Αναζητώντας εκείνη τη γεύση που ορίζει το ελληνικό comfort food, στη σκέψη όλων έρχεται ένα κοκκινιστό. Η παστιτσάδα είναι κάτι περισσότερο από ένα λαχταριστό κοκκινιστό, χάρη στο σπετσερικό. Είναι το φαγητό που θα γεμίσει το τραπέζι μας αναμνήσεις. Σερβίρεται απαραιτήτως με χοντρό μακαρόνι!
Υλικά
- Μερίδες: 4-5
- 80 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 1 κοτόπουλο, κομμένο σε μερίδες
- 3 μεγάλα κρεμμύδια, τριμμένα στο ρεντέ
- 50 ml ξίδι από κόκκινο κρασί, καλής ποιότητας
- 200 ml κόκκινο ημίγλυκο κρασί
- 300 γρ. ντοματάκια κονκασέ, ψιλοκομμένα
- 2 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
- 500 ml ζεστό νερό
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 2 δαφνόφυλλα
- μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
- αλάτι
- 1 κουτ. γλυκού κόκκινο γλυκό πιπέρι
- 1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα
- 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα, τριμμένη
- 1/2 κουτ. γλυκού μπαχάρι, τριμμένο
- 1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, τριμμένο
- 1/4 κουτ. γλυκού κύμινο, τριμμένο
- 1 κουτ. γλυκού Βούτυρο αγελαδινό Δράμας Νώμα
- 100 γρ. Γραβιέρα Κρήτης Νώμα
Για το σπετσερικό
Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Βήμα 1
Ζεσταίνουμε το μισό από το ελαιόλαδο και θωρακίζουμε το κοτόπουλο μέχρι να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, σοτάρουμε για 3΄-4΄, σβήνουμε με το ξίδι. Μόλις εξατμιστεί, χαμηλώνουμε τη φωτιά. Περιχύνουμε με το κρασί, καπακώνουμε, μαγειρεύουμε μέχρι να μελώσουν τα κρεμμύδια.
Βήμα 2
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα μπαχαρικά για το σπετσερικό. Προσθέτουμε τα ντοματάκια, τον ντοματοπελτέ διαλυμένο σε ζεστό νερό, ζάχαρη, δαφνόφυλλα, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, 1 κουτ. σούπας από το σπετσερικό, αλάτι, πιπέρι. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά για περίπου 45΄-50΄, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Βήμα 3
Βράζουμε τα μακαρόνια, ζεσταίνουμε το βούτυρο, ρίχνουμε τα μακαρόνια στην κατσαρόλα, αποσύρουμε, προσθέτουμε 3-4 κουτ. σούπας σάλτσα από το κοτόπουλο και πασπαλίζουμε με τη γραβιέρα.