Τώρα τις γιορτές ένας φρέσκος ζωμός χρειάζεται για τις παρασκευές μας, από ένα συνοδευτικό πιλάφι μέχρι το κρέας της γιορτής.
Για 1 λίτρο σπιτικού ζωμού:
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά ρίχνετε 1 κιλό κόκαλα μοσχαρίσια σπασμένα μαζί με 500γρ. μοσχαρίσιο σβέρκο σε κομμάτια, 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό, 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο, 2 μεγάλα καρότα και 1 κλωνάρι σέλινο. Σβήνετε με ½ φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτετε 1 λίτρο κρύο νερό. Μόλις πάρει μια-δυο βράσεις αφαιρείτε με τρυπητή κουτάλα τους αφρούς που θα σχηματιστούν στην επιφάνεια για όση ώρα χρειαστεί. Ρίχνετε 1 μπουκέ γκαρνί (1 αρωματικό μπουκετάκι με μερικά κλωνάρια μαϊντανό, θυμάρι και 2-3 φύλλα δάφνης δεμένα καλά με σπάγκο κουζίνας), κλείνετε ελαφρώς με καπάκι και σιγοβράζετε για περίπου 2 ώρες.