Ας ξεκινήσουμε με κάποιες αλήθειες που όλοι γνωρίζουμε: Πρώτα απ΄ όλα, όσο υπάρχουν τα μακαρόνια, όλα θα πηγαίνουν καλά. Δεύτερον, μια κακή μέρα αλλάζει γεύση όταν τελειώνει με ζυμαρικά, και τρίτον, το μυστικό της απόλαυσης κρύβεται σε μια μακαρονάδα!
Αγαπάμε τα ζυμαρικά επειδή γίνονται εύκολα, δεν απαιτούν ιδιαίτερες μαγειρικές ικανότητες και σχεδόν ποτέ δεν μας απογοητεύουν. Επιπλέον, συνδυάζονται με πάρα πολλά υλικά. Ταιριάζουν με κρέας, ψάρι ή μανιτάρια, μπορούν να καταναλωθούν ζεστά με λευκή ή κόκκινη σάλτσα, κρύα σε σαλάτα, ή να ψηθούν με μπεσαμέλ στο φούρνο. Και κάνουν τον τέλειο γάμο με τα τυριά.
Τα τυριά που μπαίνουν στα ζυμαρικά είναι πολλά. Παλαιότερα κυριαρχούσε το τριμμένο κεφαλοτύρι και η ξηρή μυζήθρα. Πράγματι, και στις δύο περιπτώσεις το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό. Γενικά, τα παλαιωμένα σκληρά τυριά όπως είναι το κεφαλοτύρι, η παλαιωμένη γραβιέρα, ο ώριμος ανθότυρος ή η σκληρή αλμυρή μυζήθρα είναι τα πιο κατάλληλα ελληνικά τυριά για να τα τρίψει κανείς πάνω από τα μακαρόνια. Μπορούμε όμως να συνδυάσουμε τα ζυμαρικά μας με ό,τι τυρί έχουμε. Με κρεμώδες κατίκι Δομοκού, θρυμματισμένη φέτα, με μπλε τυριά, με συνδυασμούς 2 και 3 τυριών. Και τι μπορεί να απογειώσει αυτόν τον συνδυασμό; Μα φυσικά ένα κρασί με το οποίο θα συνοδεύσουμε το πιάτο μας!
Αυτό το Σαββατοκύριακο πάμε να φτιάξουμε Πανακότα μαστίχα με γλυκό του κουταλιού βύσσινο, Λαζάνια με κιμά και σάλτσα ντομάτας, Ζυμαρικά με σάλτσα από κόκκινες φακές και λιαστή ντομάτα, Τρουφάκια σοκολάτας χωρίς ζάχαρη με ξηρούς καρπούς και σύκα, «Τούρτα» με κανελόνια γεμιστά με σπανάκι και ανθότυρο, Ταλιατέλες με μανιτάρια σε φόρμα.
Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας τα βρίσκουμε στα Lidl.
Ζυμαρικά και τυρί: Κανείς δεν αντιστέκεται

Ας ξεκινήσουμε με κάποιες αλήθειες που όλοι γνωρίζουμε: Πρώτα απ΄ όλα, όσο υπάρχουν τα μακαρόνια, όλα θα πηγαίνουν καλά. Δεύτερον, μια κακή μέρα αλλάζει γεύση όταν τελειώνει με ζυμαρικά, και τρίτον, το μυστικό της απόλαυσης κρύβεται σε μια μακαρονάδα!
Αγαπάμε τα ζυμαρικά επειδή γίνονται εύκολα, δεν απαιτούν ιδιαίτερες μαγειρικές ικανότητες και σχεδόν ποτέ δεν μας απογοητεύουν. Επιπλέον, συνδυάζονται με πάρα πολλά υλικά. Ταιριάζουν με κρέας, ψάρι ή μανιτάρια, μπορούν να καταναλωθούν ζεστά με λευκή ή κόκκινη σάλτσα, κρύα σε σαλάτα, ή να ψηθούν με μπεσαμέλ στο φούρνο. Και κάνουν τον τέλειο γάμο με τα τυριά.
Τα τυριά που μπαίνουν στα ζυμαρικά είναι πολλά. Παλαιότερα κυριαρχούσε το τριμμένο κεφαλοτύρι και η ξηρή μυζήθρα. Πράγματι, και στις δύο περιπτώσεις το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό. Γενικά, τα παλαιωμένα σκληρά τυριά όπως είναι το κεφαλοτύρι, η παλαιωμένη γραβιέρα, ο ώριμος ανθότυρος ή η σκληρή αλμυρή μυζήθρα είναι τα πιο κατάλληλα ελληνικά τυριά για να τα τρίψει κανείς πάνω από τα μακαρόνια. Μπορούμε όμως να συνδυάσουμε τα ζυμαρικά μας με ό,τι τυρί έχουμε. Με κρεμώδες κατίκι Δομοκού, θρυμματισμένη φέτα, με μπλε τυριά, με συνδυασμούς 2 και 3 τυριών. Και τι μπορεί να απογειώσει αυτόν τον συνδυασμό; Μα φυσικά ένα κρασί με το οποίο θα συνοδεύσουμε το πιάτο μας!
Αυτό το Σαββατοκύριακο πάμε να φτιάξουμε Πανακότα μαστίχα με γλυκό του κουταλιού βύσσινο, Λαζάνια με κιμά και σάλτσα ντομάτας, Ζυμαρικά με σάλτσα από κόκκινες φακές και λιαστή ντομάτα, Τρουφάκια σοκολάτας χωρίς ζάχαρη με ξηρούς καρπούς και σύκα, «Τούρτα» με κανελόνια γεμιστά με σπανάκι και ανθότυρο, Ταλιατέλες με μανιτάρια σε φόρμα.