Πλάι στην πλατεία Μαβίλη, εκεί που κάποτε έγραφε ιστορία το θρυλικό house club FAz, δημιουργήθηκε πριν από περίπου ένα χρόνο το Metaphor Athens, το creative hub των Γιώργου Κελέφη (περιοδικό ΟΖΟΝ) και Μιχάλη Αργυρού (Beton7). Στον 1ο όροφο βρίσκονται τα γραφεία του περιοδικού ΟΖΟΝ ενώ στο ισόγειο υπάρχει ένας πολυμορφικός εκθεσιακός χώρος ο οποίος συνδέεται αρμονικά με τη μπάρα και τη σάλα του ολοκαίνουργιου εστιατορίου του.
Η industrial αισθητική, με τις λιτές γραμμές και το μαύρο χρώμα να κυριαρχούν, φέρει την υπογραφή του αρχιτεκτονικού γραφείου PILA Studio. Την επιμέλεια ανέλαβε ο design ambassador Βασίλης Μπαρτζώκας που κατάφερε να δώσει ένα έξτρα urban στίγμα στον χώρο κάνοντάς τον να αποπνέει αυθεντικό νεοϋορκέζικο αέρα. Στα συν, η μουσική σε jazz, pop, soul και ethnic ρυθμούς, που με τις σωστές εναλλαγές και την κατάλληλη ένταση δημιουργεί μια χαλαρή ατμόσφαιρα.
Το μενού επιμελείται ο σεφ Κωνσταντίνος Λαλαούνης, σεφ του Άγγελου Μπακόπουλου στο Lesante Cape (Ζάκυνθος) και πρώην μέλος της ομάδας του Γιάννη Κιόρογλου στο La Guérite (Κάννες). Η μαγειρική του βασίζεται στις ντόπιες πρώτες ύλες και την εποχικότητα. Τα πιάτα του, αν και είναι επηρεασμένα από την ελληνική δημιουργική κουζίνα, διαθέτουν έντονα fusion στοιχεία. Παράλληλα, η μάνατζερ και σομελιέ Εύη Καματσέλου, φιλόξενη και ενημερωμένη, ενορχηστρώνει αρμονικά γύρω από τις γεύσεις του μενού τα καλοφτιαγμένα cocktails και τις επιλογές της μικρής αλλά αξιόλογης λίστας ελληνικών κρασιών.
Ο πιο δροσιστικός τρόπος για να ανοίξει η όρεξη στο Metaphor Athens είναι ένα σούπερ αρωματικό mastiha spriτz ή ένα ελαφρώς πικρούτσικο limoncello spritz. Ανάλαφρα και ντελικάτα, προετοιμάζουν κατάλληλα τον ουρανίσκο αλλά και το στομάχι για όσα θα ακολουθήσουν. Η χειροποίητη φοκάτσια με αλάτι και δενδρολίβανο είναι αφράτη μέσα και τραγανή απ’ έξω. Το βελούδινο αρωματικό βούτυρο με μοσχαρίσιο μεδούλι, και το πέστο φρέσκων μυρωδικών – σκέτη έκρηξη φρεσκάδας στο στόμα, που συνοδεύουν τη φοκάτσια κάνουν ωραίο συνδυασμό μαζί της και, παράλληλα, καλή αντίθεση μεταξύ τους.
Στη σαλάτα με ψητό κολοκύθι, το βασικό λαχανικό είναι ζωντανό και τραγανό ενώ κάθε επιπλέον στοιχείο έχει ουσιαστικό λόγο ύπαρξης. Η λιπαρότητα και η αλμύρα του κατσικίσιου τυριού ισορροπεί με τη φρεσκάδα της ρόκας και του kale. Ο βασιλικός και το καπνιστό λαδολέμονο με σουμάκ δίνουν ένα ενδιαφέρον αρωματικό αποτέλεσμα στο σύνολο ενώ τα τραγανά φουντούκια πάνε γάντι με το τυρί και παίζουν ένα διασκεδαστικό παιχνίδι υφών. Το αβοκάντο και να έλειπε, δεν θα πείραζε. Το σεβίτσε φαγκρί σε γάλα τίγρης με χυμό παντζάρι είναι ένα νόστιμο και ομολογουμένως εντυπωσιακό πιάτο. Οι ενδιαφέρουσες οξύτητες του έρχονται σε αντίθεση με τη γλύκα του παντζαριού ενώ τα σπιρτόζικα αρώματα του λαδιού κόλιανδρου και του φρέσκου λάιμ, η αψάδα του κρεμμυδιού, η τραγανιστή τηγανιτή κινόα και οι σπόροι ροδιού δίνουν χαρακτήρα στην κάθε μπουκιά.
Άξιο δοκιμής επίσης το αρνί με τη ρεβιθάδα, το έντονα μπαχαρένιο γιαούρτι, το τζελ πιπεριάς Φλωρίνης και το λάδι κόλιανδρου. Πρόκειται για ένα πιάτο που οφείλει τη βαθιά νοστιμιά του στα εξαιρετικής ποιότητας υλικά αλλά και στον συνδυασμό σύγχρονων τεχνικών γαστρονομίας. Ενδιαφέρουσα ιδέα, με προοπτικές για περαιτέρω βελτίωση όμως, είναι το μοσχαρίσιο ταρτάρ που αν και διαθέτει όλη τη γεύση και την υγρασία του εξαιρετικού κρέατος χάνεται ανάμεσα στο αρσενικό Νάξου, τον παστό κρόκο αυγού και την πίτα naan πάνω στην οποία σερβίρεται.
Ωστόσο, το πιάτο για το οποίο θα άξιζε να έρθει κάποιος ξανά και ξανά σε αυτό το εστιατόριο είναι το ψάρι ημέρας (συνήθως είναι σφυρίδα ή συναγρίδα). Πουρές φινόκιο – αχλάδι με υποδειγματική υφή και γευστική ισορροπία, φινόκιο μπρεζέ που λιώνει στο στόμα, πούδρα προσούτο – φουντούκι με απίθανα αρώματα, μεταξένια σάλτσα beurre blanc με εσπεριδοειδή που δίνουν την απαραίτητη ξινούτσικη νότα. Εδώ, όλα τα στοιχεία, αν και φαινομενικά ετερόκλητα, κουμπώνουν σαν τα κομμάτια ενός παζλ που φαίνεται ότι πήρε καιρό και προσπάθεια για να ολοκληρωθεί.
Στα επιδόρπια, ο pastry chef Αργύρης Πόπτσιος (επίσης συνεργάτης του Άγγελου Μπακόπουλου) κρατάει τον πήχη σε εξίσου καλό επίπεδο. Η lemon pavlova με τραγανή μαρέγκα, κρεμέ λεμονιού, βανίλια Μαδαγασκάρης, ζωμό φράουλας, αφρό κόκκινων φρούτων και σορμπέ λάιμ ισορροπεί ευχάριστα ανάμεσα στο ξινό και το γλυκό. Το κρεμέ σοκολάτας γάλακτος με κραμπλ δημητριακών, τζελ μάνγκο, φιλέτα πορτοκάλι, τουίλ κακάο και σορμπέ σαγκουίνι αποδεικνύουν ότι σοκολάτα και εσπεριδοειδή συνδυάζονται απολαυστικά, ειδικά όταν κάποιος κατέχει καλά την τέχνη της ζαχαροπλαστικής.
Info
Δορυλαίου 10 (Πλατεία Μαβίλη), Αθήνα, τηλ.: 210 6451 169