Το ήξερα ότι ανάμεσα στα πράγματα που θα μού έλειπαν όταν θα γινόμουν χορτοφάγος, θα ήταν σίγουρα το σουβλάκι. Ωστόσο πήρα τη μεγάλη απόφαση και έγινα vegan πριν από αρκετά χρόνια. Και ενώ αρχικά παράγγελνα βαρετά και -συχνά- άνοστα οικολογικά σουβλάκια με ντομάτα-πατάτα-μαρούλι, σύντομα κατάλαβα πως αυτά δεν ήταν αρκετά για να καλύψουν τη λαχτάρα μου για ελληνικό street food. Έξι χρόνια μετά δηλώνω με περηφάνια ότι έχω βρει τα πιο νόστιμα, ευφάνταστα και απολαυστικά χορτοφαγικά σουβλάκια, που κάνουν μέχρι και κρεατοφάγους να ζητιανεύουν για μια μπουκιά.
1. Cookoomela
Το Cookoomela (πρώην Amanita), το μικρό εναλλακτικό vegan σουβλατζίδικο του κέντρου έφερε πριν μερικά χρόνια τα πάνω κάτω στον κόσμο των foodies όταν τούς συνέστησε το γύρο μανιταριών. Ο κατάλογός του είναι μικρός, περιεκτικός και πραγματικά πεντανόστιμος: Cookoomela Red με γύρο μανιταριών, αβοκάντο, vegan μαγιονέζα, σάλτσα ντομάτας, πατάτες και σαλάτα, Cookoomela Yellow με γύρο μανιταριών, αβοκάντο, vegan μαγιονέζα, μουστάρδα, πατάτες και σαλάτα, Cookomela Green με γύρο μανιταριών, πράσινη σαλάτα, sauce verde και tartar sauce από γιαούρτι σόγιας, Cookoomela Kebab με σουτζουκάκια από φακή, σάλτσα ντομάτας, τυρί κρέμα από αμύγδαλο, πατάτες και σαλάτα. Στον κατάλογο συναντάμε επίσης χειροποίητες τηγανητές πατατούλες και Vegan Daco Salad με ντάκο, ντομάτα και τυρί αμυγδάλου -όλα στα 2,5€.
Θεμιστοκλέους 43-45, Αθήνα, Τηλ. 21 1182 2343
2. Η πίτα της Ισμήνης
Στο σουβλατζίδικο της Ισμήνης δοκίμασα ένα οικολογικό σουβλάκι, τελείως διαφορετικό από τα άλλα. Εάν σου αρέσει η γεύση της χωριάτικης σαλάτας, τότε θα λατρέψεις το λαχταριστό τυλιχτό της με κόκκινη σάλτσα, πατατούλες κομμένες στο χέρι, ελιές, κρεμμύδι και φέτα -την οποία μπορείς να αφαιρέσεις αν είσαι vegan-. Είναι ένα από εκείνα τα σουβλάκια που θυμίζουν γιαγιά και που δύσκολα μπορείς να φας μόνο ένα, ακόμα και αν έχεις χορτάσει.
Θηβών 395, Αιγάλεω, Τηλ. 21 0531 1505
3. Street Souvlaki
Τα ψητά λαχανικά θεωρούνται συνήθως από τις πιο βαρετές χορτοφαγικές επιλογές, αφού συνήθως σερβίρονται άνοστα και «μαραμένα». Στο Street Souvlaki όμως τα περνούν από ξυλάκι και τα μαγειρεύουν ελαφρά στη σχάρα, έτσι ώστε να μαλακώνουν χωρίς να χάνουν όμως την τραγανότητά τους. Μπορείς να παραγγείλεις το καλαμάκι λαχανικών με καρότο, πιπεριά, μελιτζάνα, κολοκυθάκι και μοναδικά μελωμένο κρεμμύδι σε μερίδα ή να το κάνεις τυλιχτό προσθέτοντας πατάτες, μαρούλι, ντομάτα και μουστάρδα ή γιαούρτι, αν είσαι χορτοφάγος. Στον κατάλογό του συναντάμε επίσης γύρο μανιταριών με σος τρούφας για τους πιο περιπετειώδεις ουρανίσκους.
Σωτήρος Διός 37, Πειραιάς, Τηλ. 21 0417 0866
Κολοκοτρώνη 30, Αθήνα, Τηλ. 21 0325 3939
4. Γη
Στο πρώτο vegan-raw εστιατόριο της πόλης, στο Γη, έφαγα μερικά από τα πιο νόστιμα χορτοφαγικά wraps που έχω δοκιμάσει. Τεχνικά μπορεί να μην θεωρούνται σουβλάκια, αλλά επειδή η γέμισή τους μιμείται το κλασικό street food, αποφάσισα να τα συμπεριλάβω στη λίστα μου. Η πίτα έχει αντικατασταθεί από raw tortillas από μπανάνα, μήλο και λιναρόσπορο, οι οποίες γεμίζονται με «τζατζίκι» ξηρών καρπών, nuts kebab, μαρούλι, ντομάτα και κρεμμύδι. Αν τα παραγγείλεις σε μερίδα για δύο έρχεται μαζί με μία χορταστική χωριάτικη σαλάτα με απίστευτη φέτα από κάσιους.
Γρ. Λαμπράκη 69, Γλυφάδα, Τηλ. 21 0964 8512
5. Roots
Στη γραφική πλατεία Άθωνος, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, βρίσκεται το Roots, το πρώτο χορτοφαγικό εστιατόριο της πόλης. Είναι ένα από εκείνα τα μαγαζιά που αποδεικνύουν ότι το vegan φαγητό απευθύνεται σε όλους καθώς πειραματίζεται με συνταγές, υλικά και τεχνικές, βγάζοντας νόστιμα και ιδιαίτερα πιάτα, που ενθουσιάζουν ακόμη και κρεατοφάγους. Στα συν του Roots, πέραν των πιάτων, συμπεριλαμβάνεται το φιλικό κλίμα που δημιουργούν με το χαμόγελο και την ευγενική τους διάθεση οι ιδιοκτήτες. Ανάμεσα στα πιάτα του μενού από τον δικό μας vegan chef Μάνο Γρηγορόπουλο, ξεχωρίζω το πιτόγυρο με γύρο από βιολογικό κεμπάπ σόγιας, ντομάτα, φρέσκο κρεμμύδι και vegan τζατζίκι ή vegan μαγιονέζα. Συνοδεύεται από λαχταριστές και τραγανές πατάτες baby τσακιστές.
Μπαλάνου 4, Θεσσαλονίκη, Τηλ. 231 026 8063