kotopoulo-saltsa-giaourti
clock icon
1:15'

Κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο και σάλτσα γιαουρτιού

Υλικά

  • 6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 3 κουτ. σούπας θυμάρι φρέσκο
  • 2 κουτ. σούπας δεντρολίβανο φρέσκο
  • 3 κουτ. σούπας ρίγανη φρέσκια
  • 1 λεμόνι
  • 4 μπούτια κοτόπουλου, κομμένα στη μέση
  • 25 πατάτες baby, κομμένες στη μέση
  • 1 μεσαίο κρεμμύδι, κομμένο στα 4
  • 2 κεφάλια σκόρδου, κομμένα στη μέση
  • 4 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 2 φλιτζάνια ντοματίνια
  • ¼ φλιτζανιού γιαούρτι
  • αλάτι, πιπέρι

Ο Λάμπρος Βακιάρος αναβαθμίζει το κλασικό κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο, προσθέτοντας ποικιλία μυρωδικών. Η σάλτσα γιαουρτιού θα το συνοδεύσει ιδανικά.

Ρίχνετε στον πολυκόφτη το ελαιόλαδο, το θυμάρι, το δεντρολίβανο, τη ρίγανη, ξύσμα και χυμό από το λεμόνι, αλάτι, πιπέρι και χτυπάτε να ομογενοποιηθούν.
Σε ένα μπολ βάζετε το κοτόπουλο, τις πατάτες, το κρεμμύδι, αλατοπιπερώνετε και περιχύνετε με το μίγμα του ελαιολάδου. Ανακατεύετε καλά, σκεπάζετε με μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220οC, στον αέρα. Στρώνετε ένα μεγάλο ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και ρίχνετε μέσα όλα τα υλικά από το μπολ. Βάζετε μέσα και τα κεφάλια σκόρδου που έχετε κόψει στη μέση, με το κόψιμο να κοιτάει τον πάτο του ταψιού και τα κομμάτια του βουτύρου. Ψήνετε στο φούρνο για 20 λεπτά.
Σε ένα μπολ βάζετε τα ντοματίνια, περιχύνετε με ελάχιστο ελαιόλαδο και αλατίζετε. Μετά τα πρώτα 20 λεπτά ψησίματος του κοτόπουλου, προσθέτετε και τα ντοματίνια στο ταψί και ψήνετε για άλλα 30-35 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το κοτόπουλο και να ψηθεί καλά εσωτερικά.
Βγάζετε το ταψί από το φούρνο. Βγάζετε τα σκόρδα και πιέζετε το εσωτερικό τους στον πολυκόφτη μαζί με λίγα υγρά από το ταψί, το γιαούρτι, αλάτι και πιπέρι και χτυπάτε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε στη σάλτσα και μερικά από τα ψημένα ντοματίνια.
Σερβίρετε το φαγητό σε πιάτα και γαρνίρετε με τη σάλτσα γιαουρτιού.

Διαδικασία

Βήμα 1

Ρίχνετε στον πολυκόφτη το ελαιόλαδο, το θυμάρι, το δεντρολίβανο, τη ρίγανη, ξύσμα και χυμό από το λεμόνι, αλάτι, πιπέρι και χτυπάτε να ομογενοποιηθούν.

Βήμα 2

Σε ένα μπολ βάζετε το κοτόπουλο, τις πατάτες, το κρεμμύδι, αλατοπιπερώνετε και περιχύνετε με το μίγμα του ελαιολάδου. Ανακατεύετε καλά, σκεπάζετε με μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.

Βήμα 3

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220οC, στον αέρα. Στρώνετε ένα μεγάλο ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και ρίχνετε μέσα όλα τα υλικά από το μπολ. Βάζετε μέσα και τα κεφάλια σκόρδου που έχετε κόψει στη μέση, με το κόψιμο να κοιτάει τον πάτο του ταψιού και τα κομμάτια του βουτύρου. Ψήνετε στο φούρνο για 20 λεπτά.

Βήμα 4

Σε ένα μπολ βάζετε τα ντοματίνια, περιχύνετε με ελάχιστο ελαιόλαδο και αλατίζετε. Μετά τα πρώτα 20 λεπτά ψησίματος του κοτόπουλου, προσθέτετε και τα ντοματίνια στο ταψί και ψήνετε για άλλα 30-35 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το κοτόπουλο και να ψηθεί καλά εσωτερικά.

Βήμα 5

Βγάζετε το ταψί από το φούρνο. Βγάζετε τα σκόρδα και πιέζετε το εσωτερικό τους στον πολυκόφτη μαζί με λίγα υγρά από το ταψί, το γιαούρτι, αλάτι και πιπέρι και χτυπάτε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε στη σάλτσα και μερικά από τα ψημένα ντοματίνια.

Βήμα 6

Σερβίρετε το φαγητό σε πιάτα και γαρνίρετε με τη σάλτσα γιαουρτιού.