Αυτά τα ψωμάκια υπήρξαν σύμβολο τύχης και προσφέρονταν στους γάμους. Όποια κι αν είναι η προέλευσή τους, το σίγουρο είναι πως θα τα αγαπήσετε…
Υλικά
- 1¼ φλιτζάνι νερό χλιαρό
- 3½ φλιτζάνια αλεύρι για ψωμί
- 1 κουτ. σούπας μαγιά ξηρή
- 1 κρόκο αβγού
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 κουτ. σούπας αραβοσιτέλαιο ή ηλιέλαιο
- 1 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού
- 2 κουτ. σούπας ζάχαρη μαύρη (ή άσπρη)
- ελάχιστο λευκό πιπέρι
- 2 κουτ. σούπας μαγειρική σόδα
- 1 ασπράδι αβγού
- 1 κουτ. σούπας νερό
- αλάτι χοντρό για πασπάλισμα
Για την επάλειψη
Tips
- Μπορείτε να πασπαλίσετε τα pretzels με σουσάμι,παπαρουνόσπορο, μαυροκούκι, παρμεζάνα τριμμένη ή ακόμα με ζάχαρη και κανέλα.
- Βγάζοντάς τα από το φούρνο μπορείτε να τα αλείψετε με λίγο βούτυρο και να τα φάτε ζεστά.
- Για την ιστορία: Στην Ουγγαρία τα pretzels τρώγονται βουτηγμένα σε γάλα ή γιαούρτι, στη Γερμανία και την Ελβετία, μαζί με βούτυρο και λουκάνικα, στις ΗΠΑ σαν σνακ μαζί με μπίρα. Μάλιστα, μερικές πολιτείες φημίζονται για τα σκληρά pretzels τους. Στη Φιλαδέλφεια υπάρχει μουσείο για pretzels, ενώ στην Πενσιλβάνια η 26η Απριλίου έχει ανακηρυχθεί εδώ και χρόνια «Εθνική Ημέρα των Pretzels», ως αναγνώριση για τοσημαντικό ρόλο τους στην ιστορία και την οικονομία της πολιτείας! Όσον αφορά στην καταγωγή και την προέλευση του ονόματός τους οι απόψεις διαφέρουν. Άλλες πηγές αναφέρουν ότι ονομάστηκαν έτσι από το λατινικό bracellus (μπρασελέ =βραχιόλι) ή από το ισπανικό bracchiola (μικρό μπράτσο), επειδή έχουν το σχήμα των μπράτσων διπλωμένων σε θέση προσευχής… Άλλες πάλι αναφέρουν πως δημιουργήθηκαν τον Μεσαίωνα από μοναχούς στη Ν. Γαλλία ή τη Β. Ιταλία (προσφέρονταν σαν μικρά βραβεία στα παιδιά που προσεύχονταν). Για πολλούς υπήρξαν σύμβολο τύχης και προσφέρονταν στους γάμους.