Αγαπημένο και πολύ θρεπτικό πιάτο της ελληνικής κουζίνας, το οποίο δεν πρέπει να λείπει από κανένα τραπέζι που θέλει να υπερηφανεύεται ότι ακολουθεί τη Μεσογειακή Διατροφή. Δείτε πώς να ετοιμάσετε τις προτάσεις μας, χρησιμοποιώντας τα σκεύη τoυ Cook-Shop.
Υλικά
- 500γρ. φακές
- 1 μέτριο κρεμμύδι ξυσμένο στον τρίφτη
- 2 σκελίδες σκόρδο, σε φετούλες
- ½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 ντομάτα ξυσμένη στον τρίφτη
- 2 φύλλα δάφνης
- ξίδι
- αλάτι, πιπέρι
Tips
- Εξαιρετικές φακές είναι της Εγκλουβής από τη Λευκάδα. Βράζουν πιο γρήγορα, έχουν εκπληκτική γεύση αλλά τσιμπημένη τιμή. Η φακή Εγκλουβής έχει σπάνιο γενετικό υλικό και δείγμα της φυλάσσεται στον ΟΗΕ και στη Συρία, στο Διεθνές Κέντρο Έρευνας για Ξηρές Περιοχές.
Διαδικασία
Βήμα 1
Καθαρίζουμε και βάζουμε τις φακές σε σουρωτήρι. Τις ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό και τις αφήνουμε σε ένα μπολ με κρύο νερό μέχρι να ετοιμάσουμε το κρεμμύδι, τη ντομάτα και το σκόρδο.
Βήμα 2
Στραγγίζουμε τις φακές και τις ρίχνουμε σε μια χύτρα μαζί με όσο νερό χρειάζεται να τις σκεπάζει. Τις βράζουμε για 10 λεπτά και μετά τις στραγγίζουμε.
Βήμα 3
Τις βάζουμε ξανά στη χύτρα ταχύτητος μαζί με 6 φλιτζάνια φρέσκο νερό. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη ντομάτα και τα φύλλα δάφνης. Αφήνουμε τις φακές να σιγοβράσουν για περίπου 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Βήμα 4
Ανοίγουμε τη χύτρα και προσθέτουμε το λάδι, το αλάτι, πιπέρι και λίγο ξίδι. Κλείνουμε τη χύτρα και συνεχίζουμε να βράζουμε για 5 λεπτά επιπλέον, μέχρι να χυλώσουν.
Βήμα 5
Τις σερβίρουμε με κουτάλα σε πιάτα ζεστές, προσθέτοντας λίγο ξίδι σε όποιον το επιθυμεί.