Συνήθως αυτή την μέρα προτιμώ να την περνάω με φίλους σπίτι είτε ψήνοντας στο μπαλκόνι, όπως προστάζει το έθιμο, είτε παραγγέλνοντας από κάποιο ψητοπωλείο της γειτονιάς. Όμως, αν εσείς θέλετε να βγείτε να την γιορτάσετε σε κάποιο από τα πολλά εστιατόρια της πόλης, παρακάτω θα βρείτε πέντε προτάσεις και τι ακριβώς να δοκιμάσετε για να είστε ετοιμασμένοι. Φυσικά μην φύγετε από το σπίτι αν δεν έχετε κάνει κράτηση γιατί πολύ απλά θα ταλαιπωρηθείτε άδικα.

Basegrill Athens
Κατά την άποψη μου είναι ίσως από τα λίγα καλά εστιατόρια για κρέας. Για την ιστορία να σας αναφέρω ότι λειτουργεί στον ίδιο χώρο από το 2005. Οι αδερφοί Λιάκοι κάνουν εξαιρετική δουλειά τόσο στην επιλογή της πρώτης ύλης – προσπαθούν να αναδείξουν κοπές από εγχώριες ράτσες και προμηθεύονται τα κρέατα από μικρές ελληνικές φάρμες – όσο και στο σωστό ψήσιμο. Επίσης τον τελευταίο καιρό φτιάχνουν και τα δικά τους αλλαντικά που επιβάλλεται να τα δοκιμάσετε. Μαζί λοιπόν, με τα πολυφημισμένα «αυγά σαν τα μάτια μου», την φωλιά δηλαδή, της λεπτοκομμένης τηγανητής πατάτας με τα αυγά από πάνω, ζητήστε την picanha καθώς και το λουκάνικο μαύρου χοίρου. Η κράτηση είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη.
Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως 64, Περιστέρι, τηλ. 2105757455

Γίδι
Από τις αγαπημένες μου χασαποταβέρνες της πόλης με cult ατμόσφαιρα. Ο Βασίλης Ακρίβος έβαλε τον «ιδιαίτερο» κρεοπώλη και ικανό ψήστη, Γιάννη Κουστένη να παίζει με τα κρέατα, τις κοπές και φυσικά το ιδανικό ψήσιμο και να δίνει καθημερινά ένα μοναδικό show – όταν βρεθείτε από κοντά θα καταλάβετε τι εννοώ. Τα αρνίσια παϊδάκια που έρχονται μέσα σε γάστρα και έχουν πολύ αλάτι, δεν πρέπει να λείψουν από το τραπέζι σας. Ούτε και το ζουμερό μπιφτέκι προβατίνας που μπορείτε να το συνδυάσετε με τηγανητές πατάτες και μια φανταστική βαρελίσια φέτα. Αν είστε τυχεροί και έχουν «αντικριστό», ζητήστε μια μερίδα.
Λεωφόρος Τατοΐου 17, Μεταμόρφωση, τηλ. 2102828848

Vezene Athens
Η αγάπη του Άρη Βεζενέ για τα κρέατα, τις κοπές, τις ωριμάνσεις τους και το σωστό ψήσιμο τους είναι κάτι παραπάνω από γνωστή. Μπορεί η ατμόσφαιρα του να μην είναι και η πιο ιδανική, μιας η μικρή του σάλα είναι φορτωμένη με πολλά τραπέζια, όμως αξίζει να το επισκεφτείτε. Εκτός από τα «διαφορετικά» πρώτα όπως το παστίτσιο που σερβίρεται κρύο, έχει βοδινό ταρτάρ, δοκιμάστε κάποιο από τα ωριμασμένα steak που θα σας έρθει στο τραπέζι ψημένο στην εντέλεια. Ίσως για το δείπνο σας να βάλετε λίγο πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη αλλά… θα ανταμειφθείτε, γευστικά τουλάχιστον.
Βρασίδα 11, Ιλίσια, τηλ. 2107232002

Θανάσης 1948
Στο εν λόγω μαγαζί δεν θα πάτε σίγουρα για την διακόσμηση του. Ταβέρνας παλιάς κοπής, που αν και έχει ανακαινιστεί, δεν έχει βγάλει την cult φιλοσοφία της, αλλά ούτε και το θέλει. Λειτουργεί από το 1948 κρατώντας πάντα ως πρωταγωνιστή των πιάτων του, το κρέας. Ζητήστε απλές τηγανιτές πατάτες, τα τρυφερά αρνίσια παϊδάκια ή την ζουμερή σπαλομπριζόλα μαζί με μια χωριάτικη σαλάτα. Έχουν βέβαια και picanha, tagliata και άλλες κοπές, παρ’ όλα αυτά θα σας πρότεινα να «παίξετε» παραδοσιακά.
Καβάφη 48, Άγιος Ελευθέριος, τηλ. 2102288675

Beefbar Athens
Μεγάλα του όπλα είναι η κοσμοπολιτική ατμόσφαιρα και η ειδυλλιακή θέα που προσφέρει. Σε αυτά προσθέστε την μεγάλη ποικιλία από κοπές black angus, kobe και wagyu που ψήνονται στο grill ακριβώς όπως πρέπει χωρίς να χάνουν τους ζωμούς τους. Σας προτείνω να δοκιμάσετε την πληθωρική tomahawk που το μόνο που χρειάζεται να προσθέσετε είναι λίγο χοντρό αλάτι. Το κρέας της είναι ζουμερό με τραγανό εξωτερικό. Συμβουλή μου, μην ζητήσετε κανένα συνοδευτικό, θα χάσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο και δεν αξίζει. Η αλήθεια είναι ότι θα πληρώσετε κάτι παραπάνω από το κανονικό, αλλά σκεφτείτε ότι μπορείτε εύκολα να την μοιραστείτε.
Four Seasons Hotel (Astir Palace), Βουλιαγμένη, τηλ. 2109670700

Δείτε επίσης:
Το κρέας της Τσικνοπέμπτης: 16 κρεοπωλεία για τις αγορές σας

Μαγειρεύουμε με λουκάνικα: 20 συνταγές για όλα τα γούστα

Πώς να μαγειρέψετε τέλεια τα μπέργκερ στο τηγάνι;