Η αγάπη του Σταμάτη Τσίλια για τη Nikkei κουζίνα, γνωστή και αξιοσημείωτη από χρόνια, βρίσκει την απόλυτη έκφρασή της στο Mayan της Στοάς Πεσματζόγλου. Λιτός και κομψός ο χώρος αποπνέει την ηρεμία της ιαπωνικής κουλτούρας αλλά και τη ζωντάνια του περουβιανού στυλ ταυτόχρονα. Ξύλο παντού, μαύρα διακοσμητικά στοιχεία, διακριτικός φωτισμός και μουσική που ανεβάζει τη διάθεση στήνουν ένα σκηνικό που κλέβει τις εντυπώσεις με την πρώτη ματιά.

Οι πάγκοι και τα τραπέζια στο εσωτερικό έχουν θέα την ανοιχτή κουζίνα. Tο καλύτερο όμως κρύβεται στο βάθος, μια λιλιπούτεια πίσω αυλή με λίγα τραπεζάκια που μετατρέπει αυτή τη γωνιά της καρδιάς του ιστορικού κέντρου σε μίνι όαση. Ζαρντινιέρες με λουλούδια γύρω γύρω και μπόλικο φως να μπαίνει ανάμεσα από τα κτίρια, ό,τι πρέπει για ένα εξωτικό μεσημεριανό γεύμα ή ένα δείπνο, νωρίς, μετά το γραφείο. Στα πιάτα του Σταμάτη Τσίλια τον πρώτο λόγο έχουν τα φρέσκα υλικά πρώτης ποιότητας, οι καλοδουλεμένες τεχικές και η δημιουργικότητα.

Το νούμερό ένα πιάτο του μενού είναι αναμφισβήτητα το ceviche mediterranea. Ψάρι με όλη του τη φρεσκάδα και υλικά ζωντανά με το καθένα να δίνει το κάτι παραπάνω. Ζουμί αρωματικό, με το περγαμόντο να ξεχωρίζει, και τόσο δυνατό που προκαλεί αλλεπάλληλες εκρήξεις οξύτητας και κάψας στο στόμα. Το λευκό καλαμπόκι και ο πουρές γλυκοπατάτας ισορροπούν το τελικό αποτέλεσμα ενώ το κρεμμύδι που μαγειρεύεται στον πάγο είναι τραγανότατο.

Το rellenos de papa, δηλαδή η τηγανητή κρέμα πατάτας με γέμιση από μοσχάρι μαγειρεμένο σε miso, είναι επίσης ένα απολαυστικό πιάτο που σίγουρα ξεχωρίζει. Απίστευτα τραγανή κρούστα απ’ έξω, βελούδινο εσωτερικό και στη μέση κρέας τρυφερό, ζουμερό και νόστιμο. Ενδιαφέρουσα αντίθεση υφών που δένει ωραία με την γλυκοπικάντικη σάλτσα από πιπεριά aji rocoto. Στα highlights, το pan de molde, το χιλιανό ψωμάκι ατμού με γέμιση κρέμας τυριού που σερβίρεται μαζί με χειροποίητο βούτυρο με miso και καστανή ζάχαρη. Αφράτο και πεντανόστιμο λιώνει στο στόμα γι αυτό είναι ιδανικό συνοδευτικό σχεδόν για κάθε πιάτο του μενού αλλά τρώγεται άνετα και σκέτο.

Στα γλυκά, η επιλογή για την οποία θα άξιζε να έρθει και να ξαναέρθει κάποιος στο Mayan είναι το μεταξένιο κρεμέ λευκής σοκολάτας αρωματισμένο με τόνκα, δροσιστικό ζελέ από καλαμάνσι πλάι σε σοκολατένιο κέικ. Γλυκό όσο πρέπει, με το εξωτικό εσπεριδοειδές να δίνει το στίγμα του και το παιχνίδι των υφών να κάνει αισθητή την παρουσία του σε κάθε κουταλιά, αυτό το επιδόρπιο κλείνει αξιοπρεπώς ένα κοσμοπολίτικο γεύμα.

Info
Πανεπιστημίου 39, Στοά Πεσμαζόγλου, τηλ.: 210 3314 349
Κάθε Τετάρτη 50% έκπτωση σε φοιτητές

 

Το άρθρο της εβδομάδας