Το αγαπημένο αυτό πιάτο στην πιο παραδοσιακή του εκδοχή. Οι ελιές και ο κιμάς από δύο διαφορετικά κρέατα, είναι αυτά που του δίνουν τον αυθεντικό σμυρνέικο χαρακτήρα του. Αν δεν τα έχετε δοκιμάσει με ελιές, δεν ξέρετε τι χάνετε.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζέτε τον κιμά, το
σκόρδο , το κύμινο, τις 2 κουτ. σούπάς ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι. Σε ένα άλλο μπολ μουσκεύέτε τις φέτες το ψωμί στο κρασί για 2-3 λεπτά, τις στύβέτε πολύ καλά και τις ρίχνέτε στο μίγμα του κιμά.
Ζυμώνέτε καλά το μίγμα για 4-5 λεπτά μέχρι να γίνει ομοιόμορφο. Οση ώρα το ζυμώνέτε, μουσκεύέτε τακτικά τα χέρια σας στο κρασί, έτσι ώστε το μίγμα να απορροφά σταδιακά την υγρασία και να γίνει ακόμη πιο αφράτο. Πλάθέτε κεφτεδάκια ελαφρώς μεγάλα και μακρόστενα (περίπου 30 γρ. το καθένα).
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνετε μπόλικο ελαιόλαδο, ώσπου η στάθμη να φτάσει τα 3 εκ. Το ζεσταίνέτε σε μέτρια φωτιά και όταν κάψει τηγανίζέτε τα σουτζουκάκια σε δόσεις, για 4-5 λεπτά, γυρίζοντάς τα τακτικά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα. Στραγγίζέτε κάθε δόση σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Σάλτσα: Σε βαθύ τηγάνι βάζετε τις τριμμένες ντομάτες, τις λιαστές ντομάτες, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, τις ελιές, αλάτι και πιπέρι και βράζετε για 10΄. Προσθέτετε τα σουτζουκάκια και συνεχίζετε το βράσιμο για 4-5 λεπτά. Σερβίρετε με ρύζι ή πουρέ πατάτας.
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζέτε τον κιμά, το
σκόρδο , το κύμινο, τις 2 κουτ. σούπάς ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι. Σε ένα άλλο μπολ μουσκεύέτε τις φέτες το ψωμί στο κρασί για 2-3 λεπτά, τις στύβέτε πολύ καλά και τις ρίχνέτε στο μίγμα του κιμά.
Βήμα 2
Ζυμώνέτε καλά το μίγμα για 4-5 λεπτά μέχρι να γίνει ομοιόμορφο. Οση ώρα το ζυμώνέτε, μουσκεύέτε τακτικά τα χέρια σας στο κρασί, έτσι ώστε το μίγμα να απορροφά σταδιακά την υγρασία και να γίνει ακόμη πιο αφράτο. Πλάθέτε κεφτεδάκια ελαφρώς μεγάλα και μακρόστενα (περίπου 30 γρ. το καθένα).
Βήμα 3
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνετε μπόλικο ελαιόλαδο, ώσπου η στάθμη να φτάσει τα 3 εκ. Το ζεσταίνέτε σε μέτρια φωτιά και όταν κάψει τηγανίζέτε τα σουτζουκάκια σε δόσεις, για 4-5 λεπτά, γυρίζοντάς τα τακτικά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα. Στραγγίζέτε κάθε δόση σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Βήμα 4
Σάλτσα: Σε βαθύ τηγάνι βάζετε τις τριμμένες ντομάτες, τις λιαστές ντομάτες, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, τις ελιές, αλάτι και πιπέρι και βράζετε για 10΄. Προσθέτετε τα σουτζουκάκια και συνεχίζετε το βράσιμο για 4-5 λεπτά. Σερβίρετε με ρύζι ή πουρέ πατάτας.