ανοίξτε το μενού πλοήγησης
Portion,Of,Ground,Beef,Lasagna,Topped,With,Melted,Cheese,And

Ζυμαρικά και τυρί: Κανείς δεν αντιστέκεται

Ας ξεκινήσουμε με κάποιες αλήθειες που όλοι γνωρίζουμε: Πρώτα απ΄ όλα, όσο υπάρχουν τα μακαρόνια, όλα θα πηγαίνουν καλά. Δεύτερον, μια κακή μέρα αλλάζει γεύση όταν τελειώνει με ζυμαρικά, και τρίτον, το μυστικό της απόλαυσης κρύβεται σε μια μακαρονάδα!

Αγαπάμε τα ζυμαρικά επειδή γίνονται εύκολα, δεν απαιτούν ιδιαίτερες μαγειρικές ικανότητες και σχεδόν ποτέ δεν μας απογοητεύουν. Επιπλέον, συνδυάζονται με πάρα πολλά υλικά. Ταιριάζουν με κρέας, ψάρι ή μανιτάρια, μπορούν να καταναλωθούν ζεστά με λευκή ή κόκκινη σάλτσα, κρύα σε σαλάτα, ή να ψηθούν με μπεσαμέλ στο φούρνο. Και κάνουν τον τέλειο γάμο με τα τυριά.

Τα τυριά που μπαίνουν στα ζυμαρικά είναι πολλά. Παλαιότερα κυριαρχούσε το τριμμένο κεφαλοτύρι και η ξηρή μυζήθρα. Πράγματι, και στις δύο περιπτώσεις το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικόΓενικά, τα παλαιωμένα σκληρά τυριά όπως είναι το κεφαλοτύρι, η παλαιωμένη γραβιέρα, ο ώριμος ανθότυρος ή η σκληρή αλμυρή μυζήθρα είναι τα πιο κατάλληλα ελληνικά τυριά για να τα τρίψει κανείς πάνω από τα μακαρόνια. Μπορούμε όμως να συνδυάσουμε τα ζυμαρικά μας με ό,τι τυρί έχουμε. Με κρεμώδες κατίκι Δομοκού, θρυμματισμένη φέτα, με μπλε τυριά, με συνδυασμούς 2 και 3 τυριώνΚαι τι μπορεί να απογειώσει αυτόν τον συνδυασμό; Μα φυσικά ένα κρασί με το οποίο θα συνοδεύσουμε το πιάτο μας!

Αυτό το Σαββατοκύριακο πάμε να φτιάξουμε Πανακότα μαστίχα με γλυκό του κουταλιού βύσσινο, Λαζάνια με κιμά και σάλτσα ντομάτας, Ζυμαρικά με σάλτσα από κόκκινες φακές και λιαστή ντομάτα, Τρουφάκια σοκολάτας χωρίς ζάχαρη με ξηρούς καρπούς και σύκα, «Τούρτα» με κανελόνια γεμιστά με σπανάκι και ανθότυρο, Ταλιατέλες με μανιτάρια σε φόρμα.

Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας τα βρίσκουμε στα Lidl.

Ζυμαρικά και τυρί: Κανείς δεν αντιστέκεται

Ας ξεκινήσουμε με κάποιες αλήθειες που όλοι γνωρίζουμε: Πρώτα απ΄ όλα, όσο υπάρχουν τα μακαρόνια, όλα θα πηγαίνουν καλά. Δεύτερον, μια κακή μέρα αλλάζει γεύση όταν τελειώνει με ζυμαρικά, και τρίτον, το μυστικό της απόλαυσης κρύβεται σε μια μακαρονάδα!

Αγαπάμε τα ζυμαρικά επειδή γίνονται εύκολα, δεν απαιτούν ιδιαίτερες μαγειρικές ικανότητες και σχεδόν ποτέ δεν μας απογοητεύουν. Επιπλέον, συνδυάζονται με πάρα πολλά υλικά. Ταιριάζουν με κρέας, ψάρι ή μανιτάρια, μπορούν να καταναλωθούν ζεστά με λευκή ή κόκκινη σάλτσα, κρύα σε σαλάτα, ή να ψηθούν με μπεσαμέλ στο φούρνο. Και κάνουν τον τέλειο γάμο με τα τυριά.

Τα τυριά που μπαίνουν στα ζυμαρικά είναι πολλά. Παλαιότερα κυριαρχούσε το τριμμένο κεφαλοτύρι και η ξηρή μυζήθρα. Πράγματι, και στις δύο περιπτώσεις το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικόΓενικά, τα παλαιωμένα σκληρά τυριά όπως είναι το κεφαλοτύρι, η παλαιωμένη γραβιέρα, ο ώριμος ανθότυρος ή η σκληρή αλμυρή μυζήθρα είναι τα πιο κατάλληλα ελληνικά τυριά για να τα τρίψει κανείς πάνω από τα μακαρόνια. Μπορούμε όμως να συνδυάσουμε τα ζυμαρικά μας με ό,τι τυρί έχουμε. Με κρεμώδες κατίκι Δομοκού, θρυμματισμένη φέτα, με μπλε τυριά, με συνδυασμούς 2 και 3 τυριώνΚαι τι μπορεί να απογειώσει αυτόν τον συνδυασμό; Μα φυσικά ένα κρασί με το οποίο θα συνοδεύσουμε το πιάτο μας!

Αυτό το Σαββατοκύριακο πάμε να φτιάξουμε Πανακότα μαστίχα με γλυκό του κουταλιού βύσσινο, Λαζάνια με κιμά και σάλτσα ντομάτας, Ζυμαρικά με σάλτσα από κόκκινες φακές και λιαστή ντομάτα, Τρουφάκια σοκολάτας χωρίς ζάχαρη με ξηρούς καρπούς και σύκα, «Τούρτα» με κανελόνια γεμιστά με σπανάκι και ανθότυρο, Ταλιατέλες με μανιτάρια σε φόρμα.

Πανακότα μαστίχα με γλυκό του κουταλιού βύσσινο
Υλικά
  • 400ml φρέσκο γάλα ΓΑΛΠΟ 3,5%
  • 600ml κρέμα γάλακτος Milbona
  • 100γρ. λευκή κρυσταλλική ζάχαρη Diamant
  • 20γρ. ζελατίνη σε σκόνη
  • ½ κουτ. γλυκού μαστίχα κοπανισμένη
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • γλυκό κουταλιού βύσσινο για το σερβίρισμα
Διαδικασία
  • 1.

    Βάζετε σε ένα μπολ τη ζελατίνη σε λίγο από το γάλα να φουσκώσει για 7 λεπτά.

  • 2.

    Βάζετε σε κατσαρολάκι το υπόλοιπο γάλα, την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού και τη μαστίχα πάνω σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύετε με σύρμα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και περιμένετε να πάρει βράση. Τραβάτε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, ρίχνετε και το μίγμα της ζελατίνης και συνεχίζετε να ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να διαλυθεί εντελώς. Αφήνετε την πανακότα να κρυώσει αρκετά.

  • 3.

    Λαδώνετε ελαφρά 10-12 φορμάκια ατομικά και μοιράζετε μέσα το μίγμα. Αφού κρυώσει εντελώς, βάζετε τις φόρμες στο ψυγείο για 4-6 ώρες τουλάχιστον να πήξει το γλυκό.

  • 4.

    Για να ξεφορμάρετε τις πανακότες με ευκολία βουτάτε τα φορμάκια σε καυτό νερό για μερικά δευτερόλεπτα και αναποδογυρίζετε τις κρέμες σε πιάτα. Διακοσμείτε με γλυκό κουταλιού βύσσινο και σερβίρετε αμέσως!

Λαζάνια με κιμά και σάλτσα ντομάτας
Υλικά
  • 1 πακέτο λαζάνια
  • Για τη γέμιση του κιμά
  • 750γρ. κιμάς βόειος νωπός
  • 1½ φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, τριμμένο
  • 1 κλωνάρι σέλερι σε φετούλες
  • 1 ποτήρι κρασιού κρασί λευκό
  • 1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ
  • 2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε νερό
  • 1 κουτ. σούπας βασιλικό ξερό
  • 1 κουτ. σούπας κοφτή ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 χούφτα βασιλικό φρέσκο ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για τη τη σάλτσα ντομάτας
  • 350γρ. χυμός Τομάτας Baresa
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
  • 2 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • βασιλικό φρέσκο ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για το τελείωμα
  • 150γρ. μοτσαρέλα τριμμένη
  • βασιλικό φρέσκο
Διαδικασία
  • 1.

    Ετοιμάζετε τη σάλτσα του κιμά. Σε ένα πλατύ και βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σέλερι μαζί με τον κιμά, ανακατεύοντας με ξύλινη σπάτουλα κάθε τόσο μέχρι να αλλάξει χρώμα ο κιμάς. Αλατοπιπερώνετε και σβήνετε με το κρασί. Όταν εξατμιστεί το οινόπνευμα ρίχνετε την ντομάτα, τον ξερό βασιλικό, τη ζάχαρη και επιπλέον αλατοπίπερο.

  • 2.

    Προσθέτετε τον πελτέ διαλυμένο σε μισό φλιτζάνι νερό, ανακατεύετε κι αφήνετε τον κιμά να βράσει μέχρι να μελώσει και να μαγειρευτεί. Τότε ανακατεύετε μέσα τον μαϊντανό, το φρέσκο βασιλικό και τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

  • 3.

    Παράλληλα ετοιμάζετε τη σάλτσα ντομάτας : Σε ξεχωριστή κατσαρόλα σοτάρετε ελαφρά το σκόρδο στο λάδι, προσθέτετε το χυμό της ντομάτας, λίγο ζεστό νερό και ανάλογο αλατοπίπερο. Βράζετε μέχρι να δέσει η σάλτσα και στο τέλος ανακατεύετε το βασιλικό.

  • 4.

    Βάζετε σε μια κατσαρόλα 4 λίτρα νερό να πάρουν βράση, αλατίζετε και όταν κοχλάσει το νερό ρίχνετε μέσα τα λαζάνια, ένα προς ένα για να μην κολλήσουν μεταξύ τους και τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

  • 5.

    Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC στον αέρα και ξεκινάτε να στήσετε το φαγητό σας. Σε πυρίμαχο σκεύος ρίχνετε αρχικά μερικές κουταλιές από σάλτσα και την απλώνετε να πάει παντού.

  • 6.

    Παίρνετε τα κανελόνια ένα ένα με κουτάλα τρυπητή, τα στραγγίζετε και τα τοποθετείτε το ένα δίπλα στο άλλο στο ταψί, πάνω από τη σάλτσα. Κάνετε μια λεπτή στρώση με κιμά και συνεχίζετε με εναλλάξ στρώσεις μέχρι να κάνετε τρεις στρώσεις με κιμά και τέσσερις με λαζάνια. Τελειώνετε απλώνοντας πάνω από τα λαζάνια την υπόλοιπη σάλτσα και μπόλικη μοτσαρέλα. Ψήνετε το φαγητό στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να λιώσει η μοτσαρέλα. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό ή χλιαρό συνοδεύοντάς το με μια σαλάτα.

Ζυμαρικά με σάλτσα από κόκκινες φακές και λιαστή ντομάτα
Υλικά
  • Μερίδες 4
  • 500 γρ. σπαγγέτι Νο6 Combino, βρασμένα
  • 150 γρ. φακές ψιλές Επιλογής
  • 30 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 3 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε φέτες
  • 1 ½ κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
  • 150 γρ. λιαστές ντομάτες
  • 1 κουτ. σούπας βαλσαμικό ξίδι
  • ½ κουτ. γλυκού αποξηραμένη ρίγανη
  • ½ κουτ. γλυκού αποξηραμένο θυμάρι
  • 500 γρ. φρέσκιες ντομάτες, τριμμένες
  • 8 φρέσκα φύλλα βασιλικό
  • λίγο τριμμένο πεκορίνο ή vegan τυρί για το σερβίρισμα
  • αλάτι
  • Πιπέρι μαύρο τριμμένο Kania
Διαδικασία
  • 1.

    Βράζουμε τις κόκκινες φακές για 10΄ και τις σουρώνουμε.

  • 2.

    Στο μπλέντερ πολτοποιούμε τις λιαστές ντομάτες με 100 ml νερό. Ταυτόχρονα σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σκόρδο μέχρι να βγάλει τα αρώματά του. Προσθέτουμε τον πελτέ, τις λιαστές ντομάτες, το βαλσαμικό ξίδι, τα αποξηραμένα μυρωδικά, αλάτι, πιπέρι, τις τριμμένες ντομάτες και τις φακές.

  • 3.

    Μαγειρεύουμε για 15΄ και μόλις δέσει η σάλτσα προσθέτουμε τον βασιλικό και αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά.

  • 4.

    Σερβίρουμε τα ζυμαρικά με την καυτή σάλτσα και τριμμένο πεκορίνο ή vegan τυρί.

Τρουφάκια σοκολάτας χωρίς ζάχαρη με ξηρούς καρπούς και σύκα
Υλικά
  • 100 γρ. σύκα ξερά
  • 40 γρ. κονιάκ ή ούζο
  • 40 γρ. φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
  • 150 γρ. αμύγδαλα Alesto Selection
  • 150 γρ. φουντούκια
  • 20 γρ. νιφάδες βρώμης Crownfield
  • 130 γρ. κουβερτούρα χωρίς ζάχαρη
  • Για την επικάλυψη
  • 120 γρ. κουβερτούρα χωρίς ζάχαρη
  • 50 ml γάλα εβαπορέ
  • 50 γρ. φιστίκια κελυφωτά ψιλοκομμένα
Διαδικασία
  • 1.

    Κόβουμε τα σύκα σε κομματάκια και τα μουλιάζουμε μέσα στο κονιάκ και τον χυμό πορτοκαλιού τουλάχιστον για 2 ώρες.

  • 2.

    Ρίχνουμε τους ξηρούς καρπούς και τη βρώμη μέσα στο μπλέντερ και τα ψιλοκόβουμε.

  • 3.

    Κόβουµε σε κοµµάτια την κουβερτούρα και τα βάζουµε σε ένα µεταλλικό ή πυρίµαχο µπολ. Το στερεώνουµε στο χείλος µιας κατσαρόλας την οποία έχουµε γεµίσει µε ένα ποτήρι νερό που σιγοβράζει (µπεν µαρί). Ανακατεύουµε ανά διαστήµατα µε µια σπάτουλα µέχρι να λιώσει καλά. Αποσύρουµε προσεκτικά το µπολ από την κατσαρόλα.

  • 4.

    Πολτοποιούμε στο μπλέντερ τα σύκα που έχουν πλέον μαλακώσει μαζί με το υπόλοιπο κονιάκ και τον χυμό πορτοκαλιού.

  • 5.

    Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το μείγμα των ξηρών καρπών, τον πολτό των σύκων και τη λιωμένη κουβερτούρα. Τα αναμειγνύουμε καλά να ομογενοποιηθούν. Αφήνουμε το μείγμα να σφίξει για 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου.

  • 6.

    Ξεκινάμε να πλάθουμε με τα χέρια μας το μείγμα σε μπαλάκια των 30 γρ. το ένα. Αφήνουμε να κρυώσουν και να σφίξουν μέσα στο ψυγείο.

  • 7.

    Επικάλυψη: Λιώνουμε σε μπεν-μαρί την κουβερτούρα της επικάλυψης μαζί με το εβαπορέ γάλα. Τα ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα παχύρρευστο γλάσο σοκολάτας.

  • 8.

    Βουτάμε μέσα στη λιωμένη κουβερτούρα της επικάλυψης τα τρουφάκια και αμέσως τα πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένα φιστίκια. Αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσουν και να σφίξει η σοκολάτα.

«Τούρτα» με κανελόνια γεμιστά με σπανάκι και ανθότυρο
Υλικά
  • 50 κανελόνια (2 κουτιά x 250γρ.)
  • πεκορίνο ή άλλο πικάντικο τυρί τριμμένο
  • Βούτυρο αγελαδινό Δράμας Νώμα
  • Για τη γέμιση
  • 1 κιλό ανθότυρο Γάλπο
  • 150γρ. σπανάκι φρέσκο ή κατεψυγμένο
  • 2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
  • 2 αβγά
  • 1 φλιτζάνι πικάντικο τυρί τριμμένο
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 3 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για την μπεσαμέλ
  • 90γρ. βούτυρο αγελαδινό Δράμας Νώμα
  • 90γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Χρυσός Μύλος
  • 1 λίτρο γάλα
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για τη σάλτσα ντομάτας
  • 2 ποτήρια ντομάτα φρέσκια τριμμένη
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • θυμάρι ή ρίγανη
  • αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
  • 1.

    Αρχικά ετοιμάζετε τη σάλτσα ντομάτας: Ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι. Όταν μαραθεί προσθέτετε το σκόρδο και μετά από 2 λεπτά ρίχνετε την ντομάτα, τη ζάχαρη, τα μυρωδικά και αλατοπιπερώνετε. Βράζετε τη σάλτσα ντομάτας σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά.

  • 2.

    Ετοιμάζετε την μπεσαμέλ: Λιώνετε το βούτυρο και το ανακατεύετε με το αλεύρι. Προσθέτετε το γάλα ανακατεύοντας ζωηρά με αβγοδάρτη μέχρι να πήξει. Αλατοπιπερώνετε.

  • 3.

    Ετοιμάζετε τη γέμιση: Σοτάρετε στο λάδι τα κρεμμυδάκια και ρίχνετε το σπανάκι. Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά του και να στεγνώσει. Προσθέτετε τον άνηθο, το ανθότυρο θρυμματισμένο, την κρέμα γάλακτος, τα αβγά και το τριμμένο τυρί. Δοκιμάζετε το αλάτι και συμπληρώνετε αν χρειάζεται.

  • 4.

    Βουτυρώνετε μία φόρμα του σουφλέ με διάμετρο 18εκ. και ύψος 10εκ. και ρίχνετε μέσα τη μισή μπεσαμέλ. Όταν μισοκρυώσει το μίγμα με το ανθότυρο γεμίζετε τα κανελόνια με κουτάλι ή με κορνέ και τα τοποθετείτε όρθια μέσα στη φόρμα. Τα σκεπάζετε με την υπόλοιπη μπεσαμέλ φροντίζοντας να πέσει και ανάμεσα από τα ζυμαρικά. Πασπαλίζετε με τριμμένο τυρί και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C για 30-40 λεπτά.

  • 5.

    Αφήνετε τα κανελόνια να μισοκρυώσουν για 15 λεπτά, τα αναποδογυρίζετε με προσοχή σε πιατέλα, τα πασπαλίζετε με μπόλικο τριμμένο τυρί και τα σερβίρετε με τη σάλτσα ντομάτας.

Ταλιατέλες με μανιτάρια σε φόρμα
Υλικά
  • 350γρ. ταλιατέλες (ή λινγκουίνι)
  • 300γρ. μανιτάρια λευκά
  • 3 Νώμα Αυγά Θράκης Μεσαία
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • ½ ποτήρι κρέμα γάλακτος
  • 150γρ. βούτυρο αγελαδινό Δράμας Νώμα
  • 50γρ. αλεύρι
  • ½ λίτρο (σχεδόν) γάλα
  • 1 φλιτζάνι παρμεζάνα ωρίμασης Deluxe
  • μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
  • αλάτι, πιπέρι
  • φρυγανιά τριμμένη
  • μαϊντανό ψιλοκομμένο
Διαδικασία
  • 1.

    Καθαρίζετε και κόβετε κάθετα τα μανιτάρια σε φέτες μαζί με τους μίσχους τους. Ζεσταίνετε 30γρ. από το βούτυρο, σοτάρετε το σκόρδο, προσθέτετε τα μανιτάρια και σοτάρετε ελαφρά τα υλικά.

  • 2.

    Προσθέτετε μισό ποτήρι ζεστό νερό και τη μισή κρέμα. Αλατοπιπερώνετε και σιγοβράζετε με μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα για 20 λεπτά.

  • 3.

    Ετοιμάζετε στο μεταξύ την μπεσαμέλ: σε κατσαρολάκι ανακατεύετε 50γρ. από το βούτυρο μαζί με το αλεύρι, μέχρι να ενσωματωθούν καλά τα δύο υλικά και να ψηθεί λίγο το αλεύρι. Ρίχνετε σιγά σιγά το γάλα ζεστό, ανακατεύοντας ζωηρά για 10-15 λεπτά, μέχρι να έχετε μια ομοιογενή και λεία σάλτσα. Αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε λίγο μοσχοκάρυδο. Ανακατεύετε μέσα και το τυρί.

  • 4.

    Χτυπάτε χωριστά τα αβγά, αλατοπιπερώνετε και τα προσθέτετε στην μπεσαμέλ. Ρίχνετε και το υπόλοιπο βούτυρο και ανακατεύετε ζωηρά, αφού αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά.

  • 5.

    Βράζετε τις ταλιατέλες (al dente) σε μπόλικο αλατισμένο νερό. Τις σουρώνετε και τις ρίχνετε στο μίγμα της μπεσαμέλ. Ανακατεύετε καλά ώστε η σάλτσα να πάει παντού.

  • 6.

    Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Βουτυρώνετε μια φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση και την πασπαλίζετε με τριμμένη φρυγανιά. Τη γεμίζετε με τις ταλιατέλες και ψήνετε στο φούρνο για 20 λεπτά. Αναποδογυρίζετε κατόπιν τα ζυμαρικά σε πιατέλα, γεμίζετε την τρύπα στο κέντρο με τη σάλτσα μανιταριών ζεστή. Πασπαλίζετε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρετε αμέσως.