Αυτό το διάστημα πολύς κόσμος έχει άδεια, οπότε δημιουργούνται ευκαιρίες για καλέσματα, άλλα πιο επίσημα και άλλα πιο πρόχειρα. Πάντα όμως σε ένα γιορτινό κλίμα. Αν θέλετε να καλέσετε τους φίλους σας για ποτό στο σπίτι, σας έχουμε συγκεντρώσει ιδιαίτερα μεζεδάκια που ταιριάζουν υπέροχα με αποστάγματα, όπως ουίσκι, κονιάκ και ρούμι.

Δείτε παρακάτω 7 διαφορετικές προτάσεις στο κλίμα πάντα των ημερών

Ανανάς καραμελωμένος με γκοργκοντζόλα, τσίλικ αι  δυόσμο
20 λεπτά| Εύκολο| Για 4 άτομα

Υλικά
½ μικρό ανανά
1 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
100 γρ. γκοργκοντζόλα, σε κομμάτια
15 φετούλες 5×5 εκ. ψωμί πολύσπορο
1 μικρή πιπεριά τσίλι κόκκινη
15 μικρά φύλλα δυόσμου

Διαδικασία
Κόβουμε το κοτσάνι και τη ρίζα από τον ανανά και καθαρίζουμε τη φλούδα. Κόβουμε κάθετα στα 4 και αφαιρούμε τη σκληρή καρδιά. Κόβουμε 2 κομμάτια σε 8 φέτες το καθένα και πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον υπόλοιπο ανανά σε σαλάτες).

Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και μόλις κάψει, περνάμε τις φετούλες ανανά και από τις 2 μεριές για μερικά δευτερόλεπτα μέχρι να πάρουν χρώμα. Βγάζουμε σε ένα πιάτο και αφήνουμε να κρυώσουν.

Μοιράζουμε τον ανανά και το τυρί στα ψωμάκια. Κόβουμε την πιπεριά τσίλι σε λεπτές φέτες και βάζουμε 1 ροδέλα σε κάθε ψωμάκι και γαρνίρουμε με τα φυλλαράκια δυόσμου.

2. Σύκα ξερά με παρμεζάνα, καρύδια και βασιλικό
10 λεπτά| Εύκολο| Για 4 άτομα

Υλικά
8 σύκα ξερά μετρίου μεγέθους
100 γρ. παρμεζάνα
16 μικρές πεταλούδες καρύδια
16 φύλλα 2×2 εκ. φύλλα βασιλικού (ή μεγαλύτερα φύλλα κομμένα σε κομμάτια)
κρέμα balsamico

Διαδικασία
Κόβουμε τα σύκα στη μέση και την παρμεζάνα σε 16 κομμάτια. Γεμίζουμε κάθε μισό σύκο με τα κομμάτια παρμεζάνας, τα καρύδια και τον βασιλικό. Ραντίζουμε με σταγόνες κρέμα balsamico και σερβίρουμε.

3. Καπνιστό χέλι με πατάτα, κρέμα ξινόμηλο και άνηθο
30 λεπτά| Εύκολο| Για 4 άτομα

Υλικά
100 γρ. χέλι καπνιστό
8 πατάτες baby
150 γρ. ξινόμηλο σε μικρά κομμάτια
5 γρ. βούτυρο
30 ml νερό
1 κουτ. σούπας ξίδι λευκό
2 πρέζες ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
1 κουτ. γλυκού λικέρ μήλο προαιρετικά
μαύρο πιπέρι
16 μικρές φούντες άνηθο

Διαδικασία
Διαλέγουμε μέτριες προς μεγάλες πατάτες baby και βράζουμε σε ελαφρώς αλατισμένο νερό. Κόβουμε οριζόντια στη μέση, κόβοντας και ένα μικρό κομμάτι από τη βάση για να σταθεροποιηθούν.

Σε ένα μικρό τηγάνι βάζουμε το ξινόμηλο, το βούτυρο, το νερό, το ξίδι, τη ζάχαρη και το αλάτι και βάζουμε σε μέτρια φωτιά κλείνοντας με καπάκι. Μόλις πάρει βράση αφήνουμε για 1΄ μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα και χτυπάμε σε μούλτι προσθέτοντας το λικέρ μήλο. Αφήνουμε να κρυώσει.

Κόβουμε το χέλι σε 16 κομμάτια. Με ένα κουτάλι μοιράζουμε την κρέμα ξινόμηλο σε κάθε πατάτα και από 1 κομμάτι καπνιστό χέλι. Βάζουμε σε κάθε κομμάτι από μια μικρή φούντα άνηθο και τρίβουμε πιπέρι.

4. Ροκφόρ με σοκολάτα και  πορτοκάλι
5 λεπτά| Εύκολο| Για 4 άτομα

Υλικά
100 γρ. ροκφόρ, σε κομμάτι
15 φετούλες 5×5 εκ. ψωμί πολύσπορο
50γρ. σοκολάτα 70%
ξύσμα πορτοκαλιού
μαύρο πιπέρι

Διαδικασία
Μοιράζουμε το ροκφόρ στα ψωμάκια, τρίβουμε από πάνω τη σοκολάτα, λίγο ξύσμα πορτοκαλιού πάνω από κάθε κομμάτι και πιπέρι.

5. Αυγοτάραχο με μέλι και λεμόνι
15 λεπτά| Εύκολο| Για 4 άτομα

Υλικά
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
λίγο βούτυρο
10 φετούλες 5×5 εκ. ψωμί πολύσπορο
20 φέτες πολύ λεπτές αυγοτάραχο
1 γεμάτη κουτ. σούπας μέλι κωνοφόρων
1 κουτ. γλυκού χυμό λεμόνι και λίγο ξύσμα
μαύρο πιπέρι

Διαδικασία
Κόβουμε σε λεπτές φέτες το άσπρο μέρος από το φρέσκο κρεμμυδάκι. Βουτυρώνουμε τις φέτες του ψωμιού και στρώνουμε από 2 φέτες αυγοτάραχο στην καθεμία.

Ανακατεύουμε το μέλι με το λεμόνι και ρίχνουμε και λίγο ξύσμα του.

Ρίχνουμε το μέλι-λεμόνι πάνω από το αυγοτάραχο, προσθέτουμε 1 φετούλα φρέσκο κρεμμύδι σε κάθε φέτα αυγοτάραχο και τρίβουμε πιπέρι.

6. Ταλιάτα μοσχαρίσια με μέλι και ελληνικό καφέ
20 λεπτά• Εύκολο• Για 4 άτομα

Υλικά
400 γρ. μπριζόλα από κόντρα μόσχου
1 κουτ. γλυκού κοφτή ελληνικό καφέ
1 κουτ. γλυκού βούτυρο
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Για το dressing
40 γρ. μέλι
φύλλα από 2 κλωνάρια
φρέσκο θυμάρι
1 κουτ. γλυκού καβουρδισμένο σουσάμι
1 κουτ. γλυκού κρέμα balsamico

Για το γαρνίρισμα
15 γρ. φύλλα ρόκας baby
80 γρ. γραβιέρα παλαιωμένη
8 ντοματίνια κομμένα στη μέση
2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο

Διαδικασία
Αλατοπιπερώνουμε την μπριζόλα, την πασπαλίζουμε με τον ελληνικό καφέ και βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να κάψει. Ρίχνουμε το βούτυρο και αμέσως μόλις λιώσει, περνάμε την μπριζόλα από το τηγάνι ψήνοντάς την από medium rare έως medium. Βγάζουμε σε ένα πιάτο και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς. Ανακατεύουμε τα υλικά για το dressing με τα υγρά που έχει κατεβάσει η μπριζόλα και την κόβουμε σε λεπτές φέτες.

Στρώνουμε το κρέας σε ένα πιάτο, απλώνουμε τα φύλλα ρόκας, τη γραβιέρα και τα ντοματίνια και περιχύνουμε με το dressing και το ελαιόλαδο.

7. Tataki τόνου με πιπέρι και teriyaki sauce
15 λεπτά• Εύκολο• Για 4 άτομα

Υλικά
250 γρ. τόνο φρέσκο, φιλέτο
1κουτ. σούπας κόκκους πιπέρι, χοντροσπασμένους
λίγο ε.π. ελαιόλαδο
φρέσκο θυμάρι, τα φυλλαράκια
αλάτι

Για την teriyaki sauce
100 ml soy sauce
1 μέτρια σκελίδα σκόρδο, σε φέτες
15 γρ. τζίντζερ φρέσκο, σε φέτες
1 κουτ. σούπας ξίδι λευκό
100 γρ. ζάχαρη καστανή
400 ml νερό
1 μικρό κρεμμύδι λευκό, σε φέτες
1 κοφτό κουτ. γλυκού κορν φλάουρ

Διαδικασία
Teriyaki sauce: Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα υλικά για την teriyaki, εκτός από το κορν φλάουρ, και βράζουμε για 5΄-6΄ σε μέτρια φωτιά. Σουρώνουμε και κρατάμε το ζουμί. Διαλύουμε το κορν φλάουρ σε 2 κ.σ. κρύο νερό, βάζουμε το σουρωμένο υγρό στο κατσαρολάκι, βράζουμε σε μέτρια φωτιά και μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε δυνατά μέχρι να δέσει. Αφήνουμε να κρυώσει. Στεγνώνουμε τα φιλέτα τόνου σε απορροφητικό χαρτί, αλατίζουμε και πασπαλίζουμε με το φρέσκο πιπέρι. Βάζουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά να κάψει και προσθέτουμε 1 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο. Περνάμε τα φιλέτα από το
καυτό τηγάνι για 10΄΄-12΄΄ από κάθε μεριά μέχρι να πάρουν χρώμα, αλλά το κέντρο τους να είναι ακόμα ωμό.

Βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί και αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Κόβουμε τον τόνο σε φέτες και περιχύνουμε με την teriyaki και το φρέσκο θυμάρι.