Σούπα ντομάτας με γεμιστά ντοματίνια με μπακαλιάρο. Ελαφρύ πιάτο πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά και βιταμίνη D χάρη στον μπακαλιάρο.
Υλικά
- 400γρ. ντοματίνια
- ½ κρεμμύδι
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 μικρή κόκκινη καυτερή πιπεριά
- 1 πιπεριά Φλωρίνης
- 100ml κρασί Σάμου, γλυκό
- 2 κουτ. γλυκού μουστάρδα με κόκκους
- 1 κουτ. σούπας μέλι
- 4 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 10 φύλλα βασιλικού φρέσκου
- αλάτι, πιπέρι
- 300γρ. μπακαλιάρο παστό ξαρμυρισμένο, σε κομματάκια
- 5 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- ξύσμα + χυμό από 1 λεμόνι
- 1 σκελίδα σκόρδο, σε λεπτές φέτες
- 1 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
- πιπέρι
- 16 ντοματίνια (όσο πιο μεγάλα γίνεται)
- ανθούς βασιλικού
Για τη σούπα
Για τον μπακαλιάρο
Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Βήμα 1
Για τη σούπα: Βάζετε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και τα πολτοποιείτε μέχρι να γίνει μια λεία σούπα. Βάζετε τη σούπα στο ψυγείο για να παγώσει και να βγουν όλες οι γεύσεις και τα αρώματα από τα υλικά.Βήμα 2
Για τον μπακαλιάρο: Βάζετε όλα τα υλικά σε ένα σκεύος, έτσι ώστε ο μπακαλιάρος να είναι καλυμμένος με το λαδολέμονο, σκεπάζετε και φυλάτε στο ψυγείο για 2-3 ώρες. Αν χρειαστεί, βάζετε επιπλέον υγρά για να σκεπαστεί.Βήμα 3
Βγάζετε το μπακαλιάρο από τα υγρά, τον κόβετε με τα χέρια σας σε μικρά κομμάτια και τον κρατάτε στην άκρη. Κόβετε και καθαρίζετε τα ντοματίνια όπως τα γεμιστά, γεμίζετε με τον μπακαλιάρο και κλείνετε με το καπάκι τους.Βήμα 4
Σερβίρετε τη σούπα σε βαθιά πιάτα, τοποθετείτε 3-4 ντοματίνια, σκορπάτε ανθούς βασιλικού και σερβίρετε.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina & Olivia Web