Μια σαλάτα που περισσότερο μοιάζει με συνοδευτικό, αφού ταιριάζει υπέροχα με ψητά κρεατικά, κεφτεδάκια ή κροκέτες.
Υλικά
- 600γρ. άσπρα μανιτάρια
- χυμό από ½ λεμόνι
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας βαλσαμικό ξίδι
- 4 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. σούπας θυμάρι ή θρούμπι τριμμένο
- 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
- 3-4 κουτ. σούπας κάππαρη τουρσί
- 2 κουτ. σούπας σταφίδες μαύρες
- 2 ντομάτες
- αλάτι, πιπέρι
Tips
- Αν δεν έχετε χρόνο για μαρινάρισμα, μπορείτε να σοτάρετε τα μανιτάρια σε 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο μαζί με το σκόρδο, μέχρι να πιουν τα υγρά τους, και να τα σερβίρετε με την ντομάτα, περιχυμένα με τη σος βινεγκρέτ.
- Μπορείτε να τη σερβίρετε ακόμα με μερικές φέτες προσούτο ή ζαμπόν σαν πρώτο πιάτο.
Διαδικασία
Βήμα 1
Μουλιάζετε τις σταφίδες σε λίγο χλιαρό νερό για 15 λεπτά.
Βήμα 2
Πλένετε και σκουπίζετε τα μανιτάρια και τα περιχύνετε με το χυμό λεμονιού. Αφαιρείτε τη σκληρή άκρη από τους μίσχους και μετά τα κόβετε κάθετα, σε λεπτές φετούλες (μαζί με τους μίσχους). Αλατοπιπερώνετε.
Βήμα 3
Χτυπάτε το λάδι με το βαλσαμικό ξίδι, προσθέτετε το μαϊντανό, το θρούμπι ή το θυμάρι και το λιωμένο σκόρδο.
Βήμα 4
Στραγγίζετε καλά τις σταφίδες και τις προσθέτετε μαζί με την κάππαρη στη βινεγκρέτ. Περιχύνετε τα μανιτάρια και αφήνετε να μαριναριστούν για 2 ώρες τουλάχιστον.
Βήμα 5
Κόβετε τις ντομάτες στα δύο, τις στύβετε ελαφρά να φύγουν οι σπόροι και τις κόβετε σε μικρούς κύβους. Τις αλατίζετε ελαφρά και τις ανακατεύετε με τα μανιτάρια.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Elena Jeffrey