Αν το παιδί σας έχει δυσανεξία στη γλουτένη και ταυτόχρονα είναι αρκετά δύστροπο στο φαγητό, με αποτέλεσμα να καταλήγετε συχνά σε ανθυγιεινές λύσεις, μπορείτε να βρείτε τρόπους να το δελεάσετε.
Για να σας βοηθήσουμε, συγκεντρώσαμε 10 προτάσεις για υγιεινά αλμυρά και -κυρίως- γλυκά σνακ, που μπορούν να καταναλώσουν άφοβα τα παιδιά σας, είτε έχουν είτε δεν έχουν δυσανεξία στη γλουτένη.
Τσιπς γλυκοπατάτας
Είναι υγιεινές, θρεπτικές και γλυκές! Περιέχουν βιταμίνη Α και C και τα παιδιά θα τις λατρέψουν! Επίσης έρευνες έχουν δείξει ότι βοηθούν τη μνήμη και την απόδοση στο σχολείο, όπως και στα αθλήματα. Τα τσιπς γλυκοπατάτας φτιάχνονται εύκολα και γρήγορα και είναι ιδανικά για κάθε ώρα της ημέρας. Απλώς κόψτε λεπτές και στρογγυλές φέτες γλυκοπατάτας, πασπαλίστε τις με αλάτι ή/και γλυκιά πάπρικα (και η καπνιστή ταιριάζει υπέροχα) και ψήστε τις πάνω σε μια λαδόκολλα σε ρηχό ταψί για 40 λεπτά περίπου. Η κόκκινη γλυκοπατάτα μπορεί να μπει και σε γλυκό καθώς ταιριάζει υπέροχα με τα καρύδια, την κανέλα και το μέλι. Δοκιμάστε την σε τάρτα συνδυάζοντάς την με αυτά τα υλικά και θα μας θυμηθείτε!
Αυγά
Είναι μια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες και βιταμίνες Α και D. Τα scrumbled eggs αποτελούν ιδανικό πρωινό για τα παιδιά και είναι προτιμότερα από τα δημητριακά, που περιέχουν συνήθως μεγάλη ποσότητα ζάχαρης. Ωστόσο, επειδή το πώς προτιμά κάθε παιδί το αυγό του διαφέρει, καλό είναι να το φτιάξετε, όπως το θέλει. Τα βραστά αυγά είναι τα πιο υγιεινά, αλλά προκειμένου να το φάνε τα παιδιά, και το τηγανητό ή η ομελέτα ακόμα και ο καγιανάς είναι πολύ καλές επιλογές. Άλλωστε, έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που καταναλώνουν ένα αυγό την ημέρα έχουν μικρότερη ροπή προς την παχυσαρκία.
Φιστικοβούτυρο
Το φιστικοβούτυρο και γενικότερα τα βούτυρα ξηρών καρπών αρέσουν σε όλα τα παιδιά. Το αμυγδαλοβούτυρο και το βούτυρο κάσιους έχουν την πιο ουδέτερη γεύση και κάνουν μαζί με μέλι και κακάο τις πιο νόστιμες μερέντες! Προσοχή βέβαια στις ποσότητες γιατί όλα είναι πλούσια σε θερμίδες, αλλά και σε βιταμίνες και μέταλλα: τα περισσότερα έχουν σεβαστή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, ψευδάργυρο, ασβέστιο και πρωτεΐνη. Ταιριάζουν τέλεια σε ψωμί χωρίς γλουτένη, ενώ μπορείτε να φτιάξετε επίσης γκρανόλα με βρώμη, μπανάνα και φιστικοβούτυρο ή άλλο βούτυρο. Παράλληλα, μπορείτε με τα ίδια υλικά να φτιάξετε και μπισκοτάκια ή μπάρες, που θα σας κρατήσουν και περισσότερες μέρες.
Μαύρο ρύζι
Είναι πολύ πιο υγιεινό από το λευκό. Είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες ενώ περιέχει ασβέστιο και κάλιο, συμβάλλοντας στη σωστή ανάπτυξη των οστών του σώματος αλλά και του εγκεφάλου. Μπορείτε να το χρησιμοποιείτε ως συνοδευτικό σε πολλά φαγητά, αντικαθιστώντας τις πατάτες. Επίσης είναι ωραία ιδέα και για ρυζόγαλο: του δίνει πιο μεστή γεύση.
Μπανάνες
Δεν υπάρχει παιδί που να μην αγαπά τις μπανάνες! Είναι ένα πολύ θρεπτικό και πεντανόστιμο φρούτο, πλούσιο σε κάλιο, μαγνήσιο και φυτικές ίνες. Τρώγονται φυσικά σκέτες, αλλά μπορούν να ταιριάξουν τέλεια και με βρώμη ή/και μαύρη σοκολάτα και να αποτελέσουν ένα νόστιμο και υγιεινό σνακ.
Αβοκάντο
Αν και συνήθως τα παιδιά εκφράζουν μια απέχθεια σε καθετί πράσινο, είτε είναι φρούτο ή λαχανικό, αν δοκιμάσουν αβοκάντο θα αλλάξουν γνώμη γιατί είναι κρεμώδες και δροσερό. Και αν ωστόσο δεν το δοκιμάσουν μόνο του, μπορείτε να το κρύψετε σε μπάρες, κέικ ή μπισκότα, μιας και έχει πολύ ουδέτερη γεύση. Εμείς λατρεύουμε το γουακαμόλε, το οποίο μπορείτε να σερβίρετε με sticks καρότου ή αγγουριού, ενώ για γλυκό, λατρεύουμε τη μους αβοκάντο, που φτιάχνεται εύκολα και γρήγορα!
Γιαούρτι
Ό,τι πρέπει για απογευματινό ή για δεκατιανό, ακόμα και για πρωινό. Ξέρουμε ότι τα επιδόρπια γιαουρτιού είναι πιο δελεαστικά για τα παιδιά και πιο νόστιμα αλλά έχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης ή γλυκαντικών. Οπότε δοκιμάστε να… στολίσετε μόνοι σας το γιαούρτι σας με φρούτα, μέλι ή και σιρόπι σφενδάμου, φιστικοβούτυρο και κανέλα.
Βρώμη
Είναι μια λύση για να αντικαταστήσετε τα δημητριακά που περιέχουν πολλή ζάχαρη. Ελέγξτε, ωστόσο, τις ετικέτες γιατί κάποιες μάρκες μπορεί να περιέχουν γλουτένη. H βρώμη είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και ενεργοποιεί τα καλά βακτήρια του εντέρου. Μπορείτε να τη δώσετε στα παιδιά είτε σε μορφή πόριτζ με μέλι και κανέλα (μοιάζει πολύ με ρυζόγαλο), είτε ως γκρανόλα, να φτιάξετε μπάρες δημητριακών ή μπισκοτάκια.
Ξηροί καρποί
Οι ξηροί καρποί είναι πολύ υγιεινοί, ειδικά αν καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες και φυσικά χωρίς αλάτι. Περιέχουν φυτικές ίνες, καλά λιπαρά και πρωτεΐνες και μπορούν να καταναλωθούν είτε σκέτοι ως σνακ, είτε ως συστατικό σε κάποιο επιδόρπιο (γιαούρτι, γκρανόλα, μέσα σε μπάρες ή μπισκότα).
Κουνουπίδι και μπρόκολο
Δεν φαίνονται εκ πρώτης όψεως πολύ αγαπημένα λαχανικά για παιδιά. Ωστόσο, είναι πλούσια σε βιταμίνες και φυτικές ίνες και έχουν την ιδιότητα να… προσαρμόζονται στη γεύση των υλικών με τα οποία συνδυάζονται. Μπορείτε επομένως να τα… κρύψετε μέσα σε αγαπημένες συνταγές και τα παιδιά να μην το καταλάβουν καν!
Το Olivemagazine.gr δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, δεν κάνει διαγνώσεις και δεν προτείνει ιατρικές θεραπείες. Οι πληροφορίες που δημοσιεύονται σε αυτόν τον ιστότοπο δεν έχουν στόχο να αντικαταστήσουν τις ιατρικές συμβουλές και δεν θα πρέπει να προβείτε σε καμία ενέργεια πριν συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
Δείτε επίσης:
7 υγιεινά οικογενειακά σνακ για την παραλία
Φτιάχνουμε την τέλεια γκρανόλα χωρίς γλουτένη