ανοίξτε το μενού πλοήγησης
Vegan,Lentil,Burger,With,Arugula,,Mustard,Sauce,,Fresh,Vegetables,And

Vegan, νηστίσιμα και πολύ νόστιμα

Τα τελευταία χρόνια η vegan διατροφή έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής, και το καλό είναι πως μπορούμε να την ακολουθήσουμε πολύ εύκολα αρκεί να γνωρίζουμε μερικούς απλούς κανόνες. Πρώτα από όλα τα όσπρια θα γίνουν ο μεγάλος μας σύμμαχος. Είναι νόστιμα, πολύ θρεπτικά, και εξαιρετικά οικονομικά. Με βάση αυτά θα φτιάξουμε πλούσια γεύματα που καλύπτουν τις ανάγκες μας σε πρωτεΐνη, από σούπες και σαλάτες μέχρι vegan burgers. Έπειτα θα αξιοποιήσουμε τα εποχιακά φρούτα και λαχανικά και θα βάλουμε χρώμα και γεύση στα πιάτα μας, ενώ το ρύζι, το πλιγούρι, και η βρώμη θα γίνουν η βάση για να ετοιμάσουμε ένα πλήθος από γρήγορες και νόστιμες συνταγές.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι μπορούμε εύκολα να προσαρμόσουμε τις αγαπημένες μας συνταγές σε vegan εκδοχές. Αν, για παράδειγμα, αγαπάμε τα μακαρόνια με κιμά, μια καλή ιδέα είναι να τα φτιάξουμε με κιμά σόγιας ή με φακές. Αν μας αρέσουν οι πίτσες και τα σάντουιτς με τυρί, τα φυτικά τυριά είναι πια πολύ καλή επιλογή, που θα καλύψει τη γεύση μας. Και σίγουρα, οι φυτικές κρέμες μαγειρικής αποτελούν εξαιρετική βάση για σούπες και σάλτσες.

Τα φυτικά αναπληρώματα απευθύνονται όχι μόνο στους vegan,  αλλά και σε εκείνους που θέλουν να μειώσουν την κατανάλωση ζωικών τροφών, όπως και σε όσους νηστεύουν.

Για όσους λοιπόν αφαιρούν από τη διατροφή τους τις ζωικές πρώτες ύλες αλλά όχι και τη γεύση αυτό το σαββατοκύριακο φτιάχνουμε Σοκολατένιο vegan κορμό, Vegan burger με φακές, Γίγαντες στον φούρνο με μανιτάρια, Πατατόπιτα με ελιές, Παέγια λαχανικών και Σιφνέικους ρεβιθοκεφτέδες με σος ταχινιού.

Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας τα βρίσκουμε στα Lidl.

Vegan, νηστίσιμα και πολύ νόστιμα

Τα τελευταία χρόνια η vegan διατροφή έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής, και το καλό είναι πως μπορούμε να την ακολουθήσουμε πολύ εύκολα αρκεί να γνωρίζουμε μερικούς απλούς κανόνες. Πρώτα από όλα τα όσπρια θα γίνουν ο μεγάλος μας σύμμαχος. Είναι νόστιμα, πολύ θρεπτικά, και εξαιρετικά οικονομικά. Με βάση αυτά θα φτιάξουμε πλούσια γεύματα που καλύπτουν τις ανάγκες μας σε πρωτεΐνη, από σούπες και σαλάτες μέχρι vegan burgers. Έπειτα θα αξιοποιήσουμε τα εποχιακά φρούτα και λαχανικά και θα βάλουμε χρώμα και γεύση στα πιάτα μας, ενώ το ρύζι, το πλιγούρι, και η βρώμη θα γίνουν η βάση για να ετοιμάσουμε ένα πλήθος από γρήγορες και νόστιμες συνταγές.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι μπορούμε εύκολα να προσαρμόσουμε τις αγαπημένες μας συνταγές σε vegan εκδοχές. Αν, για παράδειγμα, αγαπάμε τα μακαρόνια με κιμά, μια καλή ιδέα είναι να τα φτιάξουμε με κιμά σόγιας ή με φακές. Αν μας αρέσουν οι πίτσες και τα σάντουιτς με τυρί, τα φυτικά τυριά είναι πια πολύ καλή επιλογή, που θα καλύψει τη γεύση μας. Και σίγουρα, οι φυτικές κρέμες μαγειρικής αποτελούν εξαιρετική βάση για σούπες και σάλτσες.

Τα φυτικά αναπληρώματα απευθύνονται όχι μόνο στους vegan,  αλλά και σε εκείνους που θέλουν να μειώσουν την κατανάλωση ζωικών τροφών, όπως και σε όσους νηστεύουν.

Για όσους λοιπόν αφαιρούν από τη διατροφή τους τις ζωικές πρώτες ύλες αλλά όχι και τη γεύση αυτό το σαββατοκύριακο φτιάχνουμε Σοκολατένιο vegan κορμό, Vegan burger με φακές, Γίγαντες στον φούρνο με μανιτάρια, Πατατόπιτα με ελιές, Παέγια λαχανικών και Σιφνέικους ρεβιθοκεφτέδες με σος ταχινιού.

Σοκολατένιος vegan κορμός με κάστανα χωρίς ζάχαρη
Υλικά
  • 350γρ. κάστανα βρασμένα
  • 8 χουρμάδες ψιλοκομμένοι
  • 200γρ. κουβερτούρα γάλακτος Fin Carré
  • 130γρ. λάδι καρύδας
  • 2 κουτ. σούπας αμυγδαλοβούτυρο
  • 2 κουτ. σούπας χαρουπόμελο
  • 1/2 κουτ. γλυκού θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου Νώμα
  • 1 χούφτα αμύγδαλα ή φουντούκια ή 1 κ.σούπας μπράντι (προεραιτικά)
Διαδικασία
  • 1.

    Σε μπεν μαρί λιώνετε την σοκολάτα με το χαρουπόμελο.

  • 2.

    Σε βαθύ μπολ αναμιγνύετε τα κάστανα σπασμένα σε κομμάτια, και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτετε την σοκολάτα και ανακατεύετε καλά.

  • 3.

    Αδειάζετε το μίγμα σε αλουμινόχαρτο ή αντικολλητικό χαρτί και σχηματίζετε τον κορμό κλείνοντας τις δύο άκρες πάνω από τον κορμό σφίγγοντας ελαφρά.

  • 4.

    Αφήνετε στο ψυγείο για 2 ώρες να παγώσει.

Vegan burger με φακές
Υλικά
  • 2 κουτ. γλυκού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα + λίγο επιπλέον για το τηγάνισμα
  • 2 κόκκινα κρεμμύδια, το 1,5 ψιλοκομμένο και το μισό σε λεπτές φέτες
  • 2 κουτ. γλυκού πάστα σκόρδου
  • 2 κουτ. γλυκού πάστα τζίντζερ
  • 2 κουτ. σούπας καυτερό κάρι σε σκόνη
  • 2 κονσέρβες των 400 γρ καφέ φακές, στραγγισμένες, ξεπλυμένες και πάλι στραγγισμένες
  • 4 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις Χρυσός Μύλος
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι από λευκό κρασί
  • 4 ψωμάκια για χάμπουργκερ Χρυσός Μύλος, φρυγανισμένα
  • 4 κουτ. σούπας τσάτνεϊ μάνγκο
  • 4 φύλλα μαρουλιού
  • 4 φέτες ντομάτας
  • φύλλα κόλιανδρου (προαιρετικά)
Διαδικασία
  • 1.

    Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα κόκκινα κρεμμύδια με μια πρέζα αλάτι για 5 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν πολύ. Προσθέτουμε το σκόρδο, το τζίντζερ και τη σκόνη κάρι και συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε για 2 λεπτά. Αδειάζουμε τα κρεμμύδια σε ένα μπολ.

  • 2.

    Βάζουμε τις φακές στο μούλτι και τις χτυπάμε μέχρι να αναμειχθούν, χωρίς ωστόσο να γίνουν πολύ λείες. Τις βάζουμε στο μπολ με το κρεμμύδι, προσθέτουμε λίγο αλάτι και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε στη συνέχεια το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά για να ενωθούν. Χρησιμοποιώντας ελαφρώς βρεγμένα χέρια, σχηματίζουμε με το μείγμα 4 ισομεγέθη μπιφτέκια. Τα βάζουμε στο ψυγείο για να παγώσουν για 30 λεπτά.

  • 3.

    Εν τω μεταξύ, βάζουμε το κόκκινο κρεμμύδι σε φέτες σε ένα μπολ και ρίχνουμε αρκετό βραστό νερό για να το καλύψουμε. Το αφήνουμε για 5 λεπτά, στη συνέχεια το στραγγίζουμε καλά και προσθέτουμε το ξίδι και λίγο αλατοπίπερο.

  • 4.

    Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και τηγανίζουμε τα μπιφτέκια φακής για 4 λεπτά από κάθε πλευρά ή μέχρι να ροδίσουν.

  • 5.

    Τα τοποθετούμε στη βάση κάθε ψωμιού, προσθέτουμε από πάνω λίγο τσάτνεï μάνγκο, φύλλα μαρουλιού, μια φέτα ντομάτας, κρεμμύδια τουρσί, μερικά φύλλα κόλιανδρου και την κορυφή του ψωμιού.

Γίγαντες στον φούρνο με μανιτάρια, λευκή σάλτσα αρωματισμένη με μαστίχα Χίου
Υλικά
    Μερίδες: 4
  • 400 γρ. γίγαντες Καστοριάς
  • 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 1 τριμμένο φινόκιο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 500 γρ. μανιτάρια πλευρώτους, μαδημένα σε φιλέτα
  • 1 μέτρια πατάτα, τριμμένη στο ψιλό
  • 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 2-3 κουταλιές μαστιχόνερο
  • 1 λάιμ, τον χυμό
  • 1 μοσχολέμονο, χυμό και ξύσμα
  • 120 γρ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
Διαδικασία
  • 1.

    Μουλιάζουμε σε άφθονο νερό τους γίγαντες από το προηγούμενο βράδυ και την επομένη τους σιγοβράζουμε πάλι σε άφθονο νερό. Μόλις βράσουν καλά, τους αφαιρούμε προσεκτικά να μη σπάσουν και τους στρώνουμε σε ταψί.

  • 2.

    Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά στο ταψί και λίγα από τα υγρά του βρασίματος. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Σκεπάζουμε και ψήνουμε στον φούρνο στους 200°C για περίπου 1 ώρα. Ανά διαστήματα ελέγχουμε τα υγρά αν χρειάζεται να συμπληρώσουμε και μόλις είναι έτοιμα, αφαιρούμε το σκέπασμα και βάζουμε στο γκριλ να πάρουν χρώμα.

  • 3.

    Στο τέλος παίρνουμε τα υγρά του και τα βάζουμε σε 1 δοχείο. Τα χτυπάμε μαζί με λίγους γίγαντες και προσθέτουμε το μαστιχόνερο και τον χυμό λάιμ. Περιχύνουμε ξανά την παχύρρευστη σάλτσα στους γίγαντες. Πασπαλίζουμε με τον φρέσκο μαϊντανό.

Πατατόπιτα με λαχανικά και ελιές
Υλικά
  • 1 καρότο
  • 200γρ. κολοκυθάκια
  • 1 πράσο
  • 150γρ. πιπεριές πολύχρωμες
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 κιλό πατάτες βρασμένες
  • 100γρ. Εύ Ελιές Καλαμών σε άλμη
  • ½ κουτ. γλυκού ρίγανη
  • 5-6 φύλλα δυόσμου
  • 60ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 2 φύλλα χωριάτικα ολικής άλεσης
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • σουσάμι μαύρο
Διαδικασία
  • 1.

    Τρίβετε το καρότο και τα κολοκυθάκια στη χοντρή πλευρά του τρίφτη, τα αλατίζετε και τα βάζετε σε σουρωτήρι να βγάλουν τα υγρά τους.

  • 2.

    Ψιλοκόβετε τα υπόλοιπα λαχανικά εκτός από τις πατάτες και τα σοτάρετε σε μεγάλο τηγάνι μαζί με το καρότο και τα κολοκυθάκια για 4-5 λεπτά.

  • 3.

    Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC, στις αντιστάσεις. Σε ένα μεγάλο μπολ πολτοποιείτε τις πατάτες και προσθέτετε τα σοταρισμένα λαχανικά, τις ελιές ψιλοκομμένες, τα μυρωδικά, αλάτι, πιπέρι και τη μισή ποσότητα του ελαιόλαδου.

  • 4.

    Σε μέτριο καλά λαδωμένο ταψί απλώνετε το ένα φύλλο, από πάνω στρώνετ τη γέμιση και σκεπάζετε την πατατόπιτα με το δεύτερο φύλλο. Αλείφετε την επιφάνεια με λάδι, ραντίζετε με λίγο νερό και πασπαλίζετε με λίγο μαύρο σουσάμι.

  • 5.

    Ψήνετε την πατατόπιτα στο φούρνο για 45 λεπτά, στην κάτω θέση.

Παέγια λαχανικών
Υλικά
    Μερίδες: 4
  • 3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 πιπεριά πράσινη, 1 κίτρινη και 1 κόκκινη
  • 250 γρ. ρύζι γλασέ Λαμίας Νώμα
  • 400 γρ. ντοματάκια κονκασέ
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
  • 2 πρέζες κρόκο Κοζάνης (σαφράν)
  • 750 ml νερό
  • 1 κύβο λαχανικών
  • 100 γρ. Εύ πράσινες ελιές σε φέτες, σε άλμη
  • 1/2 λεμόνι
  • 1/4 ματσάκι μαϊντανό
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
  • 1.

    Σε ένα βαθύ τηγάνι, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Αφού ζεσταθεί το ελαιόλαδο, ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο τηγάνι και σοτάρουμε μέχρι να καραμελώσουν, για περίπου 3΄-5΄.

  • 2.

    Αφαιρούμε τα κοτσάνια και τους σπόρους από τις πιπεριές και τις κόβουμε σε λεπτές κάθετες φέτες. Τα προσθέτουμε και αυτά στο τηγάνι και σοτάρουμε για άλλα 3΄-5΄.

  • 3.

    Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε με τη βοήθεια μιας ξύλινης κουτάλας. Ρίχνουμε τη ντομάτα, την πάπρικα, το σαφράν, το νερό, τον κύβο λαχανικών, τις πράσινες ελιές, αλάτι και πιπέρι.

  • 4.

    Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο ελάχιστο και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 25΄-30΄ ανακατεύοντας ανά διαστήματα. Αφού εξατμιστούν τα υγρά και μαλακώσει το ρύζι, αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά. Περιχύνουμε με τον χυμό λεμονιού, πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλατοπιπερώνουμε, αν χρειαστεί, και σερβίρουμε.

Σιφνέικοι ρεβιθοκεφτέδες με σος ταχινιού
Υλικά
    Μερίδες: 4-5
  • 250γρ. ρεβύθια χονδρά Επιλογής, μουλιασμένα σε νερό αποβραδίς
  • 1 μεγάλη πατάτα, βρασμένη
  • 2 κρεμμύδια, τριμμένα
  • 1 μικρό ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. γλυκού μαντζουράνα φρέσκια ή ξερή, ψιλοκομμένη
  • έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
  • Για τη σος ταχινιού
  • 100 γρ. ταχίνι με στέβια Γλυκάνθη
  • 100 ml νερό χλιαρό νερό
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο
  • 1-2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
  • αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
  • 1.

    Ρεβιθοκεφτέδες: Ξεπλένουμε καλά τα ρεβίθια, τα σκουπίζουμε με μια πετσέτα να φύγουν τα φλούδια και τα αλέθουμε στο μπλέντερ με διακεκομμένη λειτουργία, όχι συνεχόμενη. Τα θέλουμε ψιλοκομμένα και όχι πολτοποιημένα.

  • 2.

    Ρίχνουμε τα ρεβίθια σε ένα μπολ μαζί με την πατάτα πολτοποιημένη, τα κρεμμύδια, τα μυρωδικά, αλάτι και αρκετό πιπέρι, ανακατεύουμε με πιρούνι και ζυμώνουμε το μείγμα να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες.

  • 3.

    Πλάθουμε στρογγυλούς ρεβιθοκεφτέδες όσο γίνεται ίδιου μεγέθους και τους τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο μέχρι να πάρουν χρώμα παντού. Τους ακουμπάμε σε μια πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

  • 4.

    Σος ταχινιού: Στο μούλτι χτυπάμε καλά τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν.

  • 5.

    Σερβίρουμε τους ρεβιθοκεφτέδες με τη σάλτσα ταχινιού.