Με την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας να καταφθάνει ολοταχώς, όλοι αναζητούν κοντινούς προορισμούς για γρήγορες εξορμήσεις. Πόσο μάλλον όταν οι προορισμοί αυτοί συνδυάζουν σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, όμορφες ακρογιαλιές, πληθώρα εξαιρετικών οινοποιείων αλλά και ψαροταβέρνες με σπιτική φιλοξενία και εξαιρετικές νοστιμιές.

Ένα από τα μέρη που διαθέτουν όλα τα παραπάνω είναι και η Ερέτρια. Περίπου 2 ώρες έξω από την Αθήνα, είναι ιδανικό μέρος για μια κοντινή εκδρομή. Πάνω στην παραλία της θα συναντήσετε και την ψαροταβέρνα Ρεμέτζο της οικογένειας Μυτακίδη, που από μόνη της αποτελεί καλό λόγο επίσκεψης στην όμορφη παραθαλάσσια πόλη της Εύβοιας. Ιδρυμένη το 1999 από τους γονείς του Αλέξη και της Ντορίνας, των σημερινών ιδιοκτητών, η ταβέρνα είναι πηγή χαλάρωσης, ξεγνοιασιάς και, κυρίως, ποιοτικής ψαροφαγίας. Το μαγαζί απλώνει τα τραπέζια του ακριβώς δίπλα από τη θάλασσα, προσφέροντας θέα πρώτης σειράς στα νερά του Ευβοϊκού κόλπου, ενώ οι μεγάλες λευκές ομπρέλες χαρίζουν δροσιά τους ζεστούς μήνες.

Το όμορφο σκηνικό συντροφεύει η προσεγμένη κουζίνα του μαγαζιού, η έμφαση της οποίας δίνεται στα ψάρια και τα θαλασσινά, χωρίς όμως να λείπουν και μερικές αξιόλογες επιλογές σε κρέας. Η αρχή του δικού μας γεύματος έγινε με ψωμάκι ψημένο στα κάρβουνα συνοδευόμενο από λεπτή φέτα ντομάτας, ψιλοκομμένη ελιά, χοντρό αλάτι, ρίγανη και ελαιόλαδο.

Το τραπέζι μας τίμησε και ο δημιουργικός ντάκος με σάλτσα από ντομάτα και πιπεριά Φλωρίνης, φέτα και ρόκα – ένας εξαιρετικός συνδυασμός φρεσκάδας με ευχάριστα γλυκές γευστικές νότες και ήπια οξύτητα. Την εμφάνισή της έπειτα έκανε η δροσερή και αρωματική σαλατά με μαυρομάτικα φασόλια, ντοματίνια, πιπεριές και κόλιναδρο που περιχύνεται από μια ελαφριά vinaigrette. Ιδιαίτερα φίνο και το τηγάνι της ψαροταβέρνας, με τους ντοματοκεφτέδες, τους κολοκυθοκεφτέδες και το τηγανόψωμο να τηγανίζονται στην εντέλεια. Η ψαριέρα στο Ρεμέτζο γεμίζει καθημερινά με πληθώρα επιλογών σε φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, ανάμεσά τους, λιθρίνια, μπαρμπούνια, κουτσομούρες, τσιπούρες και γαρίδες. «Όλα μας τα ψάρια έρχονται καθημερινά από τα 6 καΐκια της περιοχής, ενώ τα θαλασσινά μας έρχονται κυρίως από την Χαλκίδα, μιας και θέλουμε να στηρίζουμε την τοπική αγορά και να αναδεικνύουμε τους θησαυρούς της θάλασσάς μας», λέει ο Αλέξης. Θεσπέσιες οι επιλογές και στα μαγειρευτά, με το κρασάτο χταπόδι με όμορφα δεμένο γιουβέτσι, αλλά και την πλούσια μακαρονάδα με αχνιστά μύδια να ξεχωρίζουν. Έφτασαν στο τραπέζι μας αχνιστά και μυρωδάτα.

Κρυφό χαρτί στο Ρεμέτζο είναι το κρασί, μεγάλο πάθος του Αλέξη και του Αντώνη Ρουμπή υπεύθυνου του μαγαζιού. Είναι και οι δύο πιστοποιημένοι sommelier. Έχουν σχεδιάσει μια εξαιρετική οινική λίστα που καλύπτει κάθε γούστο και τσέπη. «Φέτος, προσπάθησα να περιορίσω τις ετικέτες αλλά, κατά ένα μαγικό τρόπο, έφτασα τις 140», μας λέει γελώντας ο Αλέξης.

Με το όμορφο σκηνικό, τη φιλική εξυπηρέτηση και τις αξιόλογες επιλογές σε φαγητό και κρασί, το Ρεμέτζο αποτελεί εξαίσιο προορισμό για μια γευστική απόδραση από την πρωτεύουσα.

Info
Λεωφόρος Αρχαίου Θεάτρου 42, Ερέτρια 34008, τηλ. 2229 061446

Το άρθρο της εβδομάδας