδια αχνιστά με λαχανικά, ούζο και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο PAMAKO που ο έντονος χαρακτήρας του απογειώνει γευστικά το πιάτο και μια συνταγή για μαριναρισμένο λαβράκι με μανταρίνι, λεμόνι, αγκινάρα και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Oro di Milas. Το χαμηλό πικρό του σε συνδυασμό με το πολύπλοκα αρωματικό του φρουτώδες δένουν αρμονικά με το λαβράκι και χαρίζουν μια μοναδική γευστική εμπειρία.
Η κίνηση των δύο παραγωγών υπενθυμίζει ότι το ελαιόλαδο είναι ένα προϊόν που μας ενώνει και που μας καλεί να συνεργαστούμε δημιουργικά, με αποδοχή και σεβασμό για όσα μας κάνουν να διαφέρουμε. Για όσα μας ενώνουν και για όσα μας χωρίζουν.
Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις της συλλεκτικής κασετίνας θα διατεθεί για την ενίσχυση φορέων που ασχολούνται με την προώθηση της ειρήνης καθώς και με φορείς που ασχολούνται με έρευνες για την υγεία των παιδιών. Το Pamako χρησιμοποιείται εδώ και τρία χρόνια σε ευρωπαϊκές μελέτες σχετικά με την ευεργετική επίδραση του υψηλά φαινολικού ελαιολάδου σε παιδιά με συγκεκριμένες ασθένειες. Τόσο ο Ευτύχης όσο και η Εμινέ σαν μητέρα τεσσάρων παιδιών και πρώην αθλήτρια είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι σχετικά με την θετική επίδραση του ελαιολάδου στο σύνολο της ανθρώπινης υγείας.
Αυτή η συλλεκτική κασετίνα με ένα ελληνικό και ένα τούρκικο ελαιόλαδο έχει σκοπό να στείλει ένα μήνυμα συμφιλίωσης, ειρήνης και προσφοράς στις δυο πλευρές του Αιγαίου και να θυμίσει πως η αγάπη για το υψηλής ποιότητας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο δεν γνωρίζει σύνορα.
Παρακάτω οι δυο συνταγές που ετοίμασε ο executive chef Μιχάλης Μάρθας
Μύδια αχνιστά με λαχανικά, ούζο και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο PAMAKO
Χρόνο προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνο μαγειρέματος : 12 λεπτά
Υλικά
400 γρ. Μύδια φρέσκα
1/2 Κρεμμύδι ξερό
1/2 Πιπεριά Φλώρινας
1 σκελίδα Σκόρδο
50 γρ. Ούζο
60 γρ. Λευκό κρασί
1 τεμ Φρέσκο κρεμμύδι
20 γρ. Μαϊντανό
10 γρ. PAMAKO
Διαδικασία
1. Σε μία κατσαρόλα τσιγαρίζουμε τα λαχανικά,
2. Μόλις μαραθούν ρίχνουμε το ούζο και φλαμπάρουμε,
3. Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε για 3 λεπτά να σιγομαγειρευτούν τα λαχανικά μας και να φύγει το αλκοόλ.
4. Ρίχνουμε τα φρέσκα μύδια και το σκεπάζουμε.
5. Μόλις ανοίξουν για περίπου 4 λεπτά σβήνουμε την φωτιά.
6. Προσθέτουμε αλάτι, προσοχή γιατί να μύδια έχουν ήδη θαλασσινό νερό και μπορεί να γίνει αλμυρό αρκετά, ίσως και να μην χρειαστεί.
7. Προσθέτουμε φρέσκο πιπέρι, μαϊντανό και γαρνίρουμε με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο PAMAKO.
8. Σερβίρουμε.
Μαριναρισμένο λαβράκι με μανταρίνι, λεμόνι, αγκινάρα και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Oro di Milas
Χρόνο προετοιμασίας : 12 λεπτά
Χρόνο μαγειρέματος : 3 λεπτά
Υλικά
120 γρ. Φρέσκο λαβράκι
10 γρ. ORO di MILAS
1 τεμ Λεμόνι χυμό και ξύσμα
1 τεμ Μανταρίνι
1 τεμ Φρέσκο κρεμμύδι
10 γρ. Σχοινόπρασο
1/2 Αγκινάρα ήμερη
4 γρ. Τρίμα αυγοτάραχο
20 γρ. Αβοκάντο
Διαδικασία
1. Σε μία μπασίνα προσθέτουμε το λαβράκι κομμένο μικρά κυβάκια, το αβοκάντο κομμένο καρεδάκι, χυμό λεμόνι και το ξύσμα, φιλετάκια μανταρινιού, ψιλοκομμένο σχοινόπρασο, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Oro di Milas και το τρίμα αυγοτάραχο.
2. Ανακατεύουμε καλά και βελτιώνουμε την γεύση με αλάτι και φρέσκο τριμμένο πιπέρι.
3. Σερβίρουμε σε πιάτο και προσθέτουμε αγκινάρα ελαφρώς βρασμένη και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Oro di Milas
Η συλλεκτική κασετίνα είναι διαθέσιμη προς πώληση στο ηλεκτρονικό κατάστημα www.elenianna.gr
Περισσότερες πληροφορίες: www.pamako.gr, www.orodimilas.com