Αυτό το ζυγούρι σιγοψήνεται στη γάστρα μαζί με ρεβίθια και γίνεται λουκούμι!
Υλικά
- 2 κιλά ζυγούρι (κομμένο σε μερίδες)
- 1/2 κιλό ρεβίθια
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 δαφνόφυλλο
- 1 κομμάτι φλούδα από νεράντζι
- 1 κλαδάκι δενδρολίβανο
- 160 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- ανθό αλατιού, πιπέρι
Μερίδες: 5-6
Διαδικασία
Βήμα 1
Από την προηγούμενη ημέρα μουλιάζουμε τα ρεβίθια σε ένα μεγάλο μπολ σε χλιαρό αλατισμένο νερό. Την επομένη, τα ξεπλένουμε καλά και τα τρίβουμε σε μία πετσέτα κουζίνας ώστε να φύγουν τα πολλά φλούδια.
Βήμα 2
Βάζουμε το ζυγούρι και τα ρεβίθια σε μια πήλινη κατσαρόλα ή γάστρα με καπάκι, προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το νεράντζι, το δαφνόφυλλο, το δεντρολίβανο και αλατοπιπερώνουμε. Συμπληρώνουμε τόσο νερό ώστε να είναι 2 δάχτυλα πιο πάνω από τα ρεβίθια και κλείνουμε το καπάκι.
Βήμα 3
Ψήνουμε στους 150°C για τουλάχιστον 3-3,5 ώρες και ενδιάμεσα ελέγχουμε το φαγητό μας εάν χρειάζεται να συμπληρώσουμε νερό. Όταν ψηθεί το φαγητό θα πρέπει να μείνει με το λάδι του. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.